-
<i></i>
- Intro
- Bacheloruddannelser
- <i></i>
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Nyheder
-
-
UndervisningssprogDansk
-
StudiestartSep
Intro til uddannelsen
Vores samfund oplever gennemgribende sociale forandringer i disse år. Nogle af forandringerne sker langsomt, båret frem af ændrede normer og værdier – andre sker pludseligt og voldsomt, båret frem af en pandemi, en økonomisk krise eller af klimaforandringer. På kandidatuddannelsen i Socialvidenskab lærer du at bidrage med konstruktive løsninger til det 21. århundredes komplekse udfordringer.
Faglig profil
Vi trækker på perspektiver fra sociologi, antropologi, politologi, økonomi og retssociologi for at forstå sociale forandringsprocesser fra både menneskers, institutioners og staters perspektiv. Vi arbejder med temaer som f.eks. retfærdighed, social ulighed, ligestilling, stigmatisering, migration, integration, social mobilitet, bæredygtighed, vækst og ressourceudnyttelse – kort sagt problemstillinger, som udfordrer alle samfundets aktører og som kun kan løses med et tværfagligt perspektiv. Det perspektiv giver vi dig.
Som studerende lærer du at analysere de skiftende udfordringer indenfor rammerne af de vilkår og modsætninger, der findes i moderne velfærdssamfund og stater. Til analysen giver vi dig en række metodiske værktøjer – lige fra praktisk statistik, juridisk sagsbehandling og projektledelse, og til feltarbejde, kvalitative interviews og brugerundersøgelser. Gennem projektarbejdet får du desuden rig lejlighed til selv at afprøve teoriernes og metodernes rækkevidde, styrker og svagheder, og du vil også prøve kræfter med at formidle dit projekt i form af fx en artikel eller en projektansøgning. Du har også mulighed for praktikforløb og samarbejde med virksomheder og organisationer. Alt i alt giver vi dig en stærk og alsidig faglighed, som du kan bruge til at arbejde med konkrete sociale forandringer.
På kandidatuddannelsen i Socialvidenskab kan du vælge at specialisere dig inden for:
- Sociale forandringsprocesser og retfærdighed
- Velfærd, institutioner og ulighed
- Køn og mangfoldighed
Din hverdag på studiet
Vores studiemiljø er lige så tværfagligt som de udfordringer, vi undersøger. Vores studerende er typisk engagerede i samfundet og optagede af de mekanismer, der styrer det, så hos os skal du altid være klar til en rask lille faglig debat ved kaffemaskinen. Vi ved, at samarbejde virker, når mennesker skal løse komplekse opgaver, og den indsigt bruger vi både i vores forskning og vores undervisning. Du bliver derfor hurtigt del af et hold og kommer primært til at kende studerende fra din egen årgang, men på specialiserings- og metodekurserne møder du også studerende fra andre årgange og uddannelser. Vi inviterer også jævnligt vores alumner til at fortælle om det arbejdsliv, der venter dig efter uddannelsen.
Karriere og kompetencer
Som kandidat i Socialvidenskab kan du gøre en forskel på alle arbejdspladser, der beskæftiger sig med samfundsforhold i bred forstand. Du kan være med til at sætte retningen i ministerier, styrelser, kommuner og regioner, og du kan rådgive, analysere og evaluere i fx fagforeninger, tænketanke, erhvervsorganisationer, konsulentvirksomheder og NGO’er. Du kan også gøre som flere andre og starte egen virksomhed. Uddannelsen kvalificerer dig ligeledes til at læse en ph.d. og forfølge en forskerkarriere.
Vores kandidater får ofte til opgave at udvikle og evaluere indsatser og projekter inden for det socialvidenskabelige område, f.eks. sociale indsatser, integration og ligestilling. Mange arbejder også med administration og ledelse, analyse og udvikling, rådgivning og projektledelse. Eksempler på jobtitler kan være:
- Analysekonsulent i KVINFO, med fokus på evaluering og analyse på ligestillingsområdet
- Seniorkonsulent i Tænketanken Demokratisk Erhverv, med fokus på at fremme demokratiske virksomheder
- Fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen, med fokus på Indsatser for ældre og demente
- Projektkoordinator i Red Barnet, med fokus på facilitering af frivillige netværk
- Forretningsudvikler og facilitator i egen virksomhed, med fokus på udviklingsprocesser på socialområdet
Folder om uddannelsen
Specialisér dig
På 2. semester former du selv din uddannelse ved at specialisere dig inden for:
Sociale forandringsprocesser og retfærdighed
Her fokuserer vi på dynamikker, der kan forklare forandringsprocesser i vores velfærdssamfund. Vi ser på, hvordan disse processer bidrager til nye samfundsmæssige formationer, opdelinger og splittelser, og hvordan de udfordrer forestillinger om bl.a. identitet, kultur, medborgerskab og deltagelse.
Velfærd, institutioner og ulighed
Vi fokuserer på fordelingen af privilegier, status og indflydelse. Du vil også studere de mekanismer og sociale kampe, der kan forklare den aktuelle indretning af velfærdssamfundet og velfærdsstaten, og samspillet mellem stat, marked og civilsamfund. Vi ser på, hvordan velfærdssamfundet indrettes og institutionaliseres gennem bl.a. lovgivning, normer og værdier – og hvordan denne proces påvirker faktorer som ulighed, levevilkår, sociale risici, klasseskel, og tillid til myndigheder og professionelle.
Køn og mangfoldighed
Her er fokus på sociale kategorier som køn, klasse, race, etnicitet, seksuel orientering, funktionsnedsættelser, religion, alder og generation. Vi ser på de sociale kategoriers samfundsmæssige, organisatoriske, retlige og politiske betydning og anvendelse i forhold til inklusion, eksklusion, integration, marginalisering og stigmatisering af individer og grupper – og deres betydning for hverdagsliv og identitetsdannelse.
Studieforløb
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. semester | 2. semester | 3. semester | 4. semester |
Kursus
Sociale forandringer, ulighed og mangfoldighed 10 ETCS |
Vælg variant A eller B
2. semester variant A Valgkursus Specialiseringskursus* 10 ECTS Valgkursus Videregående metodekursus* 5 ECTS Projekt eller praktik Vælg én af 2 muligheder: - Projekt med videnskabsværksted - Projektorienteret praktikforløb 15 ECTS eller 2. semester variant B Praktik Projektorienteret praktikforløb 30 ECTS |
Vælg variant A eller B
3. semester variant A Valgkursus Specialiseringskursus* 10 ECTS Valgkursus Videregående metodekursus* 5 ECTS Projekt eller praktik Vælg én af 2 muligheder: - Formidlingsprojekt - Projektorienteret praktikforløb 15 ECTS eller 3. semester variant B Praktik Projektorienteret praktikforløb 30 ECTS |
Speciale Speciale i Socialvidenskab 30 ECTS |
Kursus
Videns- og forskningsperspektiver 5 ETCS |
|||
Kursus
Specialiseringskursus* 10 ETCS |
|||
Valgkursus
Videregående metodekursus* 5 ETCS |
|||
* Se specialiseringskurser og valgkurser på study.ruc.dk. Praktik kan kun forekomme én gang i løbet af uddannelsen.
Studieordning for Socialvidenskab (pdf)
(Hvordan) skal nye familiekonstellationer afspejles i folkeskolens opfattelse af forældrerollen?
Hvornår opfattes deling af intime billeder som digitale sexkrænkelser?
Smerter og maskulinitet: Metoder til bedre behandling af mænd med kræft
Hvilken rolle spiller sociale bevægelser i den grønne omstilling?
Uligheden er voksende, men hvorfor er den det?
Hvilken rolle spiller foreningslivet for bosætning i yderkommuner – og hvordan kan rollen understøttes?
Overheating og udsathed: Beboerne i udsatte boligområders holdninger til og involvering i klimatiltag
Ny teknologi udfordrer velfærdssamfundet, arbejdsmarkedet og familielivet. Hvad kan gøres?
Praktik og udlandsophold
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.
Kandidat på Roskilde Universitet - hvorfor det?
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.
Studieliv
Campus Roskilde Universitet
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.
Andre kandidatuddannelser - måske også noget for dig?
Tjek din adgang
Prøv Adgangsguiden: Se hvilke kandidatuddannelser på Roskilde Universitet, din bachelor giver adgang til.
Vil du vide mere?
Kontakt studievejledningen
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.
Mød os
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.