-
<i></i>
- Intro
- Bacheloruddannelser
-
<i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Trin 3: Hvor og hvornår skal jeg søge?
- Trin 4: Hvad sker der efter jeg har søgt?
- Sådan søger du før-start-merit
- <i></i>
- Genindskrivning og genoptag
- Studieskift eller universitetsskifte
- Studerende med handicap
- FAQ: Optagelse på bacheloruddannelser
- Sådan kommunikerer Roskilde Universitet med dig om optagelse
-
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
-
<i></i>
- Intro
- Kandidatuddannelser
- <i></i>
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Nyheder
-
-
UndervisningssprogDansk
-
StudiestartSep
Intro til uddannelsen

Klimaforandringer, global fattigdom og den digitale revolution af vores samfund er eksempler på konkrete udfordringer, som kandidatuddannelsen i Filosofi og Videnskabsteori har et særligt fokus på. Du vil lære at benytte filosofiens og videnskabsteoriens begreber og teorier til at analysere og forstå væsentlige nutidige problemstillinger. Uddannelsen sætter dig i stand til at identificere og forstå de centrale argumenter, der bliver fremført af politikere og videnskabsfolk, og til at vurdere deres betydning for samfundet.
Filosofi og Videnskabsteori giver dig redskaber til at tage stilling, begrunde dine holdninger og udfordre andres argumenter. Vi afdækker alternativer og muligheder for at skabe en bedre verden. Uddannelsen viser desuden, hvordan det at tænke i alternativer og muligheder ikke behøver at være en fjern utopi. Vi kan i hverdagen udfordre det, der bliver taget for givet og finde løsninger, der gør det muligt at gå nye veje. I løbet af uddannelsen vil du blandt andet møde tidligere studerende fra faget, der benytter filosofiens og videnskabsteoriens redskaber i deres arbejdsliv og i praksis viser, at vi kan indrette verden på en måde, der er bedre.
En del af et tværfagligt humanistisk miljø
Som studerende ved Filosofi og Videnskabsteori bliver du del af et unikt tværfagligt, socialt og engageret humanistisk miljø. Vi dyrker det tætte akademiske fællesskab mellem studerende - og mellem studerende og undervisere. Det sikrer vi gennem projektarbejdet, hvor I arbejder i grupper og har jævnlige møder med en vejleder, men også gennem sociale og faglige arrangementer. Samarbejdet på tværs af humaniora understøttes desuden ved at kandidatuddannelsen udbydes i fællesskab med Dansk og Historie. Vi har fælles valgkurser og et fælles semester, hvor studerende og undervisere fra alle tre uddannelser deltager.
De humanistiske uddannelser på RUC er kendetegnet ved kritisk stillingtagen til og interesse for de udfordringer, som mennesker er stillet overfor i dag. Vi engagerer os i samfundet omkring os og forholder os til, hvordan sproget, litteraturen, historien, kulturen og tænkningen former - og formes af - den verden, vi lever i. Vi betragter ikke alene humaniora som en bærende søjle i videnskaben, men også som en måde at være i verden på.
Din hverdag på studiet
Særlige kendetegn ved studielivet på Filosofi og Videnskabsteori på RUC er:
- RUC er det eneste universitet i Danmark, hvor du kombinerer Filosofi og Videnskabsteori.
- En mentorordning, hvor alle studerende bliver tilbudt en fast mentor blandt underviserne på faget, der følger dem og deres udvikling i løbet af kandidatuddannelsen.
- Vores semester symposion, hvor underviserne i begyndelse af hvert semester præsenterer highlights fra deres nyeste forskning.
- Den filosofiske middag, hvor studerende og undervisere hvert semester mødes og spiser sammen.
- Et inkluderende videnskabeligt miljø, hvor studerende opfordres til at deltage ved faglige arrangementer og i forskningen.
- En tværfaglig nysgerrighed, hvor vi ikke er bange for at trække på mange forskellige videnskabelige og filosofiske traditioner og bringe disse i dialog med hinanden.
- Et tæt fællesskab, også med tidligere studerende. Som studerende på Filosofi og Videnskabsteori tager du ikke alene en kandidatuddannelse, men bliver del af et fællesskab for livet.
Følg os: Følg Filosofi og Videnskabsteori på Instagram og Facebook
Se også:
Karriere
Som kandidat i Filosofi og Videnskabsteori er du en vigtig vidensmedarbejder i alle typer af virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. Det kan være alt lige fra at være med til at udarbejde og formidle etiske retningslinjer i en kommune eller en privat virksomhed, til at arbejde som projektleder hos en NGO eller være fuldmægtig i statslige styrelser og ministerier.
Vores kandidater får ofte arbejde inden for rådgivning- og konsulentarbejde, planlægning og evaluering, formidling og voksenundervisning. Typiske jobtitler er konsulent, fuldmægtig, underviser, formidler, selvstændig og projektleder. Cirka 10 procent af vores kandidater har skabt en selvstændig virksomhed.
Undervisere
Undervisere på Filosofi og Videnskabsteori
Fakta om uddannelsen
Kandidatgrad: Cand.mag. i Filosofi og Videnskabsteori
Undervisningssprog: Dansk
Studiestart: Første studiestart september 2022
-
Studieordningen er den juridisk bindende beskrivelse af uddannelsen.
Studieordning for Filosofi og Videnskabsteori (pdf)
Fællesregler for kandidatuddannelser
-
RUC har et uddannelseskvalitetssystem, som sikrer, at uddannelserne hele tiden har høj kvalitet og løbende udvikler sig.
Sådan arbejder RUC med uddannelseskvalitet
Sammenlign uddannelser på uddannelseszoom.dk
Eksempel på et studieforløb
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. Semester | 2. Semester | 3. Semester | 4. Semester |
Kursus
Tendenser i moderne videnskabsteori 10 ECTS |
Kursus
Humanistisk laboratorium 10 ECTS |
Kursus
Filosofi i verden - verden i filosofien 10 ECTS |
Speciale
30 ECTS |
Valgkursus
5 ECTS |
Kursus
Digital kultur 5 ECTS |
Valgkursus
5 ECTS |
|
Projekt
Klassiske og moderne værker i filosofi og videnskabsteori 15 ECTS |
Projekt
Humaniora i samfundet 15 ECTS |
Projekt
Filosofisk analyse og forandring 15 ECTS eller Projektorienteret praktikforløb 15 ECTS |
|
Bemærk at ovenstående er eksempel på et anbefalet studieforløb. Kurser, projekter, praktik og meritgivende udenlandsophold kan for den individuelle studerendes studieforløb variere i forhold til ovenstående.

Hvad kan og bør det enkelte individ gøre for at formindske global fattigdom?

Hvad er en seksuel krænkelse, og hvordan kan vi formindske antallet af disse krænkelser?

Menneskets vilkår - Hannah Arendts syn på det menneskelige fællesskab

Økologi og teknologi i den antropocæne tidsalder

Hvad kendetegner videnskabelig viden til forskel fra alternativ viden?

Sandhedskrisen i feministisk perspektiv: Flere stemmer fremmer videnskaben

Kunstens emancipatoriske potentiale: en analyse af æstetisk filosofi fra Kant til Deleuze

Hvad betyder vores menneskesyn/natursyn for hvordan vi forholder os til klimaforandringer?
"Filosofi har lært mig både at være kritisk og grave mig ned i problemstillinger. Men også at være løsningsorienteret"
Malene Madsen har læst Filosofi og Videnskabsteori på Roskilde Unversitet. Hun har efterfølgende startet sin egen virksomhed funderet på forskningsresultater fra hendes speciale 'Den udmattede medarbejder'. Specialet omhandlede en samfundsfilosofisk og socialpsykologisk forståelse af forøgelsen af arbejdsrelateret stress. Forskningsresultaterne fra specialet har hun omsat til en erhvervsrettet løsning, som blandt andet tæller app'en WOBA.

Følg Roskilde Universitet på sociale medier

Studenterhuset RUC

Campus på Roskilde Universitet

Kontakt studievejledningen
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.

