| Nyhed

Rektors tale til årsfest: Universiteterne spiller en central rolle i at forme fremtiden

"I dag har vi også brug for at udvide og kvalificere dialogen om det samfund, vi ønsker. Vi har brug for mere end økonomiske beregninger og effektivitet," sagde rektor, da hun talte til Roskilde Universitets årsfest. Talen kan læses i sin fulde længde nedenfor.
Hanne Leth Andersen holder årsfesttale 2024
Rektor Hanne Leth Andersen holder tale til Roskilde Universitets årsfest 2024. Foto: Silke Thorsager

 

Kære ministre, kære borgmestre, kære studerende, kolleger, kære alle sammen!

Velkommen til årsfest 2024 på Roskilde Universitet. Det er skønt at se jer alle sammen.

Vi er samlet for at fejre universitetet og fællesskabet, og jeg vil gerne tale om nogle af de værdier og visioner, der binder os sammen.

For det, der binder os sammen, bliver ikke mindre vigtigt i tider med store udfordringer.

Universiteterne spiller en central rolle i at forme fremtiden. Det er vores fælles ansvar at bidrage til et samfund, der er både bæredygtigt, retfærdigt og sikkert.

Et samfund hvor mennesker trives med respekt for hinanden og for kloden.

Jeg tror mange af os, der arbejder på et universitet, har valgt den vej, fordi vi håber at kunne gøre en forskel ved at uddanne mennesker på basis af stærk og levende forskning.

For mig har uddannelse altid handlet om at styrke og myndiggøre, at give studerende redskaber til at tænke kritisk og selvstændigt, analysere, opbygge deres egen viden og forståelse – og forholde sig til andres. Og om at kunne gennemskue, hvad der er sandt, relevant og værdifuldt, og hvad der ikke er. Det handler om at se sammenhænge og forstå, hvor man gennem sin faglighed har mulighed for at handle, og være med til at skabe positiv forandring.

De unges engagement tegner fremtiden, og vores fælles indsats er afgørende for et sundt og holdbart samfund.

De unge er allerede godt i gang.

Mange er dybt engagerede i klima- og energipolitik. Og på universiteter verden over protesterer studerende og kræver politisk handling for at sikre en mere retfærdig og fredelig verden.

Mange unge rundt i verden vender sig væk fra de etablerede institutioner. De går på gaden for at tale imod det, de ser som en dysfunktionel verden, de har arvet fra os, fuld af stridigheder og ulighed og en skadelig form for vækst.

Deres engagement minder os om, at vi som universitet har en forpligtelse til at være i dialog med de unge og lytte til dem. Kun sådan kan vi søge en helhedsforståelse af samfundet, så vi kan arbejde for fælles løsninger.

Dét samarbejde og dén fælles forståelse er også afgørende for at modvirke den voksende populisme, der bygger på forsimplede svar på komplekse problemer. Ved at styrke unges evne til at se både nuancer og helheder, bidrager vi til at skabe et samfund, hvor der er plads til håb. Det er dét, uddannelse handler om.

Universiteterne skal være et rum for dialog og debat, også om kontroversielle emner som køn, inklusion, konflikter, krige og religioner, med eksperter der belyser sagsforhold fra flere sider.

Universiteterne skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre åbenhed og saglighed. Også når det gør ondt, og når det kan blive ubehageligt.

(Talen fortsætter under billedet)

 

Rektorat tager imod gæster til årsfesten
Rektor Hanne Leth Andersen, bestyrelsesformand Carsten Toft Boesen og rektoratet tager imod gæster inden årsfesten. Foto: Silke Thorsager