Vis hovedmenu

Åben og involverende forskning

Videndeling

I et samfund, hvor alle er forbundet, øges mulighederne for at udveksle viden og idéer hele tiden.

Dette rummer et kæmpe potentiale for universitetets forskning. Vi tror på, at de vigtigste spørgsmål og de bedste svar opstår i samspillet mellem universiteter, individer, virksomheder og organisationer. Andres erfaringer kan pege på relevante problemstillinger og kvalificere løsninger i samspil med universitetet.

Involvering

Vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet

Vi involverer omverdenen i vores forskning. Både i afdækning og forståelse af problemets karakter og i dialogen om mulige løsninger til gavn for såvel det nære samfund som resten af verden. Og vi udvikler konstant nye måder at interagere med vores omverden på, for vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet. Alle skal kunne trække på den viden, vi skaber på RUC, og vi skal kunne trække på viden fra alle.

Vi skaber viden og deler den med samfundet

Mette Sørensen
ARTIKEL

Ny forskning: Trafikstøj øger risikoen for demens

Data fra to millioner danskere dokumenterer for første gang i verden, at der er sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens. Resultateterne kan give os helt nye muligheder for at forebygge demens, siger støjekspert og adjungeret professor på Roskilde Universitet Mette Sørensen.

Lektor Ib T. Gulbrandsen
ARTIKEL

Nyt forskningsprojekt skal undersøge brug af kunstig intelligens i kommunikationsbranchen

Hvordan påvirker kunstig intelligens professionelle kommunikatørers faglige skøn og etiske vurderinger? VELUX FONDEN har bevilget 5,8 mio. kr. til stort projekt med lektor Ib T. Gulbrandsen fra Roskilde Universitet i spidsen.

Hospital
ARTIKEL

Roskilde Universitet bliver en del af nyt nationalt it-forskningscenter

Det nyetablerede forskningscenter DIREC vil styrke det digitale Danmark med it-forskning i verdensklasse, som skal anvendes i erhvervslivet og i det offentlige. På Roskilde Universitet arbejder man bl.a. med kunstig intelligens i sundhedsvæsenet.

bureaukrati

Når afbureaukratisering virker

Tina Øllgaard Bentzen følger medarbejdere og ledere i Roskilde Kommune, der i fællesskab har ændret tilsynet i børnehaver og vuggestuer fra fjernkontrol til en integreret del af pædagogernes eget arbejde. Hendes forskning er en del af Roskilde Kommunes ambitioner om at høvle toppen af bureaukratiet og lave mere meningsfuld styring i alle forvaltninger.

Lektor Line Engbo Gissel
ARTIKEL

Millionbevilling til forskningsprojekt om international standardisering af retfærdighed

Det internationale samfund har udviklet en standard for, hvordan man gør op med systematiske overtrædelser af menneskerettigheder, hvis disse finder sted i borgerkrige eller diktaturer. Men hvorfor har man en standard for retfærdighed? Det skal lektor Line Engbo Gissel undersøge i et nyt projekt, som bliver støttet med 5,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Mundbind
ARTIKEL

11 millioner kroner til tværnationalt forskningsprojekt om pandemier i de nordiske samfund

Professor Lone Simonsen fra Roskilde Universitet står i spidsen for et forskningssamarbejde på tværs af fire nordiske lande.

Pen og blok
ARTIKEL

Ny rapport: En gruppe vidensarbejdere vil skabe bæredygtighed igennem deres arbejde

Ny kortlægning fra Teknologisk Institut og Roskilde Universitet viser andre motiver end løn og produktivitet for en gruppe vidensarbejdere, primært med akademisk baggrund.

Blodkræftceller
ARTIKEL

RUC modtager ti millioner kroner til forskning i matematisk modellering af blodkræft

Forsker Thomas Stiehl skal stå i spidsen for forskningsprojektet, som modtager et fellowship på 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden. Projektet løber i fem år fra 1. januar 2021.

David Budtz, Sine Just, Lisbeth Knudsen
ARTIKEL

100 mio. kr. til nyt forskningsprojekt om data og demokrati med RUC-professor i spidsen

Professor Sine Nørholm Just, RUC, skal stå i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der skal gøre os klogere på, hvordan vi som samfund og mennesker kan leve med kunstig intelligens og algoritmer på en god måde.

Georg Brandes - Foto - Holger Damgaard
ARTIKEL

Brandes’ hovedværk ’Hovedstrømninger’ gav efterdønninger verden over

Den danske litteraturkritiker Georg Brandes’ hovedværk provokerede i Danmark og satte aftryk langt ud over landets grænser. Professor Lasse Horne Kjældgaard leder et forskningsprojekt, der revitaliserer ’Hovedstrømninger’.

Eva Sørensen
ARTIKEL

Professor aktuel med ny bog: Modsvar til populisme på vej

Demokratiforsker Eva Sørensen peger i ny bog på, at fremtiden for vores politikere ikke er at indtræde i rollen som populister, men at udøve interaktivt politisk lederskab.

asfalt
ARTIKEL

Klimavenlig asfalt udviklet med forskere fra RUC skal udrulles på alle statsveje

Regeringen vil fra 2020 udrulle klimavenlig asfalt på alle strækninger af statsvejnettet, som står til at skulle have ny belægning, hvis et igangværende pilotprojekt bekræfter de forventede effekter og holdbarheden af asfalten. Asfalten er udviklet siden 2011 i to forskningsprojekter ledet af Jeppe Dyre, som er professor i fysik på Roskilde Universitet.

ruc baggrundsgrafik

Forskerne på Roskilde Universitet udgiver løbende ny forskning