Studiestart: Fællesskab, samarbejde og Cartoons foran stationen
Trekroner Station. En tirsdag i august. De nye RUC-studerende ankommer i bølger. De går sammen men alligevel ikke. Det hele er stadig for nyt til, at man tør tale til personen ved siden af sig.
Foran stationen bliver de budt velkommen af de garvede RUC’ere. Rusvejlederne samler de morgentrætte og lidt usikre førsteårsstuderende og instruerer dem straks i at udføre en dans til tonerne af Cartoons landeplage fra 1998, ”Which Doctor”.
“Ooh ee ooh ah ah ting tang walla walla bing bang!”
Så er studietiden skudt i gang. Og efter dansen fortsætter sammenrystningen med en speeddating-seance, inden rusvejlederne fører dem ind på campus, hvor de skal bruge de næste år på at udfordre de akademiske traditioner og løse virkelighedens problemer i fællesskab med andre, som er en del af Roskilde Universitets mantra.
Og netop fællesskab og samarbejde er også prorektor Peter Kjærs budskab, da han kort efter holder sin velkomsttale for de studerende.
”Samarbejde er et vigtigt håndværk, men det er også et svært håndværk,” siger han fra scenen.
Og han fortsætter:
”Vær ambitiøse, men giv også jer selv og hinanden plads til at lave fejl undervejs.”
Leah Juul er en af de nye RUC’ere. Hun skal begynde på den humanistiske bacheloruddannelse, og hun ser frem til sit nye liv som studerende på Roskilde Universitet.
”Indtil videre har dagen været en god blanding af, at der sker noget hele tiden, men uden at der forventes en masse af os,” siger hun.
Leah glæder sig til at komme ind i vanen med at tage ud på universitetet fra København, hvor hun bor.
”Jeg ser frem til ikke at være så ny – til at det bliver naturligt for mig at være her. Jeg glæder mig til at møde og snakke med folk, og heldigvis finder man ret let ud af, hvem man snakker godt med. Men der er samtidig også en kæmpe åbenhed fra alle – lige meget hvordan du ser ud, eller hvilken type du er,” siger hun.
Den nye RUC’er havde ikke noget problem med at starte dagen med dans på stationen.
”Et eller andet sted bliver man meget opmærksom på, hvad man udstråler, når man danser. Det er også her, at det går op for en, at der er nogen, der har brugt lang tid på at arrangere alt det her. At stå og være helt dvask og se sur ud, det sender et dårligt signal. Man bliver opmærksom på, at det hele er nyt for os alle sammen, og det er en fin icebreaker at komme ud af sin komfortzone,” siger hun.
I forhold til hendes uddannelse er Leah især nysgerrig på performance design og eventplanlægning, men hun er også klar på at blive overrasket og lære om ting, hun endnu ikke har kendskab til.
En af rusvejlederne kalder på Leah og de andre.
”Så starter vi op igen!”
”Om lidt skal vi ud i nogle tryghedsgrupper. Og så skal vi danse lidt mere,” siger hun, før hun går.