Valgkamp og mediedækning: Minimalt fokus på flygtninge og indvandrere
I valgkampen 2019 fyldte klima og miljø mere i medierne end tidligere, og spørgsmålet om flygtninge og indvandrere rykkede væsentligt ned på listen over de emner, som medierne omtaler. Det viser tal fra Roskilde Universitets valgbarometer, og ifølge forskerne bag projektet er denne udvikling fortsat i valgkampen 2022.
"Vi ser et meget klart skifte i den dagsorden, som er blevet sat i de seneste to valg," siger professor i Journalistik Mark Blach-Ørsten. "Allerede i 2019 så vi, at emnet 'flygtninge og indvandrere' fyldte mindre end forventet. Og denne udvikling er fortsat i denne valgkamp. Det emne, som partierne før flokkedes om, er nu bare det tredje mindst omtalte af de emner, vi holder øje med under valgkampen."
Mark Blach-Ørsten understreger, at flygtninge og indvandrere ikke er forsvundet fra dagsordenen, men blot har fået konkurrence fra en lang række andre emner, som medier, borgere og politikere vægter højere.
"Det interessante ved udviklingen er, at partierne næsten alle har fulgt med dette skifte i dagsordenen," siger Mads Kæmsgaard Eberholst, der er studielektor i Journalistik. "Det betyder, at partierne på højrefløjen næsten også alle sammen taler mere om sundhed og ældrepleje, end de gør om flygtninge og indvandrere. I vores analyse er det kun Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, der er citeret mere i forbindelse med emnet 'flygtninge og indvandrere' end emnet 'sundhed'.
Om valgbarometeret
Forskere fra Roskilde Universitet undersøger dækningen af folketingsvalgkampen 2022.
Forskerne undersøger dækningen i både traditionelle nyhedsmedier og på sociale medier.
Projektet foregår i samarbejde med TV 2 og med assistance fra Infomedia i forhold til indsamlingen af medieindhold.
Forskerne vil i løbet af valgkampen levere løbende analyser til TV 2, ligesom de vil dele data på Roskilde Universitets valgside og på sociale medier.
Projektet løber frem til valgets afholdelse. Herefter vil forskerne bearbejde alle de indsamlede data til en eller flere videnskabelige artikler.
Kontaktinformation
Mark Blach-Ørsten, professor: oersten@ruc.dk, mobil: 2670 0035 eller Mads Kæmsgaard Eberholst, studielektor: makaeb@ruc.dk, mobil: 2972 9774.