| Tæt på videnskaben

Bidt af en skovflåt? Nu kan du registrere dine egne, dine børns og dine kæledyrs flåtbid

Det hjælper forskerne med at få et overblik over, hvor vi oftest bliver bidt. Og det er vigtig viden i kampen mod de sygdomsbærende skovflåter.
 Skovflåt på græsstrå
Når skovflåten skal have et blodmåltid kravler den en smule op i vegetationen og sætter sig klar til at gribe sig fast på et forbigående værtsdyr. Her sidder en voksen hunflåt (l. ricinus) og venter på næste bytte. Foto: Mette Frimodt Hansen


Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler. Artiklen er bragt d. 16. oktober 2021.

Du har måske prøvet at blive bidt af en skovflåt efter en tur i skoven en varm sommerdag. Men vidste du, at du også kan blive bidt af en skovflåt i din egen have? Eller om efteråret?

Én af os (Mette) er for eksempel for nylig blevet bidt af en skovflåt efter en tur i køkkenhaven i starten af september.

Risikoen for flåtbid er størst i løbet af foråret og sommeren, men flåter er aktive, så længe temperaturen er over fem grader.

Mange flåtbid er heldigvis harmløse, men desværre ikke alle. En del flåter er er nemlig bærere af forskellige bakterier (for eksempel Borrelia) og virus, der kan forårsage sygdomme, eksempelvis borreliose og flåtbåren hjernebetændelse (forårsaget af TBE-virus).

Hvor farlige den type sygdomme er, kan du læse mere om i en kommende artikel, 'Flåter bider også om efteråret: Disse sygdomme kan du få', som bliver udgivet på Videnskab.dk søndag 17. oktober.

Flåtinfo.dk – en hjemmeside, hvor du kan registrere skovflåter

Som forskere, der arbejder med flåtbårne sygdomme, hører vi om flåtbid i en lang række forskellige situationer.

Om man bliver bidt af en skovflåt i køkkenhaven eller på skovturen, på Sydfyn eller Bornholm er relevant viden, der ikke bør gå tabt.

Vi har derfor oprettet hjemmesiden flåtinfo.dk, der er et såkaldt citizen science-projekt (borgerforskningsprojekt), der skal gøre os alle klogere på, hvor og hvornår skovflåterne bider os og vores kæledyr, og hvor mange flåtbid, der eksempelvis udvikler sig til udslæt eller det, der er værre.

Det er vigtigt, fordi vi ikke har tal på, hvor mange folk og kæledyr, der bliver bidt, og hvordan det fordeler sig i landet og over året.

På hjemmesiden kan man også registrere kravlende flåter, der ikke har bidt.

Flåter på kæledyr er en god indikator

De fleste med kæledyr, der bevæger sig rundt udenfor, har nok prøvet at pille en flåt af deres dyr.

Fordi vores kæledyr som regel bevæger sig lidt længere væk fra stierne og dækker et større areal end vi mennesker, er de oplagte at bruge som indikatorer for udbredelsen af skovflåter og skovflåtbårne sygdomme.

Derfor vil vi også opfordre til også at huske registreringer fra kæledyr.

Ikke alle flåtbid er farlige

Skovflåter er såkaldte parasitter. De har brug for flere blodmåltider fra et værtsdyr for at fuldføre deres livscyklus, som består af tre stadier, hvor de kræver et blodmåltid, nemlig larve, nymfe og voksen.

Hvert blodmåltid får de fra et nyt dyr eller menneske.

Det er, mens de suger blod, at de kan overføre sygdomsfremkaldende bakterier eller virus til os mennesker og vores kæledyr.

Langt de fleste skovflåtbid er heldigvis harmløse. Det er nemlig ikke alle skovflåter, der er bærere af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, også kaldet patogener.

Antallet af flåter, der er inficerede, varierer fra område til område, og alt efter hvilket stadie i livscyklussen flåten er i. Altså om den er larve, nymfe eller voksen.