Vis hovedmenu

Til gymnasier

Studiepraktik på RUC

Prøv livet som studerende i løbet af to dage og bliv klogere på om en uddannelse på RUC er noget for dig.

Er du ved at afslutte din gymnasieuddannelse, eller holder du sabbatår efter din studentereksamen? Så kan du ansøge om at komme i studiepraktik på Roskilde Universitet i Uge 43, hvor du kan prøve, hvad det vil sige at være studerende her.

Hvordan er det at være med til en forelæsning? Hvad vil det sige at arbejde med projekter? Hvordan ser der ud på RUC, og hvordan er de andre studerende? 

Studiepraktik er det tætteste du kommer på at prøve en uddannelse, inden du evt. vælger at søge ind.

Studiepraktik foregår hvert år i Uge 43. I 2024 er det den 23. og 24. oktober, du kan komme i studiepraktik på Roskilde Universitet.

Besøg vores universitet til Nat-Dag

Tag din gymnasieklasse med på besøg hos Naturvidenskab på Roskilde Universitet

En gang om året inviterer de naturvidenskabelige fag på Roskilde Universitet indenfor til Nat-Dag. Her kan I høre nyt om forskningen, opleve universitetet og laboratorierne og diskutere naturvidenskabelige problemstillinger med forskere og studerende.

I kan opleve aktiviteter inden for fagområderne: Biologi, Bioteknologi, Informatik, Fysik, Geografi, Kemi, Matematik og Teknologi.

Nat-Dag afholdes næste gang på Roskilde Universitet onsdag d. 25. september 2024, kl. 9-14.

 

SRP/SOP-øvelser på RUC

Forskere fra Roskilde Universitet afholder to gange årligt øvelsesdage for 3.G-elever, som skal skrive studieretningsprojekt (SRP) eller studieområdeprojekt (SOP). Eleverne skal tilmelde sig enkeltvis og deltager sammen med andre tilmeldte til en fælles øvelsesdag - øvelserne lægger op til, at eleverne arbejder med deres egen faglige vinkel. 

SRP/SOP-øvelsesdage afholdes udelukkende for naturvidenskabelige og teknologiske fag.

Øvelser indenfor naturvidenskab og miljø >

Øvelser indenfor tekniske fag på FabLab >

Find litteratur til projekter

Roskilde Universitets bibliotek kan hjælpe med informationssøgning til opgaver.

Bibliotekets gymnasieguide >

Grafik af coronavirus

Undervisningspakke - Epidemier og matematiske modeller

Store udbrud af smitsomme sygdomme, der spreder sig fra menneske til menneske, såkaldte epidemier, har flere gange i historien haft stor betydning for vores samfund.
I PandemiX Center på Roskilde Universitet arbejder en bred vifte af forskere med at forstå historiske epidemier og være bedre forberedt på fremtidige sygdomme. I denne undervisningspakke arbejder vi med hvordan matematiske modeller, kan bruges til både at forstå historiske data, og til at forudsige udviklingen af en pandemi som COVID-19.

Relevant i fagene: Matematik, biologi

Plastikforurening på strand

Undervisningspakke - Mikroplastforurening

Plastforurening og specielt mikroplastforurening er et af de miljøproblemer, der får meget opmærksomhed. På Roskilde Universitet forsker vi forurening af mikroplast og effekter på miljøet. Men hvordan undersøger man videnskabeligt konsekvenserne af plastforureningen, og hvad kan vi som samfund gøre ved dette miljøproblem? Det er fokus i denne undervisningspakke, hvor vi behandler alle størrelser af plastforurening, fra store stykker makroplast til små mikroplast-partikler, og helt ned til de mindste nanoplast partikler.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

Mælk i glas

Undervisningspakke - Laktoseintolerance

Størstedelen af verdens voksne befolkning får tarmproblemer med diarré og mavesmerter, hvis de drikker et stort glas mælk. Denne lidelse kaldes laktoseintolerance. På Roskilde Universitet forsker vi bl.a. i tarmsygdomme, i genetik og i biomarkører, der kan påvise sygdomme som fx laktoseintolerance.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

Stablede petriskåle med agar

Undervisningspakke - Antibiotika og antibiotikaresistente bakterier

Antibiotika er en af de største medicinske opdagelser i verdenshistorien. Før antibiotika blev opdaget, dødede mange mennesker af infektioner såsom lungebetændelse eller sårinfektion. Desværre har et overforbrug af antibiotika til både dyr mennesker har gjort bakterierne modstandsdygtige over for medicinen. I vores forskning på Roskilde Universitet arbejder vi bl.a. med at forstå antibiotikaresistens og udvikling af nye stoffer til behandling af bakterieinfektioner.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

Produktion af mikroalger raceway

Undervisningspakke - Produktion og anvendelse af mikroalger

Mikroalger indeholder mange forskellige stoffer, som kan have værdi for os, og derfor arbejder forskere med at producere forskellige ting fra mikroalgebiomasse. Det er alt lige fra biodiesel over bioplast, dyrefoder, kosttilskud, indholdsstoffer til kosmetik og til lægemidler - og potentialet er stort.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

Cancerceller deler sig

Undervisningspakke - Matematisk modellering af cancer

Der findes mange forskellige typer af cancer, og det er vanskeligt at forudsige forløbet af sygdommen hos den enkelte patient. På Roskilde Universitet arbejder matematik-forskere tæt sammen med læger om at udvikle matematiske modeller for at opnå en bedre forståelse af den komplekse og dynamiske udvikling en cancer undergår.

Relevant i faget: Matematik

Computersimulering af atomer med RUMD

Undervisningspakke - Simulering af gasser og væsker

Computersimulering spiller en stadigt større rolle i naturvidenskab. På Roskilde Universitet har vi bygget en supercomputer, som er en af Danmarks hurtigste. Den voldsomme regnekraft på supercomputeren kommer også dig til gode, for kan du selv prøve at lave simuleringer af væsker og gasser på supercomputer over nettet.

Relevant i faget: Fysik

Istapper

Undervisningspakke - Tilstandsformer: Flydende eller fast

Undervisningspakken giver et indblik i fysikforskningens metoder; arbejdet med modeller i forhold til virkeligheden, og hvordan man med en simpel model og nogle simple antagelser kan drage vigtige pointer.

Emner der arbejdes med: Tilstandsformer, faser og faseovergange, varmekapacitet, smeltevarme, energiforhold ved temperatur og faseændringer.

Relevant i faget: Fysik

Karrierelæring

Karriereprofiler: Hvad kan du blive

Gå på opdagelse i karriereprofiler, hvor færdiguddannede studerende fra Roskilde Universitet fortæller om deres karriere efter studierne.

Karriereprofiler >

Bachelor på RUC

Hvordan starter en uddannelse på Roskilde Universitet? Hvilke bacheloruddannelser kan man vælge imellem? Brug vores vejledningsmateriale til din karrierelæring.

Intro: Bachelor på Roskilde Universitet
Sådan er vores bacheloruddannelser bygget op

Bacheloruddannelser
Overblik over uddannelser

Brobygning og tilbud til dine elever

På Roskilde Universitet har vi en række tilbud muligheder for brobygning og for at besøge universitet. Vi tilbyder:

Se kommende brobygnings-arrangementer:

Mød Roskilde Universitet til