Forskningsmagasinet Rubrik

Artikler fra Rubrik #16, 2019

Prorektor Peter Kjær, Roskilde Universitet
ARTIKEL

Leder: Ondartede problemer

Det nytter ikke noget at drømme sig tilbage til de simple problemer og de gnidningsfrie løsningers tid, skriver prorektor i denne leder i Rubrik.

Fatima AlZahra'a Alatraktchi
ARTIKEL

»Min forskning giver kun mening, hvis der i fremtiden er nogle patienter, der får en bedre prognose«

30-årige Fatima AlZahra’a Alatraktchi er allerede et velanskrevet navn i forskerverdenen for sit arbejde med at opspore helt tidlige sygdomstegn hos mennesker. Hendes forskning har nu ført hende til RUC, hvor hun glæder sig til at arbejde med forskere uden for sin egen faglighed.

Georg Brandes - Foto - Holger Damgaard
ARTIKEL

Brandes’ hovedværk ’Hovedstrømninger’ gav efterdønninger verden over

Den danske litteraturkritiker Georg Brandes’ hovedværk provokerede i Danmark og satte aftryk langt ud over landets grænser. Professor Lasse Horne Kjældgaard leder et forskningsprojekt, der revitaliserer ’Hovedstrømninger’.

bureaukrati
ARTIKEL

Når afbureaukratisering virker

Tina Øllgaard Bentzen følger medarbejdere og ledere i Roskilde Kommune, der i fællesskab har ændret tilsynet i børnehaver og vuggestuer fra fjernkontrol til en integreret del af pædagogernes eget arbejde. Hendes forskning er en del af Roskilde Kommunes ambitioner om at høvle toppen af bureaukratiet og lave mere meningsfuld styring i alle forvaltninger.

Thomas Budde Christensen
ARTIKEL

Nyt projekt: Byggematerialer skal genanvendes

Lektor i miljø og innovation Thomas Budde Christensen vil skabe systemer til at genbruge byggematerialer - et område, som står for en væsentlig del af den globale affaldsproduktion.

Kristian Syberg.
ARTIKEL

Forsker får 57.000 forskningsassistenter

Børn og unge over hele landet hjælper Roskilde Universitets Kristian Syberg med at kortlægge plastikforurening i Danmark. Det giver et unikt datasæt, der kan gøre os klogere på en af klodens største miljøudfordringer.

Hyderabad
ARTIKEL

Indere er mindre vegetariske, end vi tror

I den vestlige verden bliver Indien ofte betragtet som et historisk ideal for, hvordan man kan praktisere den sunde, grønne, vegetariske livsstil. Samfundsforsker fra RUC Johan Fischer tegner et mere nuanceret billede af indernes fødevarevaner.

Morten Andersen
ARTIKEL

Matematik giver mere effektiv kræftbehandling

Matematikere på Roskilde Universitet har i et samarbejde med kræftlæger på Sjællands Universitetshospital udviklet matematiske modeller for, hvordan normal blodproduktion, udvikling af blodkræft og inflammation gensidigt påvirker hinanden. Sammenholdt med blodprøver fra den enkelte patient kan modellerne guide til en mere effektiv og individualiseret kræftbehandling.

turisme
ARTIKEL

Rejsen væk fra brug-og-smid-væk-ferie

En del af turismens traditionelle dna er brug-og-smid-væk-kulturen. For når vi er på ferie, skal vi bare slappe af, nyde og forbruge. Eller sådan har det været. Mød professor (MSO) Flemming Sørensen, der forsker i nye veje til at skrue op for mere bæredygtig turisme.