Optagelse gennem kvote 2
Du bør søge optagelse via kvote 2-kriterierne på nedenstående uddannelser, hvis du er usikker på om dit gennemsnit er højt nok til at komme ind via kvote 1 og derfor også vil vurderes på kvalifikationer ud over din adgangsgivende eksamen.
Hvis du søger via kvote 2, vil din ansøgning også automatisk blive vurderet i kvote 1. Hvis det viser sig, at du opfylder adgangskvotienten i kvote 1, vil du optaget via kvote 1.
Det betyder, at du ikke behøver sende en ansøgning til kvote 1, hvis du allerede har søgt optagelse gennem kvote 2.
Husk, at deadline for at søge og blive vurderet efter kvote 2-kriterierne er den 15. marts kl. 12.00
I 2024 er optagelse via kvote 2-kriterierne kun relevant for ansøgere til følgende tre uddannelser:
• Humanistisk Bachelor med tilsagn til Journalistik
• Samfundsvidenskabelig Bachelor med tilsagn til Journalistik
• International Bachelor in Social Sciences
Vær opmærksom på, at Humanistisk-Teknologisk Bachelor med tilsagn til Journalistik har garanteret optag i 2024, hvis du opfylder uddannelsens adgangskrav.
Hvad bliver jeg vurderet på?
Hvordan bliver min ansøgning vurderet?
I kvote 2 vil din ansøgning blive vurderet på baggrund af en motiveret ansøgning og de erfaringer og kvalifikationer, du har opnået efter du afsluttede din gymnasiale eksamen. I ansøgningen skal du skrive, hvordan du sætter disse kvalifikationer i relation til den uddannelse, du vil søge ind på. Det kan være du har haft et relevant arbejde eller gennemført supplerende kurser efter din gymnasiale eksamen.
Det er forskelligt, hvad de enkelte bacheloruddannelser lægger vægt på. Du kan se de enkelte uddannelsers vurderingskriterier herunder.
-
I vurderingen af kvote 2-ansøgningen på Humanistisk Bachelor lægger vi vægt på dels dine faglige og erhvervsrelaterede erfaringer og din motiverede ansøgning. I ansøgningen skal du vise, at dine erfaringer har kvalificeret dig til at studere på Humanistisk Bachelor, og på denne baggrund redegøre for din motivation. Derudover er det vigtigt, at du også formår at vise, at du er kvalificeret til og motiveret for journalistuddannelsen. Ansøgningen skal være velskrevet og uden sproglige fejl.
Udover din motiverede ansøgning lægger vi vægt på humanistisk relevante aktiviteter. Det kan være faglige suppleringsaktiviteter, som HF-suppleringsfag og anden videregående uddannelse og/eller humanistisk relevant arbejde, højskoleophold, rejser, frivilligt arbejde, militærtjeneste og militærnægtertjeneste.
Relevant erhvervserfaring
Humanistisk relevante arbejdsaktiviteter kan fx være arbejde i børneinstitutioner, ældreinstitutioner eller ældrepleje og andre sociale institutioner. Arbejde der er relevant i forhold til Roskilde Universitets medieorienterede overbygningsfag, fx arbejde på aviser i medieorganisationer. Arbejdsopgaverne her skal være relevante i forhold til de humanistiske fag og kan altså ikke omfatte fx telefonsalg.
Desuden lægger vi vægt på om arbejdet har ledelsesansvar. Det er op til dig som ansøger at argumentere for, hvordan dine suppleringsaktiviteter er relevante i din motiverede ansøgning. Hvis du er i tvivl om dine erhvervsorienterede erfaringer er humanistisk relevante, er du meget velkommen til at kontakte studievejledningen.
Relevante fag på gymnasialt niveau
I vurderingen af kvote 2-ansøgninger, lægges der blandt andet vægt på relevante fag på gymnasialt niveau, såfremt fagene ikke indgår i den gymnasiale eksamen. Indgår fagene i den gymnasiale eksamen, skal fagene efterfølgende være bestået på et højere niveau. Nedenstående fag er relevante i forbindelse med optag på Humanistisk Bachelor. Der kan dog også være andre fag, som er relevante. Kontakt studievejledningen, hvis du er i tvivl.
