Forskningscenter > PandemiX Center > Nyhed

Pandemihistorie livestreamet til 300 lokationer

I slutningen af oktober 2021 blev Lone Simonsens foredrag 'Pandemier i de sidste 200 år' livestreamet til omkring 300 steder i Danmark, Grønland, Færøerne og Nordtyskland - og mange tusinde så med.
Danmarkskort med markering af steder, som foredraget blev livestreamet til
Lone Simonsens foredrag i oktober blev livestreamet til biografer, biblioteker, forsamlingshuse, museer mv. i Danmark, Grønland, Færøerne og Nordtyskland. Illustration: Offentlige foredrag i Naturvidenskab


Pandemiforsker og professor Lone Simonsen holdt i oktober 2021 et yderst populært foredrag om 'Pandemier i de sidste 200 år', hvor mange tusinde så med. Foredraget blev livestreamet til omkring 300 biografer, biblioteker, forsamlingshuse, museer mv. i Danmark, Grønland, Færøerne og Nordtyskland. 

Om foredraget

I løbet af foredraget gjorde Lone Simonsen de tusindevis af tilskuere klogere på, hvad vi kan lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, den spanske syge, kopper, kolera og mæslinger. Og hvordan nye matematiske modeller giver forskerne indsigt i, hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder COVID-19-pandemien.

Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som den spanske syge, der hærgede verden over i 1918-20. Sidstnævnte dræbte omkring 1-2 % af verdens befolkning. Det svarer til, at over 50 millioner mennesker ville dø, hvis en lignende pandemi fandt sted i dag med klodens nuværende befolkning.

Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor og dødelig pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?

Tak til Offentlige foredrag i Naturvidenskab, der stod bag arrangementet.