| Nyhed

Rektor: Der er grænser for den aktivisme, vi kan tolerere

Indlæg i Politiken: Vi skal værne om dialog og rummelighed på Roskilde Universitet, men vi kan ikke acceptere den utryghed, som den seneste tids hændelser har medført.
Rektor Hanne Leth Andersen
Rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen


[Indlægget har været bragt i Politiken 19. november 2024]

En gruppe undervisere fra Roskilde Universitet skriver, at videregående uddannelser historisk set har fungeret som afgørende steder for debat, diversitet og studenterdrevet aktivisme. Det er vi som ledelse enige i, men der er grænser for den aktivisme, vi kan tolerere.

Når demonstranter skaber utryghed på campus, er vi som ansvarlig ledelse nødt til at reagere. Jeg vil mene, at vi på Roskilde Universitet har strakt os langt for at beskytte de studerendes ytringsfrihed og ret til at demonstrere. Desværre har de demonstrerende misbrugt den tillid. De har valgt at demonstrere på en måde, der griber forstyrrende ind i universitetets funktioner – og det har vi sat en stopper for.

Vi kan ikke leve med, at nogle demonstranter forstyrrer undervisningen, og at de har skabt utryghed ved at gå ind i bygninger til studerende og medarbejdere. Derfor skal alle demonstrationer og arrangementer på forhånd anmeldes til både politiet og universitetet, og vi vil ikke acceptere demonstrationer, hvis vi mener, at der er risiko for, at de skaber utryghed. Det handler ikke om nogen bestemt politisk sag her, men om universitetets grundlæggende kritiske tilgang, som kun kan trives i dyb gensidig respekt.

Jeg er - ligesom underskriverne af lørdagens indlæg - stolt af RUC og vores historie, kritiske pædagogiske og sociale principper og praksisser. Men jeg er til gengæld lodret uenig i, at vi skal tolerere begivenheder af den type, som vi på det seneste har været udsat for.

Studerende, der fortsat insisterer på at skabe den slags utryghed som et middel til at fremme deres mål, vil blive sanktioneret.

Jeg har som rektor først og fremmest ansvaret for at drive Roskilde Universitet, og det ansvar tager jeg meget seriøst. Vi vil bruge de sanktioner, som vi finder nødvendige for at skabe ro og trygge rammer på campus, og vi kommer ikke til at ligge under for ensidige og ultimative krav fra nogen side.

Vi har mange gange understreget, at universitetet ikke bedriver udenrigspolitik, og jeg vil endnu engang understrege, at kritisk tænkning kun kan trives der, hvor enhver tør række hånden op og tale flertallet imod.

Den nuværende situation er skadelig for universitetet. Også den voldsomme antizionistiske og antidemokratiske graffiti, vi har måttet fjerne fra RUC’s mure, var grænseoverskridende, og både ledelsen på universitetet og politiet tager den sag dybt alvorligt.

Det er virkelig beklageligt, at nogle få individer har skabt utryghed hos andre på Roskilde Universitet. Vi insisterer på, at alle tager ansvar for, at samtalen og debatten foregår på en respektfuld og saglig måde – både i undervisningen og i almindelighed på universitetet.

Vi skal værne om dialog og rummelighed på Roskilde Universitet. Men grænsen er overskredet, og vi kan og vil ikke acceptere den utryghed, som den seneste tids hændelser har medført.