Region Sjælland og Roskilde Universitet

Vi vil bidrage til en sundere, grønnere og dygtigere region
Sundhedskompetencer til regionens sundhedsvæsen
Region Sjælland har brug for et stærkt sundhedsvæsen. Roskilde Universitet udbyder en række sundhedsuddannelser, og senest har vi åbnet en kandidatuddannelse i klinisk sygepleje i Roskilde, som kan bidrage til at udvikle og fastholde de dygtige sygeplejersker, som regionen har så hårdt brug for.
Med et nyt grundforskningscenter i pandemier på Roskilde Universitet huser Region Sjælland nu landets stærkeste forskningsmiljø på området. Andre forskere på Roskilde Universitet beskæftiger sig med fx diabetes, kræft, robotteknologi, sundhedsdata og ulighed i sundhed. Alt sammen vigtige temaer for fremtidens sundhedsvæsen
Udvikling af nye grønne løsninger og teknologier
Nye produkter og ideer skal hjælpes på vej for at blive til levedygtige virksomheder. Roskilde Universitet deltager bl.a. i ambitiøse innovationsprojekter med fokus på at udvikle Power-to-X anlæg sammen med klimateknologi-virksomheder. Og vi er med til at udvikle erhvervsgrunden ved Risø til test af grønne teknologier.
Naturvidenskabelige forskere ved Roskilde Universitet har fået installeret et avanceret røntgenanlæg, der skal skabe ny viden, som kan bruges til at udvikle energibesparende materialer til gavn for fremtidens miljø og klima.
Unge øjne på lokale udfordringer
Vi bringer ny viden og inspiration ud på de regionale arbejdspladser – og samtidig trække erfaringer med virksomhedernes nu-og-her udfordringer ind i vores uddannelser.
Derfor indgår hver enkelt af Roskilde Universitets kandidatuddannelser aftaler med en kommune eller store virksomheder i en kommune. Næstved Kommune har fx indgået partnerskab med uddannelserne Bæredygtig Omstilling og Kulturmødestudier, og sygehuset i Holbæk samarbejder tæt med Tværvidenskabelige Sundhedsstudier. Det betyder, at de unge får let adgang til praktik, projektsamarbejde og studenterjob, og de bidrager med løsninger på arbejdspladsens udfordringer.
Roskilde Universitet udbyder også Sjællands og Danmarks eneste internationale naturvidenskabelige bacheloruddannelse, som kan bidrage til at tiltrække dygtige fremtidige medarbejdere, fx til de bioteknologiske arbejdspladser omkring fx. Kalundborg.
Frugtbart forskningsbaseret samarbejde mellem forskere og erhvervsliv i regionen
Roskilde Universitet er fx aktiv i erhvervsklynger, hvis formål er at styrke virksomheders konkurrenceevne netop ved at dele viden og samarbejde med forskere.
Vi er aktive i klynger indenfor miljø, digital teknologi, fødevareteknologi, medicinalindustri, byggeri og logistik. Vi er også med i de store regionale fyrtårnsprojekter som ledes af Erhvervshus Sjælland, med fokus på biotek omkring Kalundborg og Femern Belt i Rødbyhavn. Vi kan bl.a. berige regionens erhvervsliv med viden om internationale markeder og deres regulering, kulturforståelse, teknologi og kommunikation.
Uddannelse og videreuddannelse for alle
De tider er forbi, hvor uddannelse blev udviklet i et lukket rum på universitetet. I dag sker det i tæt samarbejde med offentlige og private aktører. Det gælder fx Roskilde Universitets nye uddannelse i samfundsjura. Man kan også blive kandidat i bæredygtig omstilling eller digital transformation – eller starte på en ny grøn økonomiuddannelse efter sommerferien. Alt sammen uddannelser, som er udviklet i samarbejde med erhvervslivet, ikke mindst i Region Sjælland. Universitetet har desuden særlig fokus på efter- og videreuddannelse, der imødekommer behovet på regionens arbejdspladser. Vi udvikler løbende nye tilbud, som matcher aktuelle behov.
Et bredt regionalt engagement
- Uddannelsespartnerskaber mellem samtlige 30 kandidatuddannelser og regionale aktører (f.eks. kommuner)
- Strategiske samarbejdsaftaler med virksomheder: FORS og MAN Energy Solutions indgået i 2022 (og flere på vej)
- Videnbaseret innovation i viden- og erhvervsklynger, fyrtårnsprojekter, Open Entrepreneurship Lab og meget mere
Nyt om samarbejde i regionen
Klar til samarbejde?
Vi samarbejder gerne med flere virksomheder, kommuner og institutioner om forskning og uddannelse. Kontakt:
Allan Grønbæk, RUC Eksterne samarbejder, allang@ruc.dk
eller samarbejde@ruc.dk