Forskningsetisk Udvalg på Roskilde Universitet
Forskningsetisk Udvalg på RUC er nedsat af rektor med henblik på at behandle spørgsmål om god videnskabelig praksis. Udvalgets fire medlemmer udpeges af Prorektor efter indstilling af institutrådene på hvert af de fire institutter. Medlemmerne udpeges for en 3-årig periode.
Udvalgets opgaver er:
- At bidrage til at klargøre de eksisterende normer for god videnskabelig praksis,
- At tage initiativ til at drøfte normerne for god videnskabelig praksis,
- At holde sig opdateret, løbende informere og rådgive om aktuelle såvel som principielle etiske og integritetsmæssige udfordringer i forhold til at bedrive forskning (så som fx habilitet, plagiering, medforfatterskab og faglig integritet) og følge den nationale og internationale debat herom,
- At forelægge prorektor og Akademisk Råd nye initiativer og stille forslag om nye regler og vejledninger for god videnskabelig praksis,
- At afklare behandlingskompetence i forhold til behandling af sager indleveret hos Roskilde Universitet om hhv. videnskabelig uredelighed (behandles af Nævnet for Videnskabelig Uredelighed (NVU)) og tilfælde af tvivlsom forskningspraksis (behandles af Udvalget),
- At oversende sager om videnskabelig uredelighed til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed og bistå nævnets arbejde hermed jf. lov om videnskabelig uredelighed mv.,
- Behandle tilfælde af tvivlsom forskningspraksis og afgive indstilling herom til prorektor (se også Udvalgets retningslinjer for behandling af sager vedrørende mistanke om videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis),
- Efter delegation fra prorektor at foretage forskningsetiske godkendelser af eksperimenter og forskningsprojekter eller dele af forskningsprojekter, i tilfælde hvor der foreligger eksternt krav om forskningsetisk godkendelse fra eksempelvis bevillingsgiver, publiceringskanal eller ekstern samarbejdspartner.
Udvalget mødes som udgangspunkt fire gange årligt.
Forskningsetisk Udvalgs sekretariat kan kontaktes på feu@ruc.dk.
Forretningsorden for Forskningsetisk Udvalg
Videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis
Jf. §19 i lov nr. 383 af 26. april 2017 om videnskabelig uredelighed m.v., skal forskningsinstitutionerne behandle tilfælde af tvivlsom forskningspraksis.
Forskningsetisk Udvalg har derfor også til opgave at vurdere og afgive indstilling til prorektor i konkrete sager, der vedrører mistanke om tilfælde af tvivlsom forskningspraksis blandt RUC's forskere, men som ikke er så vidtgående, at der er tale om videnskabelig uredelighed.
Behandling af sager vedrørende videnskabelig uredelighed henhører jf. § 4 i lov om videnskabelig uredelighed under Nævnet for Videnskabelig Uredelighed (NVU), som sekretariatsbetjenes af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Tidligere afgørelser i sager om videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis kan findes på NVU's hjemmeside.
-
Af lov om videnskabelig uredelighed mv. fremgår følgende definitioner for hhv. videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis:
”§ 3. I denne lov forstås ved:
- Videnskabelig uredelighed: Fabrikering, forfalskning og plagiering, som er begået forsætligt eller groft uagtsomt ved planlægning, gennemførelse eller rapportering af forskning.
- Fabrikering: Uoplyst konstruktion af data eller substitution med fiktive data.
- Forfalskning: Manipulation af forskningsmateriale, udstyr eller processer samt ændring eller udeladelse af data eller resultater, hvorved forskning fremstår misvisende.
- Plagiering: Tilegnelse af andres ideer, processer, resultater, tekst eller særlige begreber uden retmæssig kreditering.
- Tvivlsom forskningspraksis: Brud på alment anerkendte standarder for ansvarlig forskningspraksis, herunder standarderne i den danske kodeks for integritet i forskning og andre gældende institutionelle, nationale og internationale praksisser og retningslinjer for integritet i forskning."
-
Sager vedrørende videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis kan rejses ved anmeldelse af enhver, som måtte have begrundet mistanke om brud på god videnskabelig praksis begået af en forsker, som har udført videnskabeligt arbejde ved RUC. Sager kan også rejses af personer, mod hvem der foreligger en mistanke om brud på god videnskabelig praksis, og som personen selv ønsker prøvet.
