Vis hovedmenu

Til gymnasier

Istapper

Undervisningspakke - Tilstandsformer: Flydende eller fast

Undervisningspakken giver et indblik i fysikforskningens metoder; arbejdet med modeller i forhold til virkeligheden, og hvordan man med en simpel model og nogle simple antagelser kan drage vigtige pointer.

Relevant i faget: Fysik

Emner der arbejdes med: Tilstandsformer, faser og faseovergange, varmekapacitet, smeltevarme, energiforhold ved temperatur og faseændringer.

Computersimulering af atomer med RUMD

Undervisningspakke - Simulering af gasser og væsker

Computersimulering spiller en stadigt større rolle i naturvidenskab. På Roskilde Universitet har vi bygget en supercomputer, som er en af Danmarks hurtigste. Den voldsomme regnekraft på supercomputeren kommer også dig til gode, for kan du selv prøve at lave simuleringer af væsker og gasser på supercomputer over nettet.

Relevant i faget: Fysik

Cancerceller deler sig

Undervisningspakke - Matematisk modellering af cancer

Der findes mange forskellige typer af cancer, og det er vanskeligt at forudsige forløbet af sygdommen hos den enkelte patient. På Roskilde Universitet arbejder matematik-forskere tæt sammen med læger om at udvikle matematiske modeller for at opnå en bedre forståelse af den komplekse og dynamiske udvikling en cancer undergår.

Relevant i faget: Matematik

Mælk i glas

Undervisningspakke - Laktoseintolerance

Størstedelen af verdens voksne befolkning får tarmproblemer med diarré og mavesmerter, hvis de drikker et stort glas mælk. Denne lidelse kaldes laktoseintolerance. På Roskilde Universitet forsker vi bl.a. i tarmsygdomme, i genetik og i biomarkører, der kan påvise sygdomme som fx laktoseintolerance.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

Produktion af mikroalger raceway

Undervisningspakke - Produktion og anvendelse af mikroalger

Mikroalger indeholder mange forskellige stoffer, som kan have værdi for os, og derfor arbejder forskere med at producere forskellige ting fra mikroalgebiomasse. Det er alt lige fra biodiesel over bioplast, dyrefoder, kosttilskud, indholdsstoffer til kosmetik og til lægemidler - og potentialet er stort. Undervisningspakken er klar i løbet af 2020, men se allerede nu filmen om produktion og anvendelse af mikroalger.

Relevant i fagene: Bioteknologi og biologi

SRP/SOP-øvelser på RUC

Forskere fra Roskilde Universitet afholder løbende øvelsesdage for 3.G-elever, som skal skrive studieretningsprojekt (SRP) eller studieområdeprojekt (SOP). Eleverne skal tilmelde sig enkeltvis og deltager så sammen med andre tilmeldte til en fælles øvelsesdag - øvelserne lægger op til, at eleverne arbejder med deres egen faglige vinkel. 

SRP-øvelsesdage afholdes udelukkende for naturvidenskabelige fag.

Alle øvelser >

Find litteratur til projekter

Roskilde Universitets bibliotek kan hjælpe med informationssøgning til opgaver.

Bibliotekets gymnasieguide >

RUC sender LIVE

RUC sender LIVE er en række foredrag, hvor forskere fra Naturvidenskab på RUC fortæller om aktuel forskning, og hvor du kan stille spørgsmål.

Vi sender live fra laboratorierne i uge 39. Deltagelse til arrangementet kræver tilmelding klassevis, og vi forventer, at eleverne har forberedt sig gennem foreslået materiale.  

RUC sender Live afholdes som en del af Naturvidenskabsfestivalen 2021, og erstatter i 2021 den Nat-dag på RUC.

Besøg vores universitet til Nat-Dag

Tag din gymnasieklasse med på besøg hos Science på Roskilde Universitet

En gang om året inviterer Institut for Naturvidenskab og Miljø  til Nat-Dag, hvor forskerne fortæller om deres forskning. Her kan I høre nyt om forskningen, opleve universitetet og laboratorierne og diskutere naturvidenskabelige problemstillinger med forskere og studerende.

I kan opleve aktiviteter inden for fagområderne: biologi, bioteknologi, datalogi, fysik, geografi, kemi og matematik.

I kan også tilmelde jer 'Tour de RUC', og hvor I kan se vores nye, moderne laboratorier og resten af campus. 

Nat-dag på RUC afholdes online i uge 39, 2021.

Karrierelæring

Karriereprofiler: Hvad kan du blive

Gå på opdagelse i karriereprofiler, hvor færdiguddannede studerende fra Roskilde Universitet fortæller om deres karriere efter studierne.

Karriereprofiler >

Bachelor på RUC

Hvordan starter en uddannelse på Roskilde Universitet? Hvilke bacheloruddannelser kan man vælge imellem? Brug vores vejledningmateriale til din karrierelæring.

Intro: Bachelor på Roskilde Universitet
Sådan er vores bacheloruddannelser bygget op

Bacheloruddannelser
Overblik over uddannelser

RUC on the go
(guidebog til Roskilde Universitet)

Brobygning og tilbud til dine elever

På Roskilde Universitet har vi en række tilbud muligheder for brobygning og for at besøge universitet. Vi tilbyder:

Se kommende brobygnings-arrangementer:

Mød Roskilde Universitet til