- Engelsk A-niveau
- Tysk
- Fransk
- Spansk
- Historie
- Samfundsfag
- Filosofi
- Psykologi
Uddannelsesaktiviteten skal dokumenteres ved udskrift af eksamensresultater, kursusbeviser eller andet, som kan dokumentere, at du har gennemført det/de anførte kurser. Husk, at du i din ansøgning skal gøre opmærksom på, hvis din eksamen først afsluttes efter du søgt om optagelse via Kvote 2. Dokumentationen skal uploades via optagelse.dk.
Videregående uddannelse, frivilligt arbejde, udlandsophold, højskoleophold og militær(nægter)tjeneste
Ud over de ovenstående aktiviteter, kan højskoleophold, udlandsophold, frivilligt arbejde, militærtjeneste og militærnægtertjeneste også indgå i vurderingen af kvote 2 ansøgningen. Det er op til dig som ansøger at vise, hvordan de forskellige aktiviteter har givet dig særlige kompetencer, og hvordan de er relevante ift. den søgte uddannelse.
Det er vigtigt, at du angiver omfang af fx arbejde, udlands- og højskoleophold. Dvs. i ansøgningsskemaet på optagelse.dk skal du angive perioden for aktiviteten og fx. antal timer i forhold til arbejde, også i forhold til frivilligt arbejde.
-
I vurderingen af kvote 2-ansøgninger på Samfundsvidenskabelig Bachelor lægger vi vægt på dels dine faglige og erhvervsrelaterede erfaringer og din motiverede ansøgning. I ansøgningen skal du vise, at dine erfaringer har kvalificeret dig til at studere på Samfundsvidenskabelig Bachelor og på denne baggrund redegøre for din motivation. Derudover vægtes journalistiske aktiviteter, som fx højskoleophold med vægt på journalistik, erfaring med journalistisk arbejde og lignende ekstra højt. Ansøgningen skal være velskrevet og uden grammatiske fejl.
Udover din motiverede ansøgning lægger vi vægt på samfundsfagligt relevante aktiviteter. Det kan være faglige suppleringsaktiviteter, som HF-suppleringsfag og anden videregående uddannelse og/eller samfundsfagligt relevant arbejde, højskoleophold, rejser, frivilligt arbejde, militærtjeneste og militærnægtertjeneste samt generel arbejdserfaring.
Relevant erhvervserfaring
Samfundsfagligt relevante arbejdsaktiviteter skal være relevante i forhold til de samfundsvidenskabelige fag. Det kan fx være arbejde som underviser, lærer eller inden for organisations- eller formidlingsbaseret arbejde (dog ikke telefonsalg, servicemedarbejder eller piccoline). Desuden lægges der vægt på om arbejdet har omfattet ledelsesansvar. Det er op til dig som ansøger at argumentere for, hvordan dine aktiviteter er relevante i din motiverede ansøgning. Hvis du er i tvivl om dine erhvervsorienterede erfaringer er relevante for den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse, er du meget velkommen til at kontakte studievejledningen.
Relevante fag på gymnasialt niveau
I vurderingen af kvote 2-ansøgninger, lægges der vægt på relevante fag på gymnasialt niveau, dog ikke hvis fagene indgår i den gymnasiale eksamen. Indgår fagene i den gymnasiale eksamen, skal fagene efterfølgende være bestået på et højere niveau.
Nedenstående fag er relevante i forbindelse med optag på Samfundsvidenskabelig Bachelor. Der kan dog også være andre fag, som er relevante. Kontakt studievejledningen, hvis du er i tvivl.
- Samfundsfag
- Engelsk A-niveau
- Retorik
- Geografi
- Filosofi
- Erhvervsøkonomi
Uddannelsesaktiviteten dokumenteres ved udskrift af eksamensresultater, kursusbeviser eller andet, som kan dokumentere, at du har gennemført det/de anførte kurser. Husk, at du i din ansøgning skal gøre opmærksom på, hvis din eksamen først afsluttes efter du søgt om optagelse via Kvote 2. Dokumentationen skal uploades på optagelse.dk.
