| Nyhed

To RUC-forskere modtager stipendier til ophold på Princeton og Cambridge

Forskerne Bjarke Frost Nielsen og Mathias Mølbak Ingholt modtager postdocstipendier fra Carlsbergfondet til forskningsophold, som skal styrke deres internationale samarbejder.
Mathias Mølbak Ingholt og Bjarke Frost Nielsen
Mathias Mølbak Ingholt og Bjarke Frost Nielsen (th.) er begge tilknyttet grundforskningscenteret PandemiX.


En større forståelse af evolutionen hos sygdomsfremkaldende organismer og en analyse af den historiske malaria i Danmark mellem 1660 og 1860.

Det er de emner, som postdoc'erne Bjarke Frost Nielsen og Mathias Mølbak Ingholt fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet arbejder med. De har begge netop modtaget stipendier til ophold ved prestigefyldte, internationale universiteter.

Carlsbergfondet har netop uddelt 14 såkaldte internationaliseringsstipendier til danske postdoc'er, og to af modtagerne kommer fra Roskilde Universitet, hvor de er tilknyttet grundforskningscentret PandemiX.

Stipendierne skal styrke forskernes muligheder for at indgå i internationale samarbejder og netværk til gavn for deres egne karrierer og dansk forskning som helhed.

Datadrevne modeller skal skabe overblik

Smitsomme sygdomme er hvert år skyld i mange dødsfald på verdensplan, og når en pandemi rammer, som den gjorde med COVID-19, er tallene endnu højere. Men selvom der er blevet forsket meget i smitsomme sygdomme, er evolutionen hos patogener, som de sygdomsfremkaldende organismer kaldes, stadig svær at forudsige.
 
Derfor vil Bjarke Frost Nielsen i sit projekt skabe datadrevne matematiske modeller for, hvordan fx virussen bag COVID-19 udvikler sig, når man indregner faktorer som befolkningsstruktur, komplekse immunitetsforhold og forskelle mellem individer.

Ved at blive klogere på patogeners evolution vil man bedre kunne kontrollere sygdomme og skabe vacciner.

Om modtagelsen af stipendiet siger Bjarke Frost Nielsen:  

"Jeg måtte lige gå en tur på campus ude i sommervejret for at fordøje nyheden om, at jeg havde modtaget stipendiet. Princeton Universitets afdeling for evolutionærbiologi er i særklasse, så jeg er meget taknemmelig for muligheden for at udføre mit projekt derovre. Desuden har min værtsprofessor Bryan Grenfell allerede et godt samarbejde med PandemiX-grundforskningscenteret, som netop er åbnet på RUC. Det vil stipendiet fra Carlsbergfondet utvivlsomt styrke, hvilket vil stille PandemiX og RUC endnu stærkere."

Bjarke Frost Nielsen modtager 1.020.000 kr. til opholdet på Princeton University.

Malariaperioden i fokus

I en periode fra 1660 og til 1860 var Danmark ramt af sygdommen malaria, men før malaria mere eller mindre forsvandt af sig selv fra Danmark, var dødeligheden begyndt at falde.

Mathias Mølbak Ingholt vil analysere og beskrive perioden med malaria i Danmark, da det er et område, som endnu ikke er blevet ordentligt belyst i forskningen.

Højere temperaturer som følge af klimaforandringer udgør en risiko for, at en sygdom som malaria kan vende tilbage til Nordeuropa og Danmark, hvorfor viden om sygdommens historie er vigtig for at forstå en moderne malariaepidemi. Desuden mangler der viden om, hvordan sygdommen udviklede sig historisk i et landbrugssamfund, som Danmark var i den periode.

Mathias Mølbak Ingholt er ligesom sin kollega glad for nyheden om stipendiet.

”Jeg skal stadig lige fordøje nyheden. Det er fantastisk og uvirkeligt. Projektet er mit drømmeprojekt. Vi har jo nærmest glemt, at malaria overhovedet fandtes på vores breddegrader, og med projektet håber jeg at kunne bidrage til, at den atter bliver en del af vores fælles historie. Ligesom i Bjarkes tilfælde har vi på PandemiX også allerede et rigtig godt samarbejde med Cambridge-gruppen, som jeg bliver en del af.”

Mathias Mølbak Ingholt modtager 1.020.000 kr. til et ophold på University of Cambridge.

Han er oprindelig uddannet historiker, men under hans ph.d. specialiserede han sig inden for statistisk modellering, og han vil bruge opholdet i Cambridge på at videreudvikle sine egenskaber i statistik og geografi.