| Tæt på videnskaben

Indere er mindre vegetariske, end vi tror

I den vestlige verden bliver Indien ofte betragtet som et historisk ideal for, hvordan man kan praktisere den sunde, grønne, vegetariske livsstil. Samfundsforsker fra RUC Johan Fischer tegner et mere nuanceret billede af indernes fødevarevaner.
Hyderabad
Privatfoto fra Hyderabad i Indien.


Indien er et land befolket af vegetarer, der dyrker den grønne livsstil og lever af ris, linser og peberfrugter. Sådan tænker mange om Asiens næstmest folkerige land. Men hvordan ser det ud, når man går tæt på den almindelige inders fødevarevaner? Det kaster et netop afsluttet forskningsprojekt støttet af Det Frie Forskningsråd nyt lys over.

Myten om et vegetarisk land

Lektor på RUC Johan Fischer har foretaget feltstudier i byen Hyderabad, der ligger i delstaten Telangana i det sydlige Indien, for at kortlægge middelklasse-hinduers forbrugsmønstre og det indiske marked for kød og vegetariske produkter. Hans forskning viser, at der reelt er meget færre vegetarer i Indien, end vi antager:

»I nogle områder bliver der spist langt, langt mere kød, end nogle forskere har dokumenteret tidligere. Hinduer i Hyderabad er generelt ikke vegetarer: Omkring 90% af respondenterne i min spørgeskemaundersøgelse opfattede ikke sig selv som vegetarer. Dette gælder også i høj grad for de højeste sociale grupper,« fortæller Johan Fischer.

Ca. 80% af den indiske befolkning er hinduister, og derfor er denne gruppe særligt interessant at beskæftige sig med. Johan Fischers feltstudier fra byen Hyderabad i det sydlige Indien for at kortlægge middelklasse-hinduers forbrugsmønstre og det indiske marked for kød og vegetariske produkter.

Hypermarked
Hypermarked i Hyderabad. Privatfoto.

Stram fødevareregulering

Alle fødevarer i Indien, der er pakket ind i emballage, er markeret med enten en lille grøn prik eller en lille brun prik. Grøn betyder, at varen er vegetarisk, mens den brune prik viser forbrugeren, at her er der tale om en vare, der er ikke-vegetarisk. Selv en Coca-Cola bærer det lille grønne mærke. Det viser, at hele denne proces tages meget alvorligt, og at denne form for mærkning i høj grad er standardiseret.

”Det paradoksale er, at Indien generelt ikke er et sted med særlig god fødevareregulering, men når det gælder vegetariske og ikke-vegetariske produkter er der en meget stram fødevareregulering,” fortæller samfundsforsker fra RUC Johan Fischer, der forsker i fødevareregulering og vegetarisme i Indien.