Intro til uddannelsen

Vil du bidrage til at styrke den demokratiske samtale?
Kandidatuddannelse i Journalistik - hvad er det?

Verden har aldrig haft adgang til mere information, end vi har nu, og samtidig har information aldrig været mere politiseret, bestridt og genstand for kamp, end den er nu. På kandidatuddannelsen i Journalistik arbejder vi med troværdig, kritisk og analytisk journalistik, der kan skære igennem informationsstrømmen og styrke demokratiet ved at stille magthavere i alle former til ansvar.  

På Journalistik lærer du både at mestre et håndværk og forstå teorien bag. Vi arbejder derfor tværfagligt med både den journalistiske praksis og den akademiske analyse. Som studerende lærer du at beherske den journalistiske arbejdsproces i alle dens faser og aspekter, og at analysere og reflektere over processen og de institutionelle og samfundsmæssige vilkår, den udspiller sig i.

Som journalistikstuderende på Roskilde Universitet specialiserer du dig inden for digitalisering, humaniora, kommunikation eller samfundsvidenskab - og dermed får du et specialiseret fagligt fundament at formidle ud fra. Der indgår også et års lønnet praktik i uddannelsen, som derfor er på tre år i alt. I praktikken får du selvstændig erfaring med at producere mange forskellige former for journalistik og have din dagligdag på en journalistisk arbejdsplads.

Din hverdag på studiet

Vores studiemiljø er befolket af mennesker, der gerne vil gøre en forskel med deres historier. Via projekter og gruppearbejder får du rig mulighed for at producere den journalistik, du brænder for – og at udkomme med den, bl.a. via magasinprogrammet RUC Undersøger på TV2 Lorry, via vores egen netavis navisen.dk og via vores YouTubekanal. Du kan også deltage i kurser, events, workshops og konferencer via vores samarbejde med Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ).

Du vil trives bedst hos os, hvis du er mere end almindelig nysgerrig på verden omkring dig, og både bringer nysgerrigheden med ind i mødet med dine medstuderende og i dit journalistiske arbejde hos os.

Følg os: Følg Journalistik på Facebook og Twitter

Karriere og kompetencer

Som kandidat i Journalistik er du meget eftertragtet på arbejdsmarkedet, og mange har allerede arbejde, når de afslutter studiet. Du opnår følgende kompetencer:

  • Kombinere faglig, specialiseret viden med innovativ journalistik
  • Analysere og udvikle den journalistiske praksis
  • Anvende forskellige metoder til journalistisk research
  • Formilde spændende og levende samt sprogligt og grammatisk korrekt

Du kan få arbejde på større medier, både lokalt og nationalt, og dit arbejde kan spænde fra radio- eller tv-journalist og tv-vært til skrivende journalist på aviser og magasiner. Du kan også arbejde med journalistisk kommunikation i alle typer virksomheder og organisationer, og du kan etablere dig som selvstændig eller freelancer. Uddannelsen kvalificerer dig til at læse en ph.d. og forfølge en forskerkarriere.

Folder om uddannelsen