Rubrik #8, 2015
Forsker finder ny metode til at opdage lymfekræft tidligt
Ny forskning viser, at en simpel blodprøve kan afsløre, om en person senere vil udvikle lymfeknudekræft. Opdagelsen gør det muligt at behandle kræftpatienter langt tidligere end i dag.
Eliten er afgørende for afrikansk vækst
Selv om der er vækst i Afrika, gavner det ikke den brede befolkning. Nu har forskere på RUC identificeret, hvad der skal til for at skabe et forankret opsving i Afrika.
RUC'er vil skabe alkoholfri cocktailbarer over hele verden
Mie Græsvænge Hansen har gennem det meste af sin studietid arbejdet målbevidst på at realisere sin drøm om en kæde af alkoholfri cocktailbarer. Hun vil udnytte sundhedsbølgen til at skabe et socialt gå-i-byen-sted for folk, der ikke gider drikke sig sanseløst berusede.
Billig robot kan blive allemandseje
I RUC’s Fablab står en robot, der er så billig, at både små og mellemstore virksomheder vil have råd til at anskaffe sig den, og i ulande vil robotterne kunne automatisere deres produktion. På længere sigt kan den være med til at afhjælpe os fra ensidigt og nedslidende arbejde.
Udsatte børn og unge bliver mødt af mistillid og svigt
Nogle af de børn og unge, der har det sværest, oplever at blive mødt af mistillid af de voksne, der skal hjælpe dem. Et stort forskningsprojekt fra RUC dokumenterer, hvor stor forskel det gør for børn og unge, at lærere, socialpædagoger og socialrådgivere møder dem med tillid.
Kontrol af væsker kan gøre det lettere at diagnosticere sygdomme
Lektor Jesper Schmidt Hansen sætter væske i bevægelse ved at få vandmolekyler til at rotere, og hans forskning er et brud med en af de klassiske forståelser inden for væskers dynamik. Ved at kontrollere vandmolekylernes rotation kan man gøre det nemmere og mere effektivt at diagnosticere sygdomme i fjerntliggende egne.
Replik: Har hjerneforskerne slukket for straffesystemet?
Har vi en fri vilje, og hvilken konsekvens vil det have for straffesystemet, hvis vi ikke har. Det diskuterer Frej Klem Thomsen, filosof fra RUC.
Nudging får flere danskere til at tage stilling til organdonation
Ved hjælp af en pop-op-boks med spørgsmål kan nudging være med til at løse et kendt problem om, at borgerne ikke aktivt har taget stilling til organdonation.