Ønsker man at indbringe en sag for Roskilde Universitets Forskningsetiske Udvalg om mistanke om videnskabelig uredelighed eller tilfælde af tvivlsom forskningspraksis blandt universitets forskere, benyttes følgende blanket:
Anmeldelse af mistanke om brud på god videnskabelig praksis på Roskilde Universitet.
Anmeldelse via ovenstående blanket kan sendes til sekretariat for RUC's Forskningsetiske Udvalg på feu@ruc.dk.
-
Forskningsetisk Udvalg på Roskilde Universitet har udarbejdet retningslinjer for behandling af sager vedrørende mistanke om videnskabelig uredelighed og tilfælde af tvivlsom forskningspraksis (2022).
Retningslinjerne vedrører sagsgange for behandling af hhv. sager om videnskabelig uredelighed, som behandles hos NVU efter oversendelse fra Roskilde Universitet, samt sager om mistanke om tilfælde af tvivlsom forskningspraksis, som behandles på Roskilde Universitet af Forskningsetisk Udvalg.
-
Følgende regler, anbefalinger og retningslinjer lægges som udgangspunkt til grund for udvalgets vurdering i sager om tilfælde af mistanke om tvivlsom forskningspraksis:
- Lov nr. 383 af 26. april 2017 om videnskabelig uredelighed m.v.
- Roskilde Universitets regler om god videnskabelig praksis (2023)
- Den danske kodeks for integritet i forskning (2014)
- Hertil inddrages regler, anbefalinger og eventuelle forskningsetiske retningslinjer mv. inden for det eller de pågældende forskningsområder efter behov.
Regler, retningslinjer og vejledninger
Grundlæggende regler og retningslinjer for god videnskabelig praksis på RUC
Al forskning på Roskilde Universitet skal leve op til grundlæggende principper for forskningsintegritet og god videnskabelig praksis.
God videnskabelig praksis fordrer videnskabelig redelighed. Det vil sige, at der ikke udvises en adfærd, der kan karakteriseres som ’videnskabelig uredelighed’, således som dette begreb er fastlagt i Lov om Videnskabelig Uredelighed m.v. (383 af 26.04.2017).
Derudover skal forskning på Roskilde Universitet altid udføres i overensstemmelse med grundlæggende principper og standarder for forskningsintegritet som anført i Den danske kodeks for integritet i forskning (2014), universitetet har tilsluttet sig.
Slutteligt skal forskning RUC efterleve universitetets egne principper for god videnskabelig praksis (2023) og forskere skal udføre deres forskning med respekt for det eller de pågældende forskningsområders anbefalinger, eventuelle forskningsetiske retningslinjer samt sideløbende og juridisk bindende bestemmelser, der kan have indvirkning på forskningen.
Læs desuden om akademisk frihed på Roskilde Universitet (2023).
Øvrige nationale og internationale retningslinjer og vejledninger
De seneste år er der udviklet en lang række nationale og internationale retningslinjer og anbefalinger, der har til formål at fremme integriteten i forskning. Forskningsetisk Udvalg opfordrer forskere på RUC til bl.a. også at være opmærksom på nedenstående i forbindelse med deres forskningsarbejde.
Nationale regler, retningslinjer og vejledninger:
- Databeskyttelsesloven
- Generel forordning om databeskyttelse (GDPR)
- Principper og anbefalinger for forskningsbaseret samarbejde og rådgivning (2021)
- Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation (Feb. 2019), som RUC har tilsluttet sig.
Internationale retningslinjer og vejledninger:
- The Singapore Statement on Research Integrity (udformet ved The 2nd World Conference on Research Integrity i 2010)
- The Montreal Statement on Research Integrity in Cross-Boundary Research Collaborations (udformet ved The 3rd World Conference on Research Integrity i 2013)
- The European Code of Conduct for Research Integrity (udformet af All European Academies i 2017, revideret 2023)
- The Vancouver Convention (2023) - Recommendation for the Conduct, Reporting, Editing, and Publications of Scholarly work in Medical Journals
- Declaration on science and the use of scientific knowledge (1999)
- EU ABS vejledning (Nagoyaprotokollen) (2021)
Formand for Forskningsetisk Udvalg
Øvrige medlemmer af Forskningsetisk Udvalg
Kontakt
RUC's Forskningsetisk Udvalg: feu@ruc.dk