Tale til årsfesten: De studerendes blik når længere ud i fremtiden end vores eget
Hjertelig velkommen til universitetets årsfest.
Som universitet er vi forbundet med verden omkring os. Derfor hedder Roskilde Universitets strategi 2030 ”Interconnected” – forbundet på kryds og tværs. Det er også et udtryk for, at når vi vil bidrage til en bæredygtig fremtid, så kræver det, at vi både forstår sammenhænge i verden, og at vi indgår i dem.
En særlig forbundethed med verden omkring os ligger i arbejdet med at finde løsninger på klima- og biodiversitetskrisen. Vi skal omstille os til en bæredygtig udvikling af den verden, vi lever i, og som vi bærer et stort kollektivt ansvar for.
Jordens økosystemer bliver i stigende grad presset af mennesker og vores adfærd. Seks ud af ni planetære grænser er overskredet her i 2023.
Det er alvor. Det rammer mennesker, dyr og natur overalt i verden, og det kommer til at forstærke en allerede voldsomt stigende ulighed og hele den verdensorden, vi kender.
Der er brug for at finde løsninger på udfordringerne. Det handler ikke mindst om at forstå økonomiske sammenhænge og balancer på tværs af kloden og om at få dyb indsigt i mennesket i dets kontekst, i samfundet og i den natur, vi har begrænset og bekæmpet så meget.
Der er mere end nogensinde før brug for tværfaglig, kritisk, helhedsorienteret forskning og uddannelse til at udtænke og drive en grøn omstilling, der kan være både social, miljømæssig og økonomisk bæredygtig.
Sætter vores viden i spil
RUC har forskere, der er eksperter på plastforurening, genanvendelse af byggematerialer, klimakommunikation, bæredygtige byer, bæredygtig ledelse, adfærdsændringer osv.
F.eks. er fødevareproduktion en af de store CO2-syndere, og det samme gælder varetransport på havene. Begge temaer er RUC-forskere i gang med at undersøge, hvordan man kan gøre noget ved. Både i Danmark og på EU-niveau. Vores forskere samarbejder med topforskere fra en række udenlandske universiteter, og de har modtaget millionbevillinger til deres ambitiøse arbejde.
Det handler også om magt og den offentlige debat. Forskere fra RUC skal undersøge, hvem der er de ’larmende’ og de ’stille’ kilder på klimaområdet. De ’larmende’ er blandt andet politikere og NGO’er. De ’stille’ kan være repræsentanter fra tung industri, som søger at påvirke klimadagsordenen uden for offentlighedens bevågenhed – f.eks. gennem lobbyarbejde.
Og hvordan sikrer vi så, at de mange mulige tiltag og løsninger på klimaudfordringerne faktisk bliver implementeret? At den offentlige sektor bruger den nye viden og skaber rammerne for, at de grønne løsninger kan komme i drift og fungere? Det er en gruppe forskere, med RUC i spidsen, i færd med at belyse i et stort EU-støttet forskningsprojekt, hvor de inddrager erfaringer med grøn omstilling fra casestudier i hele verden.
Selvom vi er et lille universitet, er rækkevidden af forskningen international. Og nærheden mellem faglighederne på vores campus og dialogerne på tværs af universitetet er med til at skabe forståelse mellem fag, og samtidig engagement og agilitet. Det er noget af det, der er unikt ved RUC, og som det giver mening at trække på i det regionale samarbejde.
Det er derfor også en glæde at se forskerne formidle deres viden i regionale medier, på lokale folkemøder og til festivaler såsom GRASP-festivalen, der afholdes i Roskilde om to uger, og at flere af vores forskere er medstiftere og medlemmer af Det Grønne Forskernetværk på tværs af de danske universiteter.
Bringer svar og skaber håb
Stærk og relevant forskning generer viden om klima, grøn omstilling og helhedsorienteret problemløsning, og det bygger vi på i uddannelserne. Det er et helt afgørende grundlag for høj kvalitet.
Men vi skal også huske, at de studerende forstår og fortolker samtiden og dens udfordringer på deres egne måder. Deres blik når længere ind i fremtiden, og de skal leve meget længere i den. Derfor er den problemorienterede tilgang så vigtig. For de problemer, vores studerende tager op, er ofte højrelevante. Deres samspil med forskerne i projektarbejdet er en vigtig del af det, der gør RUC’s uddannelser til fremtidens uddannelser.
De studerende er RUC’s ekstra gear, fordi vores uddannelsesmodel giver dem et særligt råderum. Det udvikler de studerende, som bliver mere selvstændige, og forskerne, som får nye indspil og analyser.
Bæredygtighed er et tema i flere af de nye tværfaglige kandidatuddannelser. Inden for teknik og naturvidenskab gælder det f.eks. Environmental Science, Chemical Biology, Bæredygtig Omstilling eller Digital Transformation – og inden for samfundsvidenskab og humaniora gælder det Socialvidenskab, Arbejdsliv, Global and Development Studies og den kommende kandidatuddannelse i Samfundsøkonomi. Sidstnævnte er den første egentlige grønne økonom-uddannelse i Danmark, hvor bæredygtighed er et grundlæggende omdrejningspunkt i alle dele af uddannelsen.
Og på Den Humanistiske Bacheloruddannelse har førsteårshusene de seneste år haft klima som tema. De studerende har arbejdet med projekter som:
- Forbrugersamfundet og ”fast fashion”
- Klimaangst – hvordan påvirkes børn af klimadebatten
- Bæredygtighed som virkemiddel i reklamer gennem tiden
Vi har i høj grad behov for at adressere de sociale, kulturelle og etiske aspekter af miljøspørgsmål og skabe mere nuancerede og effektive løsninger, som mennesker kan forstå og engagere sig i.
Eller som Årets Æresalumne, Tysklands økonomi- og klimaminister/vicekansler, Robert Habeck, spørger:
Hvordan kan vi omstille vores verden til at modstå klimakrisen og fastholde sammenhængskraften i samfundet?
Ifølge Habeck skubber vores aktuelle indretning af samfundet på en voksende økonomisk, social og kulturel ulighed, og klima- og biodiversitetskrisens konsekvenser skaber yderligere polarisering i samfundet. Det skader lige præcis vores evne til at handle på de presserende kriser.
Vi må konstatere polariseringen, men vi kan gøre en forskel.
Forskning og uddannelse kan hjælpe os med at bringe svar og skabe håb. Forskning og uddannelse kan nå ud i vores omverden, og vi kan bidrage til at løse udfordringerne.
Universitetet skaber vi sammen
Vi skaber nye muligheder, når vi fastholder dialog og samarbejde. Det er en fælles målsætning på RUC.
Interconnected handler også om institutionen internt – med alle de mennesker, der skaber mulighederne og bygger kerneydelserne inden for forskning og uddannelse og eksternt samarbejde: Det er forskerne, underviserne, de studerende, administrationen, biblioteket, laboranterne, gartnerne, håndværkerne, rengøringspersonalet, kantinen…
Universitetet er et værdifuldt og diverst fællesskab med mange slags mennesker. Og det er helheden, der er produktet. Det er den fælles indsats, der får universitetet til at fungere, skabe forskning og uddannelse af højeste internationale kvalitet og gør det til en institution, man kan regne og samarbejde med, og som kan være med til at forme en grønnere og mere bæredygtig fremtid.
Rigtig god årsfest!