| Nyhed

RUC-forsker modtager international bogpris

Lektor Christian Groes bliver hædret for bogen ’Affective Circuits: African Migrations to Europe and the Pursuit of Social Regeneration’.
Christian Groes
Lektor Christian Groes fra RUC er redaktør og forfatter til en nu prisvindende bog, der belyser, hvad der driver så mange mennesker imod Europa. Foto: Uffe Weng


Sammen med sin medforfatter modtager lektor Christian Groes fra Roskilde Universitet den internationale pris CAR Book Prize for 2018.

Christian Groes har skrevet og redigeret bogen ’Affective Circuits: African Migrations to Europe and the Pursuit of Social Regeneration’ sammen med den amerikanske professor Jennifer Cole fra University of Chicago. Forfatterne bliver hædret ved Society for Medical Anthropologys årsmøde på lørdag den 17. november i San José, USA.

Priskomiteens begrundelse lyder blandt andet, at CAR Book Prize tilfalder Christian Groes og Jennifer Cole for bogens nye måde at tænke på social reproduktion med afsæt i det teoretiske begreb ’affektive kredsløb’. Det viser, hvordan følelsesmæssige, materielle og sociale udvekslinger binder afrikanske migranter til deres familier, og omvendt, når migranterne rejser til Europa, og på den måde fremmer migrationen nordpå og tilbage igen.

Priskomiteen fremhæver desuden, hvordan bogen er fyldt med bidrag fra de største forskere på området, og at bidragene er formidlet ’indlevende gennem enestående etnografisk skrivning’ og er baseret på feltarbejder i både Afrika og Europa.

Bogen handler om, hvordan afrikanske migranter på en gang skaber og fastholder sociale relationer med deres slægt derhjemme samtidig med, at de genskaber sociale netværk og nye familieformer, mens de opholder sig i Europa. Bogen viser, hvordan rejsen til Europa ikke er et mål i sig selv, men derimod er en måde at reproducere den verden, migranterne kommer fra, og at leve op til de familieforpligtelser, som de holder fast i på trods af store afstande til hjemlandet, stadig mere lukkede grænser og vanskelige livsvilkår i Europa.

Bogen ’Affective Circuits: African Migrations to Europe and the Pursuit of Social Regeneration’ udkom på forlaget University of Chicago Press i december 2016.

Læs mere om bogen her.