Roskilde Universitet på Folkemødet 2023
Folkemødet 2023
Roskilde Universitets forskere deltager i en lang række debatter på årets Folkemøde om eksempelvis ligeløn, pengepolitik, ledighed og aktiv dødshjælp. Her kan du læse nærmere om, hvilke debatter forskerne deltager i. Listen opdateres løbende.
Professor Lone Simonsen
Lone Simonsen er professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø og leder af forskningscenteret PandemiX, hvor man forsker i epidemier, pandemier og i COVID-vaccinernes effekt/virkning.
Lone Simonsen deltager i fire arrangementer på dette års Folkemøde. Det første arrangement er en debat mellem Lone Simonsen og Monika Rubin, der er politisk ordfører for Moderaterne. Her vil de debattere, hvordan forskere og politikere kan arbejde bedre sammen om at løfte samfundets problemstillinger. Denne debat finder sted den 15. juni kl. 14.00-14.45 ved K8 - Akademikernes Hus.
Fredag den 16. juni deltager Lone Simonsen i tre arrangementer:
Dagbladet Information afholder en debat om, hvilken pandemi der bliver den næste. Det finder sted kl. 12.30-13.00 ved F25 - Dagbladet Information.
Ved andet arrangement, 'Spørg mig om alt', der er arrangeret af Zetland, kan du blive klogere på Lone Simonsen som akademiker og hendes forskningsfelt. Arrangementet finder sted fra kl. 15.00-15.30 ved G22 - Zetland.
Lone Simonsens sidste debat handler om, hvordan munke, parcelhuskultur og pandemihistorie kan lære os om bæredygtigt byggeri. Denne debat finder sted fra kl. 17.15-18.00 ved Nørregade 12 (N12) - Carlsbergfamilien.
Rektor Hanne Leth Andersen
Hanne Leth Andersen er rektor for Roskilde Universitet og har en ph.d. i fransk sprog og har tidligere bl.a. været direktør og professor ved CBS Learning Lab. Hun er en erfaren debattør, foredragsholder og et engageret uddannelsesmenneske, der ofte diskuterer uddannelseskvalitet og uddannelsespolitik i den offentlige debat.
Hanne Leth Andersen er medlem af det Internationale Advisory Board for det Norske Forskningsråd (fra 2018) og er formand for international jury i forbindelse med den franske stats store investeringer i fremtidens uddannelser (fra 2017).
Hun er ligeledes medlem af ny ekspertgruppe under Børne- og Undervisningsministeriet om ChatGPT og andre digitale hjælpemidler.
Torsdag den 15. juni deltager hun i en debat, der sætter fokus på personer med flugterfaringer i uddannelsessytemet. Debatten finder sted klokken 15-15.45 på Ungdommens Scene (DUF), C30.
Fredag den 16. juni deltager Hanne Leth Andersen i debatten 'Grøn omstilling - også af uddannelse?'. Debatten finder sted klokken 09.00-09.50 i G30.
Lørdag den 17. juni deltager hun i debatten 'Forskning, undervisning og AI. Hvordan skal vi reagere?', som finder sted klokken 13.30-14.15 i K8 - Akademikernes Hus.
Lektor Jo Krøjer
Jo Krøjer er lektor og tilknyttet Center for Køn, Magt og Mangfoldighed. Her forsker hun i køn og arbejdsliv, herunder manglende ligestilling, kønsbetinget ulige løn, sexisme og sexistiske krænkelser, kønnede hierarkier og det kønsopdelte arbejdsmarked.
Derudover leder hun forskningsgruppen Organisering, Etik og Social Bæredygtighed, ligesom hun er bestyrelsesmedlem i SexismEdu., der initierede og organiserede indsamlingen af vidnesbyrd om sexisme i akademia.
I år deltager Jo Krøjer i en debat arrangeret af det tværfaglige netværk blandt socialrådgivere, pædagoger, jordemødre sygeplejersker ’Fælles om ligeløn’, der netop vil kaste lys over ligelønsproblematikken.
Paneldebatten foregår fredag d. 16. juni kl. 14-15 i BUPLs telt.
Lektor Sabina Pultz
Sabina Pultz er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi. Som arbejdsmarkedsforsker og socialpsykolog er hun i særlig grad optaget af arbejdsløshed og koblingen mellem psykologi og politik.
På Folkemødet deltager hun i en debat om skam i relation til ledighed, og hvad der sker, når man mister sit job. Udover Sabina Pultz vil også professor i psykologi Svend Brinkmann deltage i debatten.
Debatten er arrangeret af a-kassen FTFa og finder sted lørdag den 17. juni kl. 13.30-14.30 i FTFa-Teltet.
