Ph.d.-programmet Samfund, Rum og Teknologi
Ph.d.-programmet Samfund, Rum og Teknologi er et forskeruddannelsesprogram indenfor Institut for Mennesker og Teknologis kandidatuddannelser Geografi, Plan, By og Proces, Tek-Sam og Spatial Design. Programmet bygger på en tværvidenskabelig tilgang til forskning og spænder fagligt over teknik-naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora. Der er dog en overvejende vægt på det samfundsvidenskabelige. Denne tværvidenskabelige forskningstilgang udtrykkes i to forskningsgrupper, tilknyttet programmet:
METRIK, hvis forskningsmæssige fokus er interaktionen mellem samfundsudviklingen og naturgrundlaget i relation til planlægning og regulering af miljø, energi, produktion, transport og klima; inklusive strategier til bæredygtig udvikling og offentlighedens deltagelse heri.
MOSPUS, hvis forskningsmæssige fokus er udviklingen i hverdagsliv, kultur, stat og industri i interaktionen mellem sted og mobilitet; inklusive hvordan borgerne og organisationer kan deltage i udviklingen af rumlige forandringer.
Ph.d.-programmets faglige profil følger forskningsgrupperne, da forskningsgrupperne er sammensat forskningstematisk på tværs af forskernes uddannelsesmæssige tilknytning. Derved opnås et vist volumen, mht. antal ph.d.-studerende og tilknyttede vejledere, der kan understøtte de ph.d.-studerende, for eksempel med kursusudbud, faglighed, vejledning, de ph.d.-studerendes egne netværk, vejledertræning og administrativ støtte.
Programmets særlige profil er således den tværvidenskabelige tilgang. Den sammenknytter forskningens forskellige disciplinære aspekter f.eks. omkring teknologi, ressourcer og kultur som grundlag for den samfundsmæssige produktion og reproduktion af diverse forskningsgenstande. Forskningen indenfor forskningsgrupperne udspringer alle fra denne tværvidenskabelige profil, uanset deres tematiske forskellighed. De enkelte forskningsprojekter og ph.d.-projekter har således en række sammenfaldende temaer i og på tværs af de to forskningsgrupper. Eksempler på disse temaer er:
- Sammenhæng mellem natur og kultur
- Bæredygtighed
- Hverdagsliv
- Mobilitet, by- og landskabsudvikling.
- Deltagelse og empowerment
- Planlægning, organisering og regulering
Det er disse temaer der udgør det fælles grundlag for programmet, som desuden kan karakteriseres ved forskningens sigte mod forandring og innovation som en del af en samfundsmæssig bæredygtighed.
Kontakt
Ph.d.-programleder: Jonas Egmose jem@ruc.dk
Ph.d.-administrator: Anne Ebdrup forskerskolen@ruc.dk