Gå til hovedindhold
Vis hovedmenu

Åben og involverende forskning

Videndeling

I et samfund, hvor alle er forbundet, øges mulighederne for at udveksle viden og idéer hele tiden.

Dette rummer et kæmpe potentiale for universitetets forskning. Vi tror på, at de vigtigste spørgsmål og de bedste svar opstår i samspillet mellem universiteter, individer, virksomheder og organisationer. Andres erfaringer kan pege på relevante problemstillinger og kvalificere løsninger i samspil med universitetet.

Involvering

Vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet

Vi involverer omverdenen i vores forskning. Både i afdækning og forståelse af problemets karakter og i dialogen om mulige løsninger til gavn for såvel det nære samfund som resten af verden. Og vi udvikler konstant nye måder at interagere med vores omverden på, for vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet. Alle skal kunne trække på den viden, vi skaber på RUC, og vi skal kunne trække på viden fra alle.

Vi skaber viden og deler den med samfundet

Annemette Palmqvist mikroplast
Forsker kaster lys over uudforsket område

Det er aldrig blevet belyst, om og hvordan mikroplast i jord og slam påvirker miljøet, men lektor Annemette Palmqvist er gået i gang med at sikre den fornødne viden på området. De foreløbige resultater indikerer, at regnorme bliver påvirket af plasticstykkerne.

Søren Laurentius Nielsen
Miljøfremmede stoffer truer danske kystfarvande mere end vi tror

Den skadelige virkning af tungmetaller og andre giftstoffer som pesticider i havet er undervurderet, viser ny forskning fra RUC.

Lektor, Lotte Jelsbak
Super-salmonella skal gøre os klogere

Lektor Lotte Jelsbak har fundet en særlig variant af salmonella, som kan være mere alvorlig end den almindelige salmonella. Derfor er den nye variant vigtig at studere.

Associate professor, Lars Buur
Eliten er afgørende for afrikansk vækst

Selv om der er vækst i Afrika, gavner det ikke den brede befolkning. Nu har forskere på RUC identificeret, hvad der skal til for at skabe et forankret opsving i Afrika.

Forsker Hanne Warming
Udsatte børn og unge bliver mødt af mistillid og svigt

Nogle af de børn og unge, der har det sværest, oplever at blive mødt af mistillid af de voksne, der skal hjælpe dem. Et stort forskningsprojekt fra RUC dokumenterer, hvor stor forskel det gør for børn og unge, at lærere, socialpædagoger og socialrådgivere møder dem med tillid.

Steffen Jørgensen
Forsker finder ny metode til at opdage lymfekræft tidligt

Ny forskning viser, at en simpel blodprøve kan afsløre, om en person senere vil udvikle lymfeknudekræft. Opdagelsen gør det muligt at behandle kræftpatienter langt tidligere end i dag.

Lektor, Jesper Schmidt Hansen
Kontrol af væsker kan gøre det lettere at diagnosticere sygdomme

Lektor Jesper Schmidt Hansen sætter væske i bevægelse ved at få vandmolekyler til at rotere, og hans forskning er et brud med en af de klassiske forståelser inden for væskers dynamik. Ved at kontrollere vandmolekylernes rotation kan man gøre det nemmere og mere effektivt at diagnosticere sygdomme i fjerntliggende egne.

Ph.d.-studerende, Anja Elaine Sørensen
Forskning vil føre til skræddersyede behandlinger til kvinder med PCOS

Skægvækst, cyster på æggestokkene og problemer med at blive gravid. Det er nogle af symptomerne på hormonforstyrrelsen PCOS, som mange danske kvinder lever med. Med ny forskning fra Roskilde Universitet vil man i fremtiden bedre kunne skræddersy behandlinger til kvinder med PCOS.

Professor Johnny T. Ottesen
Matematisk model kan forbedre depressionsdiagnose

Ved hjælp af matematiske modeller kan man udvikle nye metoder til at diagnosticere bl.a. depression, og modellerne kan give væsentlige informationer til arbejdet med at udvikle bedre behandling.

Peter Triantafillou - portræt - Rubrik
Forebyggelse har ingen indbyggede moralske grænser

Politikerne bør stoppe op og tænke over, hvor langt stat og kommuner kan tillade sig at gå med sundhedsfremmende tiltag, mener professor (MSO) Peter Triantafillou.

Per Homann Jespersen metro
Miljø og byliv har været underprioriteret i trafikplanlægningen

Cykler, elbiler og andre mere miljøvenlige transportformer spiller i dag en større rolle i trafikdebatten, der tidligere har været præget af privatbilisme og udvidelse af motorveje.

ruc baggrundsgrafik

Forskerne på Roskilde Universitet udgiver løbende ny forskning