Ny bog: Forfattere og politikere i betydelig dialog om velfærdsstatens mening
I 1950’erne blev den danske velfærdsstat for alvor formet, og ideerne bag velfærdsstaten blev i høj grad til i en særlig dialog mellem politikere og kunstnere som eksempelvis forfattere som Villy Sørensen, Klaus Rifbjerg, Erik Knudsen, Anders Bodelsen og Henrik Stangerup.
Forfatterne spillede en aktiv rolle i formuleringen af målene med velfærdsstaten, konkluderer professor Lasse Horne Kjældgaard i sin nye bog ’Meningen med velfærdsstaten. Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede’.
Politikerne bag udformningen af velfærdsstaten diskuterede ikke bare med sig selv, men lyttede også til forfattere, kunstnere og intellektuelle, hvilket var med til at kvalificere debatten. I bogen er en række læsninger af vigtige kunstneriske bidrag til dialogen mellem politik og litteratur.
Bogen har blandt andet fået fem hjerter i en anmeldelse i Politiken, hvor forfatter og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard skrev:
”Lasse Horne Kjældgaard har gjort det, vi har kloge hoveder til: stillet et enkelt spørgsmål og givet et tankevækkende svar i form af en doktorafhandling, som nu er udkommet som en spændende og velskrevet bog: ’Meningen med velfærdsstaten. Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede’.
Bogen og doktorafhandlingen bygger videre på Lasse Horne Kjældgaards postdoc-projekt ’Velfærdsstatens kulturelle poetik’, som blev støttet af Carlsbