Seks korte til Lone Simonsen: »Jeg har lært, at man godt kan stoppe en coronavirus-pandemi«
Link til artiklen på RUC Paper.
Skrevet af Julie Steenbuch Holt for RUC Paper
Hvordan har du det?
»Jamen, jeg har været glad i dag, fordi jeg her til morgen har undervist rigtig levende mennesker i 3D. Det var rigtig, rigtig dejligt. Jeg håber virkelig, at det kan blive ved.
Som underviser giver det virkelig noget at kunne undervise live.«
Hvilken forskning er du i gang med lige nu?
»Jeg har fuldt fokus på covid-19. Jeg har mest lagt mig på at forstå, hvordan coronavirussen opererer, når det især kommer til det her superspreder-fænomen. Og så kigger vi på en masse modeller og prøver i samarbejde med Niels Bohr Instituttet at forstå den nye spredning samt hvilke konsekvenser, det kan have for den måde, hvorpå vi kan kontrollere smitten. Og så undersøger vi også, hvor meget der skal til for at opnå flokimmunitet.
Med den nye spredning og viden, vi har, kommer vi til at skulle omtænke en masse ting. Det gør det rigtig spændende.
Desuden følger jeg med i, hvordan det går med andre lande. Jeg kigger i øjeblikket meget på Sverige, som er et land, der måske har knækket koden.«
Ja?
»Sverige har jo et meget dårligt rygte, der går på, at de har klaret det rigtigt dårligt og havde rigtig mange dødsfald på alderdomshjem og blandt ældre i det hele taget. Men så indførte de et forsamlingsforbud på over 50. Og siden er kurven vendt, og det er gået bedre og bedre. I øjeblikket ligger Sverige faktisk under Danmark.«
Hvad har du som forsker lært af det seneste halve år?
»Jeg har lært, at en coronavirus-pandemi ikke er det samme som en influenza-pandemi. Det har vist sig, at det meste af smitten kommer fra 10-20 procent af alle smittede. Det gør den langt mindre demokratisk end influenza, men giver os meget bedre mulighed for at kontrollere den, fordi vi skal indrette os på en helt anden måde, end vi plejer. Og det er spændende.
Og så har jeg lært, at man godt kan stoppe en coronavirus-pandemi. Det troede jeg faktisk ikke, at man overhovedet kunne gøre. Vi har fået den slået kraftigt tilbage, og det ville man ikke kunne gøre med en influenza-virus.
Vi har jo åbnet Danmark i fire etaper henover sommeren, og vi klarede faktisk tre etaper uden stigning i smitten. Der skete jo reelt et fald i smittetrykket. Det var jo overraskende, men det skyldes nok især, at vi blev ved med at holde igen på de store begivenheder.«
Når Rusland siger, at de allerede har en vaccine, så betyder det, at de har skippet det sidste skridt, og det er rystende.
Link til artiklen på RUC Paper.
Skrevet af Julie Steenbuch Holt for RUC Paper
Gør myndighederne og regeringen det rigtige i øjeblikket ved at holde samfundet åbent, men bibeholde restriktioner med forsamlinger, så man ikke kan afholde de her store begivenheder?
»Ja, det giver rigtig god mening at gøre. Nu må vi se om nogle uger, hvilken effekt det har.
Smittetrykket er jo steget ubehageligt meget over de seneste par måneder. Vi havde før et smittetryk på 0,2, hvorimod det nu er oppe på 0,9. Det betyder, at der jo virkelig er sket en stigning i andelen af de testede, der er smittede.«
Hvad tænker du om konspirationsteoretikerne, og at det er noget, der er begyndt at fylde så meget?
»Jeg ser ret alvorligt på dem, der tror, at 5G har kæmpe indvirkning, og som er imod vacciner og government og alt muligt på samme tid. Her er det meget svært at gribe ind, få det italesat og få det, som vi kalder fakta, frem. Men jeg har forhåbning til den gruppe, der rent faktisk går ud og søger information på internettet.
Jeg har opdaget – også sammen med andre forskere – at vi simpelthen ikke er dygtige nok til at være tilstede på blandt andet de sociale medier og håndtere det her professionelt. Så vi kan også gribe i egen barm.«
Hvor optimistisk er du i forhold til udviklingen af en vaccine? Rusland og USA melder jo noget ud hele tiden, men hvor er vi egentlig henne i forhold til at få udviklet en ordentlig vaccine?
»Lige nu har vi 100 vaccine-kandidater, hvoraf en håndfuld er i det, vi kalder fase tre, som er den store sikkerheds- og effekttest, der skal foregå, før man kan bruge en vaccine. Man tester den ved at give en gruppe af mennesker vaccinen og en kontrolgruppe placebo. Så ser man på, om der er bivirkninger, og man følger dem over tid for at se, om dem med vaccinen i mindre grad bliver smittet. På den måde kan man beregne, hvor effektiv vaccinen er.
Det tager et stykke tid. Når Rusland siger, at de allerede har en vaccine, så betyder det, at de har skippet det sidste skridt, og det er rystende. Det er simpelthen fuldstændig uhørt. Man kan risikere at give den til 30 millioner russere for efterfølgende at finde ud af, at der er alvorlige bivirkninger. Jeg er faktisk meget bekymret over det, der foregår i Rusland lige nu. Jeg håber ikke, at Donald Trump følger trop. Jeg har tillid til, at myndighederne i Europa alligevel sikrer sig, at de her tests er forløbet ordentligt, før vi begynder at bruge vaccinerne.«
Link til artiklen på RUC Paper.
Skrevet af Julie Steenbuch Holt for RUC Paper