Videregående uddannelse, frivilligt arbejde, udlandsophold, højskoleophold og militær(nægter)tjeneste
Ud over de ovenstående aktiviteter, kan højskoleophold, udlandsophold, frivilligt arbejde, militærtjeneste og militærnægtertjeneste også indgå i vurderingen af kvote 2 ansøgningen. Det er op til dig som ansøger at vise, hvordan de forskellige aktiviteter har givet dig særlige kompetencer, og hvordan de er relevante ift. den søgte uddannelse.
Det er vigtigt, at du angiver omfang af fx arbejde, udlands- og højskoleophold. Dvs. i ansøgningsskemaet på optagelse.dk skal du angive perioden for aktiviteten og fx. antal timer i forhold til arbejde, også i forhold til frivilligt arbejde. -
Sådan skriver du din ansøgning
-
Denne vejledning er til dig, som skal skrive en motiveret ansøgning i forbindelse med ansøgning om optagelse på Roskilde Universitets bacheloruddannelser via kvote 2.
Vi kan ikke garantere dig, at du bliver optaget, hvis du følger denne vejledning, men det kan være en rigtig god ide at lade sig inspirere af rådene. Din motivation, erfaring og forestillinger er det, der adskiller dig fra de andre ansøgere. Den bedste ansøgning du kan skrive, er altså den, hvor du reflekterer over disse faktorer og bringer dem i spil i relation til den uddannelse, du søger ind på.
Derfor er det heller ikke muligt at give et objektivt svar på, hvad den gode ansøgning er. Den gode ansøgning tager udgangspunkt i dig - og du kender dig selv bedre, end vi gør.
Det formelle
En motiveret ansøgning må max. fylde 1-1½ side. Der er ikke nogen retningslinjer for skriftstørrelse, linjeafstand eller antal tegn/ord – det er din egen vurdering. Den skriftlige fremstilling er nemlig også en del af den samlede bedømmelse. Det vigtigste du skal huske, når du skriver din ansøgning er:
- Hvis du søger ind på en uddannelse med tilsagn til Journalistik, skal du lægge vægt på både basisdelen af uddannelsen samt Journalistik – men du må godt inddrage det andet bachelorfag, du eventuelt allerede tænkt på at vælge.
- Hvis du søger ind på International Bachelor in Social Sciences, skal du lægge hovedvægten på basisdelen af uddannelsen, men du må godt inddrage det/de bachelorfag, du har tænkt dig at vælge.
- Hvis du søger ind på mere end én af ovenstående uddannelser, skal du skrive en motiveret ansøgning målrettet hver af uddannelserne.
- Ansøgningen skal være skrevet på undervisningssproget på uddannelsen (dansk eller engelsk).
Indholdet i ansøgningen
I din ansøgning er det en god ide at reflektere over disse tre tematikker:
- Hvorfor har du valgt netop at søge ind på denne uddannelse på Roskilde Universitet?
- Hvordan hænger den uddannelse, du søger ind på, sammen med dine erfaringer?
- Hvilke forestillinger gør du dig om at læse på uddannelsen/Roskilde Universitet, hvis du bliver optaget?
Hvordan du strukturerer din ansøgning, er op til dig selv, så husk at overveje dette grundigt. Ansøgningen skal være skrevet i et flydende sprog, grammatisk korrekt og let og spændende at læse. Overvej at bruge afsnit og overskrifter til at skabe en tydelig struktur.
I de næste afsnit kan du finde inspiration til, hvordan du forbereder dig til at skrive om de tre tematikker.
1) Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse på Roskilde Universitet?
For at kunne sige noget om dette, er det en god idé, at du sætter dig grundigt ind i bacheloruddannelsens fagområde, tilrettelæggelse og arbejdsform. Det kan du fx gøre ved, at:
- Læse om uddannelsens overordnede målsætninger og de kompetenceprofiler, som den lægger op til. Det kan du fx læse om i bacheloruddannelsens studieordning, som du kan finde under uddannelsens side på ruc.dk.
- Læse om uddannelsens opbygning. Det kan du fx gøre ved at læse introen til at læse bachelor på Roskilde Universitet eller i studieordningen.
