RUC-forsker er med til at åbne Forskningens Døgn ved Roskilde Fjord med H.K.H. Kronprinsessen
Borgere og foreninger skal inddrages i at skabe sundere danske fjorde. Dette er omdrejningspunktet for åbningsarrangementet for Forskningens Døgn d. 22. april ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Roskilde Universitet står sammen med Forskningens Døgn og Københavns Kommune bag et nyt citizen science-projekt, der hedder ’Fælles om Fjorden’. Projektet har fokus på klima og miljø i danske fjorde og på, hvordan kommuner og foreninger bedst motiverer borgere til en mere bæredygtig adfærd i hverdagen.
Annika Agger, lektor i borgerinddragelse ved Roskilde Universitet og partner i projektet, fortæller, at forskningen peger på, at Roskilde Fjords tilstand er udfordret.
Hun henviser desuden til en ny rapport fra FN’s klimapanel IPCC:
”Rapporten fastslår, at såfremt de globale temperaturstigninger skal holdes under 1,5-2°C, er det afgørende vigtigt, at borgere, lokale aktører, virksomheder og civilsamfundet mobiliseres i klimaomstillingen, og dermed selv er med til at finde meningsfulde handlemuligheder, som gør deres forbrug, adfærd og levevis langt mere klimavenlig.”
På Roskilde Universitet er man generelt optaget af citizen science og borgerinddragelse, fortæller prorektor Peter Kjær:
”Forskning er nøglen til løsning af de store udfordringer, vi står over for som samfund. Men hvis løsningerne skal give mening, kræver det, at vi inddrager borgere og andre, der skal få løsningerne til at leve - det arbejder vi med på flere forskellige måder på Roskilde Universitet. På den måde får vi både mere holdbare løsninger og en bedre forståelse af problemerne og af videnskabens bidrag".
Minifestival med gratis adgang for alle
Åbningsbegivenheden foregår fredag d. 22. april 2022 fra kl. 14.35 – 16.00 på pladsen ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Pladsen er på dagen omdannet til en minifestival med stande og telte, hvor foreninger fra Roskilde vil præsentere deres forslag til en mere bæredygtig adfærd og udvikling for Roskilde Fjord. En del af standene byder på hands on-aktiviteter som at grille tang, dissekere fisk og lignende.
Arrangementet indledes med et sceneprogram, hvor der vil være en åbningstale ved uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, en panelsamtale mellem ministeren, forskere og foreningsrepræsentanter samt et musikindslag. Panelsamtalen vil handle om klimaudfordringer i Roskilde Fjord, hvad man som borgere sammen med offentlige myndigheder kan gøre i hverdagen for en mere bæredygtig udvikling, og hvordan man skaber samarbejde på tværs af borgere, forskere, institutioner m.v.
Cirka femten foreninger med relation til Roskilde Fjord deltager i projektet. Projektets erfaringer med borgerinddragelse vil efterfølgende blive delt blandt landets kommuner og vil indgå i de deltagende forskeres videre forskning. De deltagende forskere er Annika Agger fra Roskilde Universitet og professor Peter Stæhr fra Aarhus Universitet.
I åbningen deltager også Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.
Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.
Mere information
For yderligere information kontakt:
- Lektor Annika Agger, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, aagger@ruc.dk/4674 2870
- Postdoc Karsten Bruun Hansen, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, kabha@ruc.dk/4271 4540
- Pressekonsulent Camilla Buchardt, camilbu@ruc.dk / 2238 8282
Fakta og foreløbige erfaringer
Om projektet ’Fælles om Fjorden’:
- Idéen er at afdække, hvordan lokale klubber og foreninger, i samarbejde med lokale myndigheder, kan spille en aktiv rolle i at få borgere og civilsamfund til at ændre adfærd og forbrug i en mere bæredygtig retning.
- Forskerne trækker på videnskabelig viden, som de tester af sammen med lokale aktører.
- Forskerne tager udgangspunkt i den lokale fjord, bl.a. fordi klimaforandringerne slår tydeligt igennem dér, og fordi det er en lokal fysisk ressource med stor betydning for mange mennesker.
Foreløbige erfaringer:
- Ny konkret viden om klimaløsninger for fjorden motiverer og engagerer til handling.
- Handlingsorienteret klimakommunikation om fx at genetablere stenrev eller udplante ålegræs aktiverer individuelle og kollektive klima- og miljøværdier.
- Fælles klub- og foreningshandling aktiverer individuelle og kollektive klima- og miljøværdier.
Partnere i projektet:
Postdoc Karsten Bruun Hansen og lektor Annika Agger, begge fra Roskilde Universitet, Afdeling for Bæredygtig Udvikling i Københavns Kommune og Forskningens Døgn.