Karriereprofil Christian Cramon
International Projektkoordinator i IMCC - Bolivia
Cand.soc. i International Development Studies + Kultur og Sprogmødestudier, 2015
Hvad arbejder du med?
Jeg er udstationeret i Bolivia med IMCC (International Medical Cooperation Committee), en dansk medicinsk NGO som arbejder med sundhedsfremmende projekter og holder til inde på Panum. Igennem 15 år har IMCC haft et Danida finansieret projekt i det sydlige Bolivia, hvor man prøver på at fremme folkesundhed i de fjernest liggende dele af Bolivia. Her er jeg udstationeret i et års tid for at nedlukke projektet og gøre vores aktiviteter bæredygtige for fremtiden. Jeg arbejder dagligt sammen med 3 andre danskere samt vores 2 bolivianske ansatte, der er uddannet indenfor sundhed. Jeg koordinerer aktiviteter med vores ansatte, evaluerer og monitorerer vores aktiviteter, forhandler om økonomiske støtte med kommunen og afholder planlæggende møder med vores interesseorganisationer. Alt sammen, imens jeg prøver at gøre mig forståelig på spansk.
Hvorfor valgte du RUC?
Da jeg sad tilbage i 2009 og skulle finde ud af, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, var jeg ude at undersøge mange uddannelsesinstitutioner, men det var først, da jeg kom til RUC, at min interesse blev vækket. Mit første indtryk af stedet var, at atmosfæren var god. Der var meget glæde mellem de studerende, jeg snakkede med, og diversiteten af de studerende var overvældende.
Jeg fik en følelse af, at der var plads til alle, og at de studerende havde mere medbestemmelse om, hvordan deres egen uddannelse skulle se ud
Ideen om at kunne forme sin egen uddannelse og kunne få lov at forme sit studieliv tiltalte mig meget. Desuden var og er jeg meget social anlagt så gruppearbejdet, som fyldte halvdelen af semestret, var ideelt for min måde at studere på.
Jeg må nok også indrømme, at jeg ikke var særligt tiltrukket af at skulle terpe semestre ind og semestre ud alene af den grund at opnå en udenadslære, som jeg ikke kunne se, hvornår jeg skulle få brug for i mit fremtidige liv. Til slut var en kommentar fra en RUC-studerende om, at man ikke behøvede at bestemme sig for, hvad man skulle specialisere sig i med det samme, med til at tage den endelige beslutning om, at RUC var stedet for mig. For hvad jeg ville ende op med af uddannelse, var jeg ikke så bevidst om. Så jeg startede på RUC med forestillingen om, at jeg efter Sam. Bach. ville fortsætte på Performance Design og Journalistik, men jeg endte dog med at gå i et andet spor med International Development Studies og Kultur- og Sprogmødestudier.
Hvordan bruger du dine kompetencer fra Roskilde Universitet i dit arbejde?
Som koordinator af et projekt med 14 forskellige aktiviteter kan det være svært at samle trådene. Desuden er der konstant problemer, der opstår, fordi man arbejder i en helt anden kulturel kontekst; hvor ens sprog er en barriere, samt at ens forventninger til arbejdslivet ikke altid stemmer overens med de lokales, og desuden er der en konstant kamp om ressourcer til ens aktiviteter. Det kan være svært at forstå 100%, hvad en aftale på et fremmedsprog betyder, det kan være svært at have de samme forventninger til, hvad det vil sige at ’overholde tiden’, og det kan være svært at få overbevist en borgmester om at prioritere ens egne aktiviteter, når der er så mange dele i samfundet, som også mangler ressourcer.
I min hverdag prøver jeg at gå til problemerne med en løsningsorienteret tilgang, det som vi på RUC kalder problemorienteret projektarbejde. Det kan godt lyde lidt som en kliche at proppe et term på en måde at arbejde, men det gør, at jeg i alle aspekter af mit arbejde søger efter løsninger og er opmærksom på problemerne, inden de opstår. Det lykkes selvfølgelig ikke altid, men det mindsker helt klart udfordringerne i arbejdet. Desuden så bruger jeg de sociale kompetencer, som jeg har lært på RUC igennem gruppearbejde. Jeg er overbevidst om, at projektet i Bolivia netop har opnået mange gode resultater, fordi vi sidder 4-6 mennesker hernede, der sammen arbejder på at finde de bedste løsninger. Hvis jeg havde arbejdet alene, er jeg sikker på, at jeg ikke havde opnået ligeså meget, da det netop er de tværfaglige diskussioner, der bringer os tættere på hele løsninger. Det kan godt være, at man synes, at man har den bedste løsning på en problematik, men før at du har vendt den med dine kollegaer, kan du ikke være sikker.
Jeg har, igennem de 8-10 projekter jeg har skrevet på RUC, altid haft en regel med mig selv om, at jeg ikke måtte være i gruppe med den samme person 2 gange. Dette har gjort, at jeg har arbejdet sammen med ca. 50 forskellige mennesker, og jeg er blevet meget mere intelligent på, hvordan andre folk lærer af mig og jeg af dem. Det hjælper mig meget i en hverdag, hvor man ikke bare arbejder sammen med de samme 3 personer, men også bor sammen med dem, da det har mindsket miskommunikation og konflikter.
RUC kan give dig mere end en faglig uddannelse - du kan blive klogere på andre mennesker og livet
Mit gode råd til dig, der overvejer at læse uddannelsen: Omfavn diversiteten på RUC og hop ud i den ’Rucske’ verden med begge ben. Hvis du har et åbent sind for alle de forskellige alternative måder RUC opererer på, så vil det blive nogle af dine bedste år i dit liv. RUC kan give dig mere end kun en faglig uddannelse, du kan blive klogere på andre mennesker og livet – det er jeg i hvert fald blevet.