Optagelse gennem kvote 2
Hvem kan søge kvote 2?
Du kan søge i kvote 2, hvis du er usikker på om dit karaktergennemsnit er højt nok til at komme ind. RUC har en garantikvotient. Har du denne eller over, skal du ikke søge kvote 2.
I kvote 2 bliver der ikke set på dit gennemsnit, men på de kvalifikationer, du har ud over din uddannelse.
Du skal være særligt opmærksom på:
- At du har bestået en gymnasial eksamen og opfylder adgangskravene til den søgte uddannelse
- At i særlige tilfælde kan du søge om dispensation fra adgangskravene og blive optaget på et alternativt grundlag ved hjælp af vores dispensationsordning. Fx hvis du har en Rudolf Steiner uddannelse
- At du som minimum skal have én studierelevant kvalifikation ud over din adgangsgivne eksamen
Hvad bliver jeg vurderet på?
I kvote 2 vil du blive vurderet på baggrund af en motiveret ansøgning, og det du har lavet efter du afsluttede din gymnasiale eksamen. I ansøgningen skal du skrive, hvordan du sætter disse kvalifikationer i relation til den uddannelse, du vil søge ind på. Det kan være du har arbejdet et relevant sted eller taget supplerende kurser efter din gymnasiale eksamen.
Det er forskelligt, hvad de enkelte bacheloruddannelser lægger vægt på. Der er særlige optagelseskriterier, hvis du vil søge ind på en bacheloruddannelse med Journalistik.
Du kan se de særlige kriterier her:
- Kvote 2-kriterier: Humanistisk Bacheloruddannelse og International Bachelor in Humanities
- Kvote 2-kriterier: Humanistisk-Teknologisk Bacheloruddannelse
- Kvote 2-kriterier: Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse og International Bachelor in Social Sciences
- Kvote 2-kriterier: Naturvidenskabelig Bacheloruddannelse
- Særligt for motiverede ansøgninger til bacheloruddannelser + Journalistik
Sådan skriver du en god motiveret ansøgning
Vi har lavet en vejledning til hvordan du kan skrive en god og reflekteret ansøgning. Vi kan ikke garantere dig, at du bliver optaget, hvis du følger denne vejledning, men det kan være en rigtig god ide at lade sig inspirere af rådene. En motiveret ansøgning må max. fylde 1-1½ side.
Søger du optagelse på en af de internationale bacheloruddannelser, skal du skrive din ansøgning på engelsk.
Hvad sker der, efter jeg har søgt?
Når du har søgt, bliver din motiverede ansøgning vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer. Universitet prioriterer den i forhold til de andre ansøgninger. Ud fra universitetets vurdering får de mest kvalificerede ansøgere tilbudt en studieplads. Der er ofte flere ansøgere end pladser. Det betyder, at selv om du er kvalificeret, kan du blive afvist.
CV: Hvad skal med og hvordan gør du?
Du skal lave et CV, hvor alle de aktiviteter, du inddrager i din motiverede kvote 2-ansøgning fremgår. Du må også gerne tage flere aktiviteter med i dit CV end du inddrager i din motiverede ansøgning.
Du kan enten lave dit CV ved at udfylde CV-felterne i din ansøgning på optagelse.dk (uddannelse, erhvervserfaring etc.) eller vedhæfte dit eget CV som PDF til din ansøgning på optagelse.dk. Det gør ingen forskel for din ansøgning, om du vælger den ene eller den anden løsning, men hvis du udfylder felterne på optagelse.dk, er du sikker på at få alle de vigtige oplysninger med.
Hvis du laver dit eget CV, er der ikke nogen skabelon eller opskrift for, hvordan det skal se ud., men det er meget vigtigt, at du angiver tidsomfanget af de enkelte aktiviteter. Det er f.eks. antal måneder du har arbejdet, hvor mange timer om ugen (i gennemsnit) du har arbejdet, lavet frivilligt arbejde mv. Hvis du ikke angiver tidsomfanget, kan RUC ikke vurdere omfanget af din erfaring og det kan betyde, at det ikke bliver talt med i den samlede vurdering. Det er derfor vigtigt, at du angiver tidsomfanget så konkret som muligt.
Det er maksimum 12 måneders erfaring sammenlagt, der kan indgå i bedømmelsen til kvote 2. Det behøver ikke at være 12 sammenhængende måneder og du kan godt have aktiviteter med, som ikke fylder en fuld måned – fx et 14 dages forløb eller lignende. Du behøver ikke sortere i dit CV, da universitetet selv vælger det mest relevante ud af dit CV.
Dokumentation: Hvad skal du indsende?
På RUC skal du som udgangspunkt kun indsende dokumentation for uddannelsesaktiviteter som fx suppleringskurser, tidligere videregående uddannelser og højskoleophold. Har du afsluttet aktiviteterne inden 15. marts, skal du uploade et bevis på, at du har bestået. Afslutter du først uddannelsesaktiviteter efter 15. marts, skal du skrive det i din ansøgning og angive det forventede tidsomfang i dit CV og så eftersende dokumentation, så snart du har bestået.
På RUC skal du ikke vedlægge dokumentation på rejser, arbejde, osv. Du skal dog kunne dokumentere det, hvis vi spørger om det.
Din digitale ansøgning: 3 ting du skal huske at uploade
Du skal udfylde og indsende én digital ansøgning for hver uddannelse, du vil søge via optagelse.dk. Her er 3 ting du skal huske at uploade til hver af dine ansøgninger:
- Motiveret ansøgning: Søger du flere uddannelser på RUC, fx en bacheloruddannelse med tilsagn til Journalistik og en bacheloruddannelse uden tilsagn til Journalistik, skal du huske, at du skal udfylde separate ansøgninger på optagelse.dk med hver sin motiverede ansøgning. Du skal også lave to separate ansøgninger med hver sin motiverede ansøgning, hvis du søger både den danske og den internationale udgave af en bacheloruddannelse – fx Samfundsvidenskabelig bachelor og International Bachelor in Social Sciences.
- CV: Du kan enten lave dit CV ved at udfylde CV-felterne på optagelse.dk eller du kan uploade dit eget CV som PDF til din digitale ansøgning på optagelse.dk. Det vigtigste er at du angiver tidsomfanget af dine aktiviteter på dit CV så konkret som muligt.
- Dokumentation for uddannelsesaktiviteter: Husk at du på RUC kun skal uploade dokumentation for uddannelsesaktiviteter.
Skal jeg også søge gennem kvote 1?
Når du søger optagelse gennem kvote 2 med en motiveret ansøgning, bliver din ansøgning automatisk prøvet i kvote 1. Hvis du opfylder adgangskvotienten i kvote 1, vil der ikke blive set på din motiverede ansøgning, fordi du opfylder adgangskravet til denne kvote. Det betyder, at du ikke behøver sende en ansøgning til kvote 1, hvis du allerede har søgt optagelse gennem kvote 2.
Har du læst på en anden videregående uddannelse?
Hvis du tidligere har læst på en videregående uddannelse, hvor du har bestået eksamener, skal du søge om merit for disse, når du søger optagelse på en bacheloruddannelse på RUC.
Du skal udfylde en blanket, som du skal uploade sammen med relevante bilag.
Vejledning: Sådan søger du før-start-merit
Kom til kvote 2 workshop
Studievejledningen på Roskilde Universitet afholder hvert år workshops, for ansøgere som overvejer at søge via kvote 2. Tjek vores arrangementsliste for at se hvornår + beskrivelse af program.