Roskilde Universitet bygger om og skaber mere grønt og moderne campus
Studerende på Roskilde Universitet kan i fremtiden nyde forårssolen i en blomstrende campushave eller lave gruppearbejde i nye lyse fællesmiljøer af træ og glas. Finansudvalget har bevilget 430 mio. kr. til projektet, som betyder, at cirka 8.700 kvadratmeter på den centrale del af campus bliver moderniseret.
"Visionen er at skabe en samlet campus, hvor der bliver større sammenhæng mellem indendørs og udendørs aktiviteter. Vi glæder os til at få endnu bedre undervisningsfaciliteter, nye mødesteder og forbindelser mellem bygningerne, så dialogen mellem studerende og medarbejdere indbyrdes og på tværs får endnu bedre betingelser," siger Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet.
Renoverer i stedet for at bygge nyt
Bygningerne omkring det gamle hovedstrøg, som blev kaldt pergolaen, bliver totalrenoveret og suppleret med nye gangbroer og to nye mellembygninger af glas og træ. Ud fra en bæredygtighedstankegang har man valgt at renovere de gamle bygninger i stedet for bare at rive det hele ned og bygge nyt. Desuden er der fokus på at skabe grønne udemiljøer med biodiversitet i tæt samspil med det omgivende englandskab.
"Det er er første gang, at vi laver et så stort projekt med funktionel fornyelse, hvor vi genbruger de gamle bygninger og gør dem til moderne og tidssvarende lokaler med et godt studiemiljø. Det giver så meget mening ud fra et bæredygtighedsperspektiv og i et CO2-perspektiv," siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup.
Attraktive rammer for studerende og lokalmiljø
For Roskildes borgmester har det stor betydning, at det lokale universitet tilbyder attraktive, moderne rammer.
"Det betyder rigtig meget for kommunen, at unge mennesker føler en tiltrækning til det her sted. Uddannelse er et vigtigt råstof, som vi til alle tider har brug for, så dét, at vi kan skabe endnu federe rammer for læringen her på Roskilde Universitet, har stor værdi – ikke bare for universitet selv, men også for Roskilde by og for hele regionen," siger Tomas Breddam.
Fakta om byggeprojektet
- Visionen er at skabe et mere åbent og attraktivt studie- og forskningsmiljø, der understøtter projektarbejdet og andre undervisnings- og arbejdsmetoder.
- Byggeprojektet har fået en bevilling på 430 mio. kr. fra en særlig pulje til funktionel fornyelse af de danske universiteter.
- Projektet er tegnet af Vilhelm Lauritzen og udføres for Bygningsstyrelsen af Hoffmann som totalentreprenør.
- Ombygningen forventes at være færdig ved udgangen af 2026.
Projektet omfatter bl.a.: Totalrenovering af gamle 70’er-bygninger, åbne lyse fællesmiljøer, fleksible rum til nye læringsformer, attraktive studie- og forskningsmiljøer, grønne udeområder med biodiversitet og plads til det sociale