Forskningsmagasinet Rubrik

Lindsay Whitfield - portræt
Nyhed
Etiopien er unik i et spraglet økonomisk landskab i Afrika

Etiopien har særligt gode forudsætninger for økonomisk vækst i et Afrika, hvor billedet er mere nuanceret, end det tidligere er blevet tegnet, fortæller lektor Lindsay Whitfield.

Mikkel Bille
Mikkel Bille: Lys handler om meget mere end at kunne se
Nyhed
Lys er kultur

Lys handler om meget mere end at kunne se. I Danmark handler det bl.a. også om afkobling, at føle sig hjemme og om at være en del af et fælleskab. I Jordan og andre kulturer spiller lys en helt anden rolle.

Arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve
Nyhed
Forsker: Halvdelen af nutidens jobfunktioner forsvinder om få år

En mulig løsning på udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked kan være at sænke arbejdstiden, mener professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve.

Børnehave.
Nyhed
Små børn har overraskende stor selvindsigt

Børnehavebørn er gode til at sætte ord på, hvordan de har det, og har forskellige teknikker til at klare vanskelige situationer. Det viser ny forskning fra børneforsker Kim Rasmussen.

Henrik Hauggaard-Nielsen - Rubrik - portræt
Nyhed
Han vil skabe fremtidens landbrugssystemer

Henrik Hauggaard-Nielsen står med et ben i to meget forskellige lejre, når han skal lave forskning i nært samarbejde med danske landmænd.

Peter Kjær
Nyhed
Leder: Jeg ved det ikke

Værdien i forskningen ligger i, at vi tør ikke at vide, hvor vi ender, skriver RUC's prorektor Peter Kjær.

Jesper Ryberg.
Hvad man bør stille op i straffesager, der involverer flere forbrydelser?
Nyhed
Hvordan skal man straffe en kriminel, der har begået mange forbrydelser?

Professor Jesper Ryberg sætter i ny bog fokus på, hvad man bør stille op i straffesager, der involverer flere forbrydelser.

Lasse Koefoed
Nyhed
Da islam blev synlig i byrummet

Der er sket en del siden de første muslimer kom til Danmark i 1960’erne, og den debat, der for nylig prægede opførslen af de to nybyggede moskéer i København, var også noget anderledes, end da den grå, løgkuplede bygning blev opført i Hvidovre. Forskere fra RUC har kigget nærmere på debatten dengang og nu.

Ole Helby Petersen
Nyhed
Store forskelle i gevinster ved udlicitering

Ny forskning viser, at det primært er kommuner af gennemsnitsstørrelse, der høster effekterne af udlicitering. Det kalder på et opgør med ensartet tænkning på området.

Line Engbo Gissel Rubrik
Nyhed
Den Internationale Straffedomstol risikerer at blokere for fred og retfærdighed

Den Internationale Straffedomstol retsforfølger nogle af de mest alvorlige internationale forbrydelser, men domstolens fremgangsmåde fører problemer med sig i visse lande, viser forskning fra adjunkt Line Engbo Gissel.

Sune Sønderberg Mortensen
Nyhed
Små ord har stor betydning i retssager

Sproget kan få afgørende betydning, når der skal fældes dom i en retssag. Det fortæller sprogforskeren Sune Sønderberg Mortensen, der har analyseret lydoptagelser fra Retten på Frederiksberg. Hans forskning skal gøre os klogere på sprogets rolle i danske retssager.

Angela Bourne - Rubrik
Nyhed
Partiforbud er demokratiets ultimative værktøj

Visse demokratiske stater vælger at forbyde anti-demokratiske partier, selvom det er et konfliktpræget emne, fordi partierne bliver anset for at være en trussel mod det demokratiske system eller kerneværdier i samfundet.

Mads Dagnis
Nyhed
Populismen vil blive modereret af mainstreampartierne

Vi kan forvente en tilbagevenden til en mere normal politisk situation i Europa om nogle år, vurderer politolog ved Roskilde Universitet. De mere ekstreme politiske partier vil sandsynligvis blive svækket, fordi mainstreampartierne vil have erfaret, at de er nødt til at være mere i trit med befolkningen. 

Sevasti Chatzopoulou - Rubrik
Nyhed
Europæisk gældskrise har samlet folk på tværs af grænser

Sociale bevægelser er i højere grad end tidligere blevet mobiliseret på tværs af grænser som en reaktion på den økonomiske krise, der især har ramt Sydeuropa i det seneste årti. Det fortæller lektor Sevasti Chatzopoulou.