| Tæt på videnskaben

Flåter bider også om efteråret: Disse sygdomme kan du få

Så længe det er over fem grader, kan du møde flåter på jagt efter blod – men langt fra alle flåtbid er farlige.


Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler. Artiklen er bragt d. 17. oktober 2021.

Højsæson for flåtbid er forår og sommer, men det er også vigtigt at kigge efter flåter om efteråret. De går nemlig først i dvale, når temperaturen når under fem grader, så indtil da vil der være flåter på jagt efter blod i for eksempel skove, køkkenhaver og byparker.

Med flåtbid følger en risiko for en række sygdomme, som vi gennemgår i denne artikel. Selvom risikoen for at blive syg er lille, kan konsekvenserne være store. Derfor er det vigtigt at tjekke for flåter – også om efteråret.

Vi begynder med den nok mest kendte flåtbårne sygdom, borreliose, der bliver udløst af Borrelia-bakterien.

Undersøgelser har vist, at op imod 30 procent af skovflåter i de undersøgte områder kan være bærere af Borrelia-bakterien. Men selv hvis man bliver bidt af en skovflåt med Borrelia-bakterien, bliver man ikke nødvendigvis syg.

Resultater fra et svensk/finsk studie har vist, at ’kun’ cirka otte procent af dem, der blev bidt af en skovflåt med Borrelia-bakterien, blev syge med borreliose.

Flere studier har også vist, at risikoen for overførsel af bakterien stiger, jo længere tid flåten suger blod (se her og her).

Så hvis man opdager og fjerner skovflåten i tide, helst inden 12-24 timer, kan man mindske risikoen for smitte med Borrelia-bakterien.

Skulle man være så uheldig at få borreliose, er behandlingen er antibiotika-kur. Hvordan Borrelia-bakterien gør os syge, vender vi tilbage til om lidt.

Hjernebetændelse er den farligste flåtbårne sygdom

Der findes dog mange andre flåtbårne patogener end Borrelia-bakterier, som kan smitte os mennesker og vores kæledyr.

Én af dem er virussen, der forårsager sygdommen centraleuropæisk hjernebetændelse (Tick Borne Encephalitis virus eller bare TBE-virus), hvor smitten kan overføres inden for 15-60 min efter, at skovflåten bider sig fast.

Central europæisk hjernebetændelse, eller bare TBE, er en af de mest alvorlige flåtbårne sygdom i hele Europa.

Symptomerne kan variere fra ingenting til en sommerinfluenza, der så – efter dage eller uger uden symptomer – kan udvikle sig til hjernebetændelse og blandt andet medføre lammelse og gangbesvær, i takt med at virus spreder sig i nervesystemet.

I Danmark stammer de fleste tilfælde af TBE-virus fra folk, der er smittet i udlandet – især i Sverige. På dansk jord har vi hovedsageligt tilfælde fra Bornholm, men der er de senere år rapporteret få tilfælde fra både Fyn, Jylland og Sjælland. Der findes en vaccination mod TBE.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Hjælp forskere og naboer: Registrer flåter i dit område

De to forskere bag denne artikel har oprettet hjemmesiden flåtinfo.dk, hvor du kan registrere dine egne, dine børns og dine kæledyrs flåtbid.

Det er et projekt, der skal give mere viden om, hvor og hvornår skovflåterne bider os og vores kæledyr, og hvor mange flåtbid, der udvikler sig til udslæt og sygdom.  

Ved at registrere flåtbid hjælper du både forskerne og alle andre borgere. Man kan nemlig se andres registreringer og på den måde få en fornemmelse af udbredelsen af flåter i ens eget område.

Læs meget mere om hjemmesiden i denne artikel: Bidt af en skovflåt? Nu kan du registrere dine egne, dine børns og dine kæledyrs flåtbid.

Skovflåter kan også gøre kæledyr syge

Man ved, at hunde kan blive syge af forskellige flåtbårne patogener. Det gælder eksempelvis Borrelia-bakterier, Anaplasma phagocytophilum-bakterien, TBE-virus og Babesia canis-parasitter.

Babesia canis er kun rapporteret fra to steder i Danmark, og man mener, at den hovedsageligt overføres af engflåten Dermacentor reticulatus, som man ikke kender til udbredelsen af i Danmark.

Katte viser sjældent tegn på sygdom ved smitte med Borrelia-bakterier, hvorimod smitte med bakterien Francisella tularensis kan være alvorlig.