- Læse de enkelte kursusbeskrivelser, som bl.a. indeholder information om sammensætningen af teori-, metode- og praksiselementer, og hvordan forløb og arbejdsform er tiltænkt. Du kan evt. finde beskrivelser på study.ruc.dk, hvor du skal vælge 'Basiskurser og projekter'.
- Besøge universitetet, tale med studievejledere og deltage i åbent hus, hvor du kan tale med studerende og undervisere. Vores kalender viser, hvornår der er åbent hus.
Overvej, hvor du første gang hørte om uddannelsen, hvorfor du egentlig lagde mærke til den og fik den tanke, at den nok var noget for dig; hvad fangede dig umiddelbart?
- Hvilke nøgleord bider du mærke i, når du læser om uddannelsen, og hvorfor?
- Hvad inspirerer dig og skærper din nysgerrighed - hvorfor og på hvilken måde?
- Hvad virker særligt udfordrende eller relevant for dig?
- Er der nogle helt konkrete aspekter af uddannelsen, som du ved, at du allerede nu har lyst til at fordybe dig i eller udforske nærmere?
2) Hvordan hænger den uddannelse, du søger ind på, sammen med dine erfaringer?
Det er vigtigt, at du kobler uddannelsen sammen med dine egne erfaringer. Måske har du beskæftiget dig med uddannelsens fagområde i forskellige sammenhænge? Det kan også være helt andre ting, som du mener, kvalificerer dig til studiet – for eksempel erhvervserfaring, udlandsophold, højskoleophold, fritidsinteresser og/eller frivilligt arbejde. Se mere om, hvad Roskilde Universitet mener er relevant erfaring for de specifikke bacheloruddannelser i kvote 2-kriterierne herover.
- Beskriv gerne sammenhængen mellem den uddannelse, du søger ind på og aktiviteter eller særlige engagementer i andre sammenhænge end uddannelse, som du har deltaget i. Det kan for eksempel være ting, der har betydning for din interesse i det specifikke fagområde eller givet dig bestemte kompetencer, som du kan sætte i relation til den uddannelse, du søger ind på.
3) Hvilke forestillinger gør du dig om at læse på uddannelsen / Roskilde Universitet, hvis du bliver optaget?
Hvis du har nogle forestillinger, som du mener, medvirker til at fremhæve nogle ting omkring dig som person og studerende - fx bestemte ambitioner, dit engagement eller interesse i andre aspekter af uddannelsen og universitetet - kan du inddrage det, hvis du finder det relevant. Prøv at sætte ord på dine forventninger til studiet på et fagligt og personligt plan. Her er nogle spørgsmål til inspiration:
- Hvordan forestiller du dig, at dagligdagen på studiet vil være? Hvordan vil du deltage i den?
- Hvad kan du bidrage med fagligt eller personligt?
- Hvordan vil du indgå i samarbejde med andre studerende, præge studiemiljøet, uddannelsen, universitetet mv.?
Husk, at både den motiverede ansøgning og din erfaring tæller i den samlede bedømmelse. Hvis du ikke bliver optaget, betyder det derfor ikke nødvendigvis, at du har skrevet en dårlig ansøgning – det kan være, at der er nogen, der havde mere relevant erfaring end dig. Omvendt er det også vigtigt at huske, at selvom du måske ikke har så meget relevant erfaring, kan der være rigtigt meget vundet ved at skrive en god motiveret ansøgning.
-
Du skal lave et CV, hvor alle de aktiviteter, du inddrager i din motiverede kvote 2-ansøgning fremgår. Du må også gerne tage flere aktiviteter med i dit CV end du inddrager i din motiverede ansøgning.
Du kan enten lave dit CV ved at udfylde CV-felterne i din ansøgning på optagelse.dk (uddannelse, erhvervserfaring etc.) eller vedhæfte dit eget CV som pdf til din ansøgning på optagelse.dk. Det gør ingen forskel for din ansøgning, om du vælger den ene eller den anden løsning, men hvis du udfylder felterne på optagelse.dk, er du sikker på at få alle de vigtige oplysninger med.
Hvis du laver dit eget CV, er der ikke nogen skabelon eller opskrift for, hvordan det skal se ud., men det er meget vigtigt, at du angiver tidsomfanget af de enkelte aktiviteter. Det er f.eks. antal måneder du har arbejdet, hvor mange timer om ugen (i gennemsnit) du har arbejdet, lavet frivilligt arbejde mv. Hvis du ikke angiver tidsomfanget, kan Roskilde Universitet ikke vurdere omfanget af din erfaring og det kan betyde, at det ikke bliver talt med i den samlede vurdering. Det er derfor vigtigt, at du angiver tidsomfanget så konkret som muligt.
Det er maksimum 12 måneders erfaring sammenlagt, der kan indgå i bedømmelsen til kvote 2. Det behøver ikke at være 12 sammenhængende måneder og du kan godt have aktiviteter med, som ikke fylder en fuld måned – fx et 14 dages forløb eller lignende. Du behøver ikke sortere i dit CV, da Roskilde Universitet selv vælger det mest relevante ud af dit CV.
-
På Roskilde Universitet skal du som udgangspunkt kun indsende dokumentation for uddannelsesaktiviteter som fx suppleringskurser, tidligere videregående uddannelser og højskoleophold. Har du afsluttet aktiviteterne inden 15. marts, skal du uploade et bevis på, at du har bestået. Afslutter du først uddannelsesaktiviteter efter 15. marts, skal du skrive det i din ansøgning og angive det forventede tidsomfang i dit CV og så eftersende dokumentation, så snart du har bestået.
På Roskilde Universitet skal du ikke vedlægge dokumentation på rejser, arbejde, osv. Du skal dog kunne dokumentere det, hvis vi spørger om det.
Din ansøgning: Tre ting du skal huske at uploade
Du skal udfylde én ansøgning for hver uddannelse, du vil søge via optagelse.dk. Her er tre ting du skal huske at uploade til hver af dine ansøgninger:
- Motiveret ansøgning: Søger du begge ovenstående uddannelser - altså både Humanistisk Bachelor med Journalistik og Samfundsvidenskabelig Bachelor med Journalistik - skal du huske, at du skal udfylde separate ansøgninger på optagelse.dk med hver sin motiverede ansøgning.
- CV: Du kan enten lave dit CV ved at udfylde CV-felterne på optagelse.dk eller du kan uploade dit eget CV som PDF til din digitale ansøgning på optagelse.dk. Det vigtigste er at du angiver tidsomfanget af dine aktiviteter på dit CV så konkret som muligt.
- Dokumentation for uddannelsesaktiviteter: Husk at du på Roskilde Universitet kun skal uploade dokumentation for uddannelsesaktiviteter.
Hvad sker der, efter jeg har søgt?
Når du har søgt, bliver din motiverede ansøgning vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer. Roskilde Universitet prioriterer den i forhold til de andre ansøgninger. Ud fra universitetets vurdering får de mest kvalificerede ansøgere tilbudt en studieplads. Der er ofte flere ansøgere end pladser. Det betyder, at selv om du er kvalificeret, kan du blive afvist.
Det kan også være, at Roskilde Universitet kontakter dig, hvis vi har brug for yderligere oplysninger eller dokumentation. Der er ofte kort svarfrist, så tjek din mail og dit spamfilter ofte i denne periode, så du ikke misser vigtig information og risikerer at få unødigt afslag på din ansøgning.
Du vil modtage svar på din ansøgning i din E-Boks den 26. juli, og du skal huske at acceptere din studieplads senest 6. august.
I mellemtiden kan du orientere dig på vores studiestartssider, hvis du er nysgerrig omkring hvad der skal ske, hvis du bliver tilbudt en studieplads på Roskilde Universitet.
Kom til kvote 2-workshop
Studievejledningen på Roskilde Universitet afholder hvert år i februar en workshop for dig, som overvejer at søge ind på Roskilde Universitet via kvote 2. Denne workshop vil naturligvis have særligt fokus på at søge ind på Humanistisk Bachelor med tilsagn til Journalistik og Samfundsvidenskabelig Bachelor med tilsagn til Journalistik.
Workshoppen vil blive afholdt fysisk på Roskilde Universitet, og der vil også være mulighed for en lille rundtur efter workshoppen.
Tjek vores kalender og se, hvornår vi afholder kvote 2-workshop.