-
<i></i>
- Intro
- Bacheloruddannelser
- <i></i>
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Nyheder
-
-
UndervisningssprogDansk
-
StudiestartSep
Intro til uddannelsen
På Samfundsjura fordyber du dig i juraen og lærer at balancere jura og politikudvikling. Du bliver en løsningsorienteret brobygger, som kan gribe en politisk idé og omsætte den til juridisk holdbar praksis i kommuner, regioner, staten og erhvervslivet.
I en velfungerende demokratisk rets- og velfærdsstat har offentlige og private aktører behov for at trække på både juridiske og samfundsvidenskabelige kompetencer i håndteringen af sager. Manglende kendskab til juridiske rammer og praksisser kan føre til alvorlige politiske og administrative problemer. Modsat kan et for snævert fokus på retlige juridiske rammer uden forståelse for politik føre til uhensigtsmæssige administrative løsninger.
Der er behov for moderne samfundsjurister. Samfundsjura integrerer derfor jura og politikudvikling og forbereder dig til at varetage erhvervslivets og offentlige institutioners aktuelle og voksende behov for denne type opgavevaretagelse.
Du lærer at skabe juridisk og politisk legitimitet. Vi udforsker fagfelterne både fra et centralt og et lokalt perspektiv, men også i praksis via praktik undervejs i studiet. Du bliver i stand til at analysere og deltage i politikudvikling og policy-processer, der påvirker og regulerer samfundet. Du bliver i stand til at forstå samspillet mellem ret, politik og styring i praksis – både i det offentlige, erhvervslivet samt civilsamfundet.
På studiet vil du blive præsenteret for den nyeste forskningsbaserede viden om, hvordan juridiske, politiske og administrative aktører, processer og institutioner påvirker og håndterer samfundsproblemer.
Som kandidat i Samfundsjura kan du arbejde med høj juridisk detaljeringsgrad og samtidig være med til at identificere og løse konkrete tværgående samfundsudfordringer.
Karriere og kompetencer
Som færdiguddannet vil du arbejde med fx udvikling af juridisk sagsbehandlingspraksis, politikudvikling og rådgivning i komplekse sager i store organisationer, hvis opgaver er betinget af juridiske rammer og politiske hensyn. Du vil typisk kunne blive ansat i ministerier, styrelser, regioner og kommuner, erhvervsliv og faglige organisationer. Uddannelsen kvalificerer dig også til at læse en ph.d. og forfølge en forskerkarriere.
Du får kompetencer til at:
- bidrage som løsningsorienteret brobygger, når der skal findes juridisk og politisk holdbare løsninger
- kombinere viden om ledelsesmæssig og politisk forretnings-, institutions- og systemforståelse med juridisk viden til at løse policy-problemer på en robust måde.
- kommunikere fagligt kompetent til forskellige målgrupper i fx politiske, professionsfaglige og juridiske kontekster
- balancere retlige hensyn med politiske, administrative og fagprofessionelle hensyn i varetagelsen af din egen rolle i policy-processer
- konstruktivt og videntungt at indgå i agile teams
Folder om uddannelsen
Studieforløb
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. Semester | 2. Semester | 3. Semester | 4. Semester |
Kursus
Forholdet mellem ret og politik 10 ECTS |
Vælg variant A eller variant B
2. semester variant A Praktik Projektorienteret praktikforløb med obligatorisk praktikrapport om en samfundsjuridisk problemstilling 30 ECTS eller 2. semester variant B Kursus Valgfrit specialiseringskursus 10 ECTS Kurser Vælg mellem to muligheder: - valgfrit specialiseringskursus 10 ECTS eller - to valgfri metodekurser hver på 5 ECTS Projekt Fagligt profilerende samfundsjuridisk projekt 10 ECTS |
Kursus
Samfundsjura i kommuner og regioner 10 ECTS |
Speciale
Speciale i Samfundsjura 30 ECTS |
Kursus
Ret, styring og politikudvikling i statslig praksis 10 ECTS |
Kursus
Juridisk sagsbehandling 5 ECTS eller Praktisk statistik 5 ECTS |
||
Kursus
Valgfrit metodekursus 5 ECTS |
|||
Projekt
Samfundsjuridisk projekt med fokus på juridisk metode i policyprocesser 10 ECTS |
Projekt
Projekt om policy og jura i kommunalt og regionalt regi 10 ECTS |
||
Hvorfor læse Samfundsjura?
Det er vigtigt for os som kommune, at der kommer en uddannelse i samfundsjura, fordi kombinationen af politologi og jura i stadig højere grad er og bliver relevant både for problemløsning, strategiudformning og politisk procesunderstøttelse. Vi skal i højere grad kunne navigere i forskellige lovkomplekser sideløbende med, at vi håndterer politikudvikling i samarbejde med borgere, virksomheder og andre dele af den offentlige sektor i de store problemfelter, vi arbejder med inden for fx sundhed, klima og den grønne omstilling.
Erik Kjærgaard Andersen
Direktør i Holbæk Kommune

Praktik og udlandsophold
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.

Kandidat på Roskilde Universitet - hvorfor det?
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.

Studieliv
Campus Roskilde Universitet
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.

Andre kandidatuddannelser - måske også noget for dig?

Vil du vide mere?
Kontakt os
Har du brug for sparring om valg af studie, mere viden om adgangskrav, ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet:
Vil du høre mere om uddannelsen og evt. merit ved studieskifte: Kontakt studieleder Kerstin Carlson
Mød os
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.
