Videndeling
Dette rummer et kæmpe potentiale for universitetets forskning. Vi tror på, at de vigtigste spørgsmål og de bedste svar opstår i samspillet mellem universiteter, individer, virksomheder og organisationer. Andres erfaringer kan pege på relevante problemstillinger og kvalificere løsninger i samspil med universitetet.
Involvering
Vi involverer omverdenen i vores forskning. Både i afdækning og forståelse af problemets karakter og i dialogen om mulige løsninger til gavn for såvel det nære samfund som resten af verden. Og vi udvikler konstant nye måder at interagere med vores omverden på, for vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet. Alle skal kunne trække på den viden, vi skaber på RUC, og vi skal kunne trække på viden fra alle.
Vi skaber viden og deler den med samfundet

RUC modtager ti millioner kroner til forskning i matematisk modellering af blodkræft
Forsker Thomas Stiehl skal stå i spidsen for forskningsprojektet, som modtager et fellowship på 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden. Projektet løber i fem år fra 1. januar 2021.

Carlsbergfondet giver 10 mio. kr. til RUC-forskning i matematiske pandemimodeller
Den igangværende corona-pandemi har siden januar 2020 bragt verden ind i en dyb sundhedskrise. Derfor giver Carlsbergfondet nu 10 millioner kroner til et nyt Semper Ardens-projekt, som skal udvikle matematiske modeller til forudsigelse af, hvordan fremtidige epidemier kan udvikle sig. I spidsen for Semper Ardens-projektet står professor Lone Simonsen fra RUC.

Når afbureaukratisering virker
Tina Øllgaard Bentzen følger medarbejdere og ledere i Roskilde Kommune, der i fællesskab har ændret tilsynet i børnehaver og vuggestuer fra fjernkontrol til en integreret del af pædagogernes eget arbejde. Hendes forskning er en del af Roskilde Kommunes ambitioner om at høvle toppen af bureaukratiet og lave mere meningsfuld styring i alle forvaltninger.

Professor aktuel med ny bog: Modsvar til populisme på vej
Demokratiforsker Eva Sørensen peger i ny bog på, at fremtiden for vores politikere ikke er at indtræde i rollen som populister, men at udøve interaktivt politisk lederskab.

Matematik giver mere effektiv kræftbehandling
Matematikere på Roskilde Universitet har i et samarbejde med kræftlæger på Sjællands Universitetshospital udviklet matematiske modeller for, hvordan normal blodproduktion, udvikling af blodkræft og inflammation gensidigt påvirker hinanden. Sammenholdt med blodprøver fra den enkelte patient kan modellerne guide til en mere effektiv og individualiseret kræftbehandling.

Klimavenlig asfalt udviklet med forskere fra RUC skal udrulles på alle statsveje
Regeringen vil fra 2020 udrulle klimavenlig asfalt på alle strækninger af statsvejnettet, som står til at skulle have ny belægning, hvis et igangværende pilotprojekt bekræfter de forventede effekter og holdbarheden af asfalten. Asfalten er udviklet siden 2011 i to forskningsprojekter ledet af Jeppe Dyre, som er professor i fysik på Roskilde Universitet.

Brandes’ hovedværk ’Hovedstrømninger’ gav efterdønninger verden over
Den danske litteraturkritiker Georg Brandes’ hovedværk provokerede i Danmark og satte aftryk langt ud over landets grænser. Professor Lasse Horne Kjældgaard leder et forskningsprojekt, der revitaliserer ’Hovedstrømninger’.

Millionbevilling til forskning i hurtigtest for coronavirus
Innovationsfonden bevilger 1,5 millioner kroner til et projekt, der skal udvikle et værktøj til at diagnosticere coronavirus hurtigt. Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Universitet og Sygehus Lillebælt.

Mellemøstforsker viser os fortidens revolutionære
Sune Haugbølle er med nye kilder og en lang række interviews med kernepersoner, der hidtil har været tavse om deres fortid, i gang med at afdække koblinger mellem den danske og arabiske venstrefløj i 1960’erne og 70’erne. Forskningen kan gøre os klogere på nutidens politiske aktivister i Mellemøsten.

Indere er mindre vegetariske, end vi tror
I den vestlige verden bliver Indien ofte betragtet som et historisk ideal for, hvordan man kan praktisere den sunde, grønne, vegetariske livsstil. Samfundsforsker fra RUC Johan Fischer tegner et mere nuanceret billede af indernes fødevarevaner.

100 år: Viden om Den Spanske Syge styrker beredskabet mod fremtidige pandemier
Unikke danske data giver professor Lone Simonsen indblik i, hvordan Den Spanske Syge forløb for 100 år siden. Indsigten er med til at tegne et billede af, hvordan fremtidige pandemier vil opføre sig.

Forskning viser lovende resultater for sårheling hos diabetespatienter
Forskere fra Roskilde Universitet og University of Coimbra i Portugal har sammen præsenteret forskningsresultater, der på længere sigt kan vise sig at få positiv betydning for behandling af sår hos diabetespatienter.

»Min forskning giver kun mening, hvis der i fremtiden er nogle patienter, der får en bedre prognose«
30-årige Fatima AlZahra’a Alatraktchi er allerede et velanskrevet navn i forskerverdenen for sit arbejde med at opspore helt tidlige sygdomstegn hos mennesker. Hendes forskning har nu ført hende til RUC, hvor hun glæder sig til at arbejde med forskere uden for sin egen faglighed.

Professor om nyt tiltag fra Finanstilsynet: »Det får mine alarmklokker til at ringe«
10 ÅR EFTER FINANSKRISEN: Myndigheder lokker i dag finansielle entreprenører med hurtig vækst og fleksibelt samarbejde, hvilket står i skarp kontrast til de påpasselige toner lige efter finanskrisen. Vagthunden er blevet medspiller i ord og handling, og det bør tænde advarselslamperne, mener forsker.

Forsker får 57.000 forskningsassistenter
Børn og unge over hele landet hjælper Roskilde Universitets Kristian Syberg med at kortlægge plastikforurening i Danmark. Det giver et unikt datasæt, der kan gøre os klogere på en af klodens største miljøudfordringer.

Ord i paradis
På en øgruppe et fjernt sted i Stillehavet opstår nye sprog for øjnene af dig. Og studerer man et af dem nærmere, vil man se, at der gemmer sig en guldgrube af viden om sprog og kultur.

Små ord har stor betydning i retssager
Sproget kan få afgørende betydning, når der skal fældes dom i en retssag. Det fortæller sprogforskeren Sune Sønderberg Mortensen, der har analyseret lydoptagelser fra Retten på Frederiksberg. Hans forskning skal gøre os klogere på sprogets rolle i danske retssager.

Ansættelsesprøver afbøder uetisk adfærd
Hvis man vil mindske uetisk adfærd blandt ansatte i statsadministrationen i nogle af verdens mest fattige lande, skal man fokusere mere på, hvordan og hvornår man hyrer og fyrer sine medarbejdere. Det konkluderer forsker i offentlig personaleledelse på baggrund af ny undersøgelse.

Nyt projekt: Byggematerialer skal genanvendes
Lektor i miljø og innovation Thomas Budde Christensen vil skabe systemer til at genbruge byggematerialer - et område, som står for en væsentlig del af den globale affaldsproduktion.
