Karriereprofil Christian Rungsted Andersson
Clinical Pharmacology Scientist
Cand.scient. fra Roskilde Universitet i Medicinalbiologi + Molecular Biology, Erhvervs-ph.d. fra SDU og H. Lundbeck A/S
Jeg blev problemløser i medicinalindustrien
Allerede inden jeg startede på min uddannelse vidste jeg, at jeg ville beskæftige mig med den menneskelige krop og hvad, der går galt, når den rammes af sygdom. Jeg ønskede at have indflydelse på indholdet af min uddannelse, så jeg kunne få lov til at beskæftige mig med de ting, som jeg brændte for. I begyndelsen var jeg ikke klar over præcis hvilket sygdomsområde, jeg ville beskæftige mig med, men via mine selvvalgte semesterprojekter på RUC fik jeg mulighed for at afsøge forskellige emner for at finde ud af i hvilken retning, min viden skulle udvikles. Gennem semesterprojekterne kom jeg i berøring med forskellige emner og endte med at lave semesterprojekter inden for områderne: kunstige ilttransportører til erstatning af donorblod, stamceller, diabetes, cancer og neuroscience. Jeg blev dybt fascineret af hjernen og endte derfor med at fokusere på neuroscience. Et af mine semesterprojekter om depression lavede jeg i samarbejde med medicinalvirksomheden Lundbeck. Her fik jeg øjnene op for, at jeg havde mulighed for at anvende naturvidenskab til at løse konkrete udfordringer i industrien. Da jeg skulle skrive speciale, var jeg derfor klar over, at jeg ville gøre det i samarbejde med en virksomhed.
På RUC er det muligt at skrive et integreret speciale. Det betyder at man får mulighed for at skrive speciale i et helt år i stedet for et halvt. Til gengæld skal man så skrive et større speciale, der kombinerer begge ens hovedfag. Dette gav mig præcis de rammer, jeg skulle bruge for at kombinere mine to hovedfag medicinal- og molekylærbiologi med det at skrive et forskningsbaseret speciale i industrien. Hos Lundbeck fik jeg igen mulighed for at bruge min viden til at løse et konkret problem: virksomheden ønskede, at jeg skulle lave en cellemodel, som kunne bruges til at teste nogle af deres lægemidler til bekæmpelse af Alzheimers sygdom. Ét år senere var opgaven løst, og jeg stod med mit kandidatbevis fra RUC i hånden og var helt sikker på, at jeg havde truffet den rigtige beslutning ved at have valgt at læse naturvidenskab på RUC.
Muligheden for, via selvvalgt projektarbejde, at få medbestemmelse over hvordan ens uddannelse skal formes giver ideel mulighed for at uddanne sig inden for netop det, man interesserer sig for. Det giver også personlig erfaring med, hvordan man analyserer en naturvidenskabelig udfordring, planlægger et projekt og ikke mindst, hvordan man anvender naturvidenskab for at løse det. Jeg har efter min uddannelse fundet ud af, at netop processen omkring projektarbejdet minder utroligt meget om den måde, man arbejder på, når man kommer ud på jobmarkedet på den anden side af sin uddannelse. I mit daglige arbejde føler jeg mig godt rustet med de problemløsningsværktøjer, som jeg har opnået gennem min uddannelse - og der går ikke en dag, hvor jeg ikke bruger dem.
I dag forsker jeg i, hvordan man kan bruge antistoffer til at bekæmpe Alzheimers sygdom. – Hvad kunne du godt tænke dig at bruge din naturvidenskabelige uddannelse til?