Professor Thomas Søbirk Petersen
Thomas Søbirk Petersen er professor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, og han har tidligere siddet i Det Etiske Råd og sidder nu i Det Dyreetiske Råd. Han forsker bl.a. i medicinsk etik, neuroetik og sportsetik.
Thomas Søbirk Petersen deltager i tre debatter i år.
Den første er en paneldebat med titlen ”Hvad skal vi med fængsler?” med bl.a. justitsminister Peter Hummelgaard. Arrangementet afholdes af Kriminalforsorgen den 15. juni kl. 11.30-12.15 ved Nordlandspladsen 9 - B9 Kriminalforsorgen.
Thomas Søbirk Petersen deltager ligeledes i en anden af Kriminalforsorgens debatter ”Sidder fremtidens arbejdskraft i fængsel?”, der afholdes den 16. juni kl. 15.30-16.15 ved Nordlandspladsen 9 - B9 Kriminalforsorgen.
Derudover deltager han også i en debat om aktiv dødshjælp, og hvorvidt det burde være lovligt, samt hvordan man i så fald skulle regulere det. Denne debat finder sted den 17. juni kl. 13.00-13.45 ved G32 - MeningsMinisteriet.
Lektor Jakob Vestergaard
Jakob Vestergaard er lektor i samfundsøkonomi på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.
Hvordan skruer vi reguleringen sammen, så bankernes långivning og pengeskabelse bidrager mere til den grønne omstilling? Det er lektor Jakob Vestergaard med til at debattere på årets folkemøde den 15. juni fra kl. 13.30-14.30 ved G6 - Gode Penge.
Samme dag deltager han også i en debat om "Bobler, bankkrak og grøn omstilling" kl.14.30-15.30 ved samme lokation.
Derudover vil Jakob Vestergaard også fortælle om Roskilde Universitets nye uddannelse i Samfundsøkonomi. Dette vil han gøre i oplægget "Tag magten fra økonomerne!" den 16. juni kl. 13.30-14.30 ved G6 - Gode Penge.
Lektor Maja Hanne Kirkeby
Maja Hanne Kirkeby er lektor i datalogi på Institut for Mennesker og Teknologi, hvor hun forsker i softwares energiforbrug.
Maja H. Kirkeby deltager i en paneldebat om ’grønne algoritmer’.
Øvrige deltagere i debatten er Lars Frelle-Petersen, departementschef i Klima- og Energiministeriet og Ditte Haugaard Clausen, lead sustainability officer i KMD. Paneldebatten modereres af journalist David Guldager og kommer til at foregå på Fabers Kulturcafé i Allinge den 15. juni 2023. Værter for paneldebatten er Nine A/S og Trifork.
Lektor Line Engbo Gissel
Line Engbo Gissel er lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv og forsker i Transitional Justice, hvor hun har skrevet om Den Grønlandske Forsoningskommision.
På Folkemødet deltager Line Engbo Gissel i debatten ”Afkolonisering fra Arktis til Afrika: Vestens dobbeltmoral”, hvor hun reflekterer over spørgsmålet om retfærdighed for og opgør med dansk moderniseringspolitik i Grønland, samt hvordan andre tidligere kolonimagter har behandlet en problematisk fortid. Denne debat finder sted den 17. juni, kl. 14.30-15.15 ved Alliancen Beyond Growth (C34).
Lektor Christian Groes
Christian Groes er lektor og er tilknyttet Center for Køn, Magt og Mangfoldighed.
Christian Groes har været leder af projektet ’Sugardating blandt marginaliserede unge’ de seneste tre år og har bl.a. udgivet rapporten ”byttedating i Danmark”, der giver et nuanceret billede af unges baggrund, motiver og oplevelse med sugardating. Projektet er støttet af Velux-fonden og er udført i samarbejde med bl.a. RedenUng.
Christian Groes har desuden netop udgivet bogen "Da MeToo ramte manden", som er en bog om maskulinitet, magt, intimitet og grænser.
Christian Groes deltager i tre debatter i år. Første debat handler om, hvordan nutidens samfund kendetegner positiv og giftig maskulinitet. Denne debat finder sted den 15. juni, kl. 11.30-12.30 ved Folkemødescenen (J29).
Derudover deltager han også i TV2 Echos morgenlounge, hvor han sammen med forskellige unge stemmer vil vende nogle af samfundets kønsdialoger. Dette finder sted den 16. juni, kl. 10.00-11.00 ved TV2 News-scenen (G28).
Endelig deltager han også i debatten ”Har vi misforstået hvad kærlighed er?”, hvor han sammen med en sexolog og præst vil gå i debat om kærligheden. Det kan opleves den 16. juni, kl.16:30-17:30 ved Folk og Tro (J41).
Lektor Janne Gleerup
Lektor og arbejdslivsforsker Janne Gleerup deltager i en række debatter på årets folkemøde.
Torsdag den 15. juni kl. 14 deltager hun i debatten '4 dages arbejdsuge og fleksibiliseret arbejdsliv', som foregår i finanssektorens telt, indermolen G31.
Samme dag kl. 17.45-18.30 deltager hun i debatten 'Forskningsfrihed og kunstnerisk frihed', der finder sted på Carlsbergfondets plads i Nørregade 35.
Fredag den 16. juni kl. 12.30-13.15 deltager hun i debatten 'Hvad skal vi med hjemmearbejde? - unge og hjemmearbejde'. Debatten finder sted i Akademikerhuset.
Lektor Lise Lotte Hansen
Lektor Lise Lotte Hansen er arbejdsmarkeds- og kønsforsker på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.
Lise Lotte Hansen deltager i debatten 'Veje til ligeløn i de kvindedominerede omsorgsfag', som finder sted lørdag den 17. juni kl. 16.30-17.30.
Ph.d.-studerende Fannie Agerschou-Madsen
Fannie Agerschou-Madsen er ph.d.-studerende på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, hvor hun i sin forskning fokuserer på politik, samfund og økonomi i Mellemøsten.
Fannie Agerschou-Madsen deltager i arrangementet 'New Powerplay Between Climate Change and Geopolitics' fredag den 16. juni kl. 16.30 til 17.15 på The International Arena (A5).
Ekstern lektor Jacob Rask
Jacob Rask er ekstern lektor i økonomi ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskillde Universitet med speciale i omstilling, klima, miljø og økologisk økonomi.
Han har skrevet bøgerne 'Kooperativ Håndbog - iværksætteri i fællesskab' (Nemo 2021) og 'Bo.Fælles.Skab - håndbog for kollektiver, bygge og bofællesskaber' (Hovedland 2023).
Jacob Rask deltager i fem aktiviteter på dette års Folkemøde.
Den første debat handler om, hvordan økonomerne har magten i forhold til deres sprog, hvor Jacob Rask skal medvirke som moderator. Her vil en anden RUC-forsker, Jakob Vestergaard, også deltage og fortælle om Roskilde Universitets nye uddannelse i samfundsøkonomi. Denne debat finder sted den 16. juni kl. 13.30-14.30 ved Gode Penge (G6).
Jacob Rask afholder også en bogudgivelse af 'Bo.Fælles.Skab.', der er skrevet i samarbejde med Helena Reumert Gjerding. Dette finder sted den 16. juni kl. 18.30-19.30 ved Kooperationen (G15).
Derudover deltager han i en debat om høje boligpriser, og hvordan man kan navigere i den situation. Her vil han også præsentere sin nye håndbog for kollektiver, bygge- og bofællesskaber. Debatten finder sted den 17. juni kl. 11.00-12.00 ved Gode Penge (G6).
Desuden deltager Jacob Rask i en debat, der er arrangeret af Plastic Change, om, hvordan man kan foretage reelle bæredygtige investeringer. Det finder sted den 17. juni kl. 12.30-13.00 ved Skonnerten Freia (H13).
Til slut deltager Jacob Rask i arrangementet 'Fremtidsværksted: Doughnut økonomi i praksis' lørdag den 17. juni kl. 16.00-17.00 i Finansteltet (G31).
Adjunkt Louison Cahen-Fourot
Louison Cahen-Fourot er adjunkt på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.
Torsdag den 15. juni skal han deltage i debatten 'Rewriting the Rules of the European Economy', som finder sted i Alliancen Beyond Growth (C34) kl. 13.30-14.15.
Lektor Martin Severin Frandsen
Martin Severin Frandsen er lektor i byudvikling og planlægning ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.
Han deltager som medarrangør af debatten 'Sammenhæng eller sammenbrud i de almene boligområder?', som er en debat om fysisk omdannelse af udsatte boligområder. Debatten finder sted lørdag den 17. juni kl. 16.00-17.30 på Den Sociale Scene (A30).
Lektor Alexandra Brandt Ryborg Jønsson
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson er lektor på Institut for Mennesker og Teknologi og er tilknyttet forskningsgruppen Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier.
På årets Folkemøde deltager hun i debatten 'Test fremtidens sundhedsvæsen - inden vi laver det om' fredag den 16. juni kl. 12-12.45 i Kommunernes Telt (F7).