| Nyhed

Nyt tobindsværk af førende forskere skal gøre os klogere på klimaforandringer og pandemiers kompleksitet

Forskere udgiver tobindsværk om 'komplekse systemer' på det førende internationale forlag inden for naturvidenskab Springer Nature.
Bernhelm
Lektor emeritus i matematik Bernhelm Booß-Bavnbek sammen med medforfatter Katherine Richardson, som er professor og biologisk oceanograf på Københavns Universitet.


I forordet til tobindsværket ’Multiplicity of Time Scales in Complex Systems Challenges for Sciences and Communication’ skriver prorektor på RUC Peter Kjær således: 

”Journalisten Alan Weisman udgav i 2007 en bestseller med titlen ’World Without Us’, hvor han stillede et simpelt spørgsmål: Hvad ville der ske, hvis al menneskelig aktivitet stoppede lige nu, og vi alle på en eller anden måde forsvandt fra jordens overflade?

Ja, hvad ville der ske med den verden, vi efterlod - i de første sekunder, minutter og timer, i de første dage og uger, og så måneder, år, årtier og så videre? Hvordan og i hvilken rækkefølge ville alle de ting, vi mennesker har skabt, kollapse eller gå i opløsning - og hvilke spor ville der være tilbage?”

Tobindsværket er netop udkommet på forlaget Springer Nature, som er det førende internationale forlag inden for naturvidenskab.

I værket kortlægger forskere, hvordan de komplekse udfordringer, verden står over for i dag, viser sig på forskellige måder og i forskellige tempi. Forskerne beskriver, hvordan problemerne kan være forbundne, men også kræver forskellige løsninger, hvor nogen fx haster mere end andre.

At isen på polerne smelter er et eksempel på, at problemer udvikler sig med forskellig hastighed, forklarer Bernhelm Booß-Bavnbek, hovedredaktøren af bogen og lektor emeritus i matematik:

”Afsmeltning af Sydpolen og Nordpolen sker i forskelligt tempi. Ved Sydpolen sker afsmeltningen meget, meget langsomt, men kan til gengæld få ekstreme konsekvenser for menneskehedens livsbetingelser på Jorden - eller mindre ekstreme, afhængig af vores indgriben. På den måde har forskellige tidshorisonter betydning for den måde, vi bør agere på.” 

Fakta om Multiple Time Scales

Tidsmæssige skalaer (MTS, Multiple Time Scales) refererer til de forskellige tidshorisonter, som processer i et system kan operere i. I komplekse systemer kan forskellige dele af systemet ændre sig og udvikle sig i forskellige tempi. For eksempel kan nogle processer ske meget hurtigt (nanosekunder, sekunder eller minutter), mens andre kan tage meget længere tid (dage, måneder eller år og århundrede).

Et godt eksempel er klimaet: Vejret kan ændre sig fra dag til dag (kort tidsmæssig skala), mens klimaforandringer sker over årtier eller århundreder (lang tidsmæssig skala). På samme måde kan en celle i kroppen reagere på stimuli i løbet af sekunder, mens udviklingen af en sygdom kan tage år.

At forstå MTS hjælper med at forklare, hvordan forskellige dele af et system interagerer og påvirker hinanden på forskellige tidshorisonter, hvilket kan være afgørende for at forudsige systemets adfærd og træffe velovervejede beslutninger.