-
<i></i>
- Intro
- Bacheloruddannelser
- <i></i>
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Nyheder
- Kalender
-
-
UndervisningssprogDansk
-
StudiestartSep
Intro til uddannelsen

Klimaforandringer, global fattigdom og den digitale revolution af vores samfund er eksempler på konkrete udfordringer som kandidatuddannelsen i Filosofi og Videnskabsteori har et særligt fokus på at forstå og forsøge at besvare. Uddannelsen sætter dig i stand til at identificere og forstå de centrale argumenter, der bliver fremført af politikere og videnskabsfolk i forhold til tidens store spørgsmål.
Roskilde Universitet er det eneste universitet i Danmark, hvor du kombinerer Filosofi og Videnskabsteori. Filosofi og Videnskabsteori giver dig redskaber til at tage stilling til og begrunde dine holdninger og udfordre andres argumenter. Vi udfordrer tankegods og traditioner, der bliver taget for givet og finder løsninger, der gør det muligt at finde nye veje, der peger i retning af en bedre verden.
En del af et tværfagligt humanistisk miljø
Som studerende ved Filosofi og Videnskabsteori bliver du del af et engageret humanistisk miljø. Det sikrer vi gennem projektarbejdet, hvor I arbejder i grupper og har jævnlige møder med en vejleder, men også gennem sociale og faglige arrangementer. Samarbejdet på tværs af humaniora understøttes desuden ved at kandidatuddannelsen har et fællessemester med Dansk og Historie, hvor studerende og undervisere fra alle tre uddannelser deltager. I kursusundervisningen gør vi ekstra meget ud af, at inddrage vores studerende.
De humanistiske uddannelser på RUC er kendetegnet ved kritisk stillingtagen til og interesse for de udfordringer, som mennesker er stillet overfor i dag. Vi engagerer os i samfundet omkring os og forholder os til, hvordan sproget, litteraturen, historien, kulturen og tænkningen former - og bliver formet af - den verden vi lever i. Vi betragter ikke alene humanistisk viden som en bærende søjle i videnskaben, men også som en viden der er med til at forme, hvem vi ønsker at være.
Kendetegn ved studiemiljøet på Filosofi og Videnskabsteori på Roskilde Universitet:
- Vi har en mentorordning, hvor alle studerende bliver tilbudt en fast underviser/forsker som mentor.
- Vores semestersymposion, hvor de ansatte ved hvert semesterstart præsenterer highlights fra deres forskning.
- Den filosofiske middag, hvor studerende og undervisere hvert semester spiser sammen.
- Et inkluderende videnskabeligt miljø, hvor studerende kan deltage ved faglige arrangementer og i forskningen.
- En tværfaglig nysgerrighed, hvor vi ikke er bange for at trække på mange forskellige videnskabelige og filosofiske traditioner og bringe disse i dialog med hinanden.
- Som studerende på Filosofi og Videnskabsteori tager du ikke alene en kandidatuddannelse, men bliver del af et fællesskab for livet.
Følg Filosofi og Videnskabsteori på Instagram og Facebook
Karriere og kompetencer
Du opnår følgende kompetencer:
- At kunne afgrænse et problem og identificere de faglige ressourcer som løsningen af et problem kræver.
- At kunne identificere og kritisk analysere centrale argumenter for og imod en given problemstilling.
- At foretage etiske evalueringer af menneskets handlinger og politiske tiltag.
- I samarbejde med andre at gennemføre filosofiske og videnskabsteoretiske undersøgelser, diskussioner og formidlingsopgaver.
Som kandidat i Filosofi og Videnskabsteori er du en vigtig vidensmedarbejder i alle typer af virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. Det kan være alt lige fra at være med til at udarbejde og formidle etiske retningslinjer i en kommune eller en privat virksomhed, til at arbejde som projektleder hos en NGO eller være fuldmægtig i statslige styrelser og ministerier.
Vores kandidater får ofte arbejde inden for rådgivnings- og konsulentarbejde, planlægning og evaluering, formidling og voksenundervisning. Typiske jobtitler er konsulent, fuldmægtig, underviser, formidler, selvstændig og projektleder. Cirka 10 procent af vores kandidater har skabt en selvstændig virksomhed.
Undervisere
Undervisere på Filosofi og Videnskabsteori
Folder om uddannelsen
Studieforløb
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. Semester | 2. Semester | 3. Semester | 4. Semester |
Kursus
Tendenser i moderne videnskabsteori 10 ECTS |
Kursus
Humanistisk laboratorium 10 ECTS |
Kursus
Filosofi i verden - verden i filosofien 10 ECTS |
Speciale
Speciale i Filosofi & Videnskabsteori 30 ECTS |
Kursus Valgkursus 5 ECTS |
Kursus
Digital kultur 5 ECTS |
Kursus Valgkursus 5 ECTS |
|
Projekt
Klassiske og moderne værker i filosofi og videnskabsteori 15 ECTS |
Projekt
Humaniora i samfundet 15 ECTS |
Projekt
Filosofisk analyse og forandring 15 ECTS eller Praktik Projektorienteret praktikforløb i filosofi og videnskabsteori 15 ECTS |
|

Hvad kan og bør det enkelte individ gøre for at formindske global fattigdom?

Hvad er en seksuel krænkelse, og hvordan kan vi formindske antallet af disse krænkelser?

Menneskets vilkår - Hannah Arendts syn på det menneskelige fællesskab

Økologi og teknologi i den antropocæne tidsalder

Hvad kendetegner videnskabelig viden til forskel fra alternativ viden?

Sandhedskrisen i feministisk perspektiv: Flere stemmer fremmer videnskaben

Kunstens emancipatoriske potentiale: en analyse af æstetisk filosofi fra Kant til Deleuze

Hvad betyder vores menneskesyn/natursyn for hvordan vi forholder os til klimaforandringer?
"Filosofi har lært mig både at være kritisk og grave mig ned i problemstillinger. Men også at være løsningsorienteret"
Malene Madsen har læst Filosofi og Videnskabsteori på Roskilde Unversitet. Hun har efterfølgende startet sin egen virksomhed funderet på forskningsresultater fra hendes speciale 'Den udmattede medarbejder'. Specialet omhandlede en samfundsfilosofisk og socialpsykologisk forståelse af forøgelsen af arbejdsrelateret stress. Forskningsresultaterne fra specialet har hun omsat til en erhvervsrettet løsning, som blandt andet tæller app'en WOBA.

Praktik og udlandsophold
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.

Kandidat på Roskilde Universitet - hvorfor det?
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.

Studieliv
Campus Roskilde Universitet
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.

Andre kandidatuddannelser - måske også noget for dig?
Tjek din adgang
Prøv Adgangsguiden: Se hvilke kandidatuddannelser på Roskilde Universitet, din bachelor giver adgang til.

Vil du vide mere?
Kontakt studievejledningen
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.
Mød os
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.
