Karriereprofil Karin Liltorp
Ejer af firmaet CMC Solutions
Cand.scient. i Chemistry og Environmental Biology fra Roskilde Universitet, Ph.d i fysisk kemi, 2003.
Hvad arbejder du med?
De seneste år har jeg arbejdet som konsulent i den farmaceutiske industri – nu med eget firma (CMC Solutions) som jeg har opstartet med en tidligere kollega. Vi løser ”alle slags” udfordringer, som kunderne kunne have: Hjælper med at skrive ansøgninger til myndighederne, vejleder omkring krav, underviser i relevante emner, rådgiver omkring analyser og meget andet.
Mit erhvervsliv som kemiker startede på et hospitalslaboratorie, hvor der blev analyseret et meget stort antal blod og urinprøver. Det overraskede mig at se, at sådant et hospitalslaboratorie er stort set fuldautomatiseret: Man sætter et prøveglas i et apparat, og et svar kommer ud i den anden ende – men der er dog brug for nogen til at sikre, at resultaterne er korrekte.
Derefter blev jeg ansat i den farmaceutiske industri (Lundbeck) – og fandt ud af, hvor mange forskellige måder, man kan bruge sin uddannelse på: Udvikling af lægemidler kræver nogle, der har forstand på selve det at producere de molekyler, der senere skal bruges til behandling. Men det er kun en lille del af den samlede kæde. Der skal udvikles analysemetoder, der skal testes af på dyr, der skal udvikles en tablet mm. Faktisk var jeg så heldig, at jeg fik lov til at arbejde med lige netop det, der var mit specialområde under min uddannelse: Fysisk kemisk analyse af lægemidlerne (hvordan reagerer de under f.eks. opvarmning, ved høje luftfugtigheder mm).
Efter 6 år på Lundbeck, fik jeg chancen for at være med til at opstarte et nyt forretningsområde for et laboratorie, der sælger analyser til den farmaceutiske industri (Particle Analytical). Fra at have haft et lille veldefineret arbejdsområde, fik jeg nu et meget bredt ansvar – jeg skulle både sikre, at apparaterne fungerede, lave hjemmeside, afholde kurser, snakke med kunder. Et meget alsidigt arbejde, der gav mulighed for at kombinere faglighed med en meget mere udadvendt funktion. Og nu har jeg så startet mit eget firma.
Man fik lov til at tage fat på nogle rigtige problemer
Hvad har jeg så med i bagagen, der er specielt RUC’sk? Udover den faglige ballast vil jeg fremhæve den problemorienterede tilgang til opgaveløsning. Netop dette blev man i høj grad skolet i på RUC: At identificere problemets kerne og derefter finde den bedste måde at løse det på. Det kendetegnede ved uddannelsen var, at man fik lov til at tage fat på nogle rigtige problemer og ikke bare tænkte teoretiske problemstillinger opstillet af underviseren. Netop fordi man gennem hele uddannelsen fik lov til at arbejde på lige fod med forskerene (vejlederne) med de problemstillinger, der var mest aktuelle inden for det specifikke felt, slap man også af med den ”ærefrygt” man kan have for etablerede forskere. Man lærte, at det var OK, at stille kritiske spørgsmål selvom man ikke havde 20 års erfaring inden for området – og at disse kritiske spørgsmål nogle gange kunne være de, der fik nye idéer til at opstå.
Samtidig var der stort fokus på, hvordan man kommunikerer: Bevidstheden om, hvem der skal modtage resultaterne gør, at ens problemformulering kan blive meget skarp – og konklusionerne meget klare.
Dét jeg har med fra RUC, er noget, jeg bruger dagligt i mit nuværende arbejdsliv som konsulent. Både den problemorienterede tilgang til at løse opgaverne – men i høj grad også den faglige indsigt, der blev grundlagt hos mine fantastiske vejledere på kemi.
Læs mere om fagene på bacheloruddannelsen
Relevante kandidatuddannelser på Roskilde Universitet