Rubrik #15, 2019

Kim Sass Mikkelsen
ARTIKEL

Ansættelsesprøver afbøder uetisk adfærd

Hvis man vil mindske uetisk adfærd blandt ansatte i statsadministrationen i nogle af verdens mest fattige lande, skal man fokusere mere på, hvordan og hvornår man hyrer og fyrer sine medarbejdere. Det konkluderer forsker i offentlig personaleledelse på baggrund af ny undersøgelse.

Benni Winding Hansen ved akvarie
ARTIKEL

Vandlopper kan disrupte marin fiskeopdræt

Flere års intensiv forskning på RUC har dokumenteret, at vandloppelarver har et stort potentiale som foderkilde til fisk. Nu går forskningsgruppen bag resultaterne sammen med en nordjysk fiskeproducent i et udendørs storskalaprojekt, der sikrer stabil adgang til vandlopper uanset årstid. Det kan gøre opdræt af varmtvandsfisk til en bæredygtig forretning og sende danskproducerede Yellowtail Kingfish ud til sushirestauranter i hele Europa.

Sune Haugbølle, professor (MSO)
ARTIKEL

Mellemøstforsker viser os fortidens revolutionære

Sune Haugbølle er med nye kilder og en lang række interviews med kernepersoner, der hidtil har været tavse om deres fortid, i gang med at afdække koblinger mellem den danske og arabiske venstrefløj i 1960’erne og 70’erne. Forskningen kan gøre os klogere på nutidens politiske aktivister i Mellemøsten.

Begpacker skilt
ARTIKEL

Hvide begpackere tigger også af nød

Kaukasiske begpackers beskrives i syd- og østasiatiske medier som privilegerede samfundsnassere. Men en ny undersøgelse viser, at de rejsende er en heterogen gruppe, som tjener penge på gaden af både lyst og af nød.

Annegrethe Ahrenkil
ARTIKEL

Forsker: Vuggestuetvang bygger på mangelfuld sprogforståelse

Loven om, at småbørn fra socialt udsatte boligområder skal i daginstitution min. 25 timer om ugen for at lære dansk tidligere, bygger på en begrænset forståelse af sprogudvikling, siger ekspert.

Olivier Rubin
ARTIKEL

Hungersnødens gordiske knude

Hungersnød er den måske mest oversete af alle katastrofer. Professor Olivier Rubin har i 10 år forsket i, hvorfor globaliseringen og den teknologiske udvikling ikke for længst har udryddet hungersnød – og hvorfor vi sætter himmel og jord i bevægelse for at redde 12 thailandske drenge i en grotte, men vender det døve øre til, mens hundredtusinder dør af sult.

Prorektor Peter Kjær, Roskilde Universitet
ARTIKEL

Leder: Kunsten at være irrelevant

Vi kender ikke fremtidens problemer, og derfor skal vi insistere på at give svar på spørgsmål, som samfundet endnu ikke har stillet endnu, skriver prorektor på Roskilde Universitet Peter Kjær i denne Rubrik-leder.

Sine Lehn-Christiansen & Mari Holen
ARTIKEL

Sygeplejersker på affyringsrampen

Samfundet og sundhedssektoren er under forandring - og sygeplejerske­uddannelsen under pres. To forskere fra RUC er med, når Rigshospitalet eksperimenterer med, hvordan fremtidens sygeplejersker skal uddannes. Forventningerne til hvad en nyuddannet sygeplejerske skal kunne er for store, og praktikforløbene på klinik er under pres, påpeger forskerne.

Hannibal Munk
ARTIKEL

Ny forskning: Danske satiretegninger udfordrer læserne mindre, end vi tror

Danske satiretegninger provokerer og udfordrer læserne mindre, end vi tror. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Roskilde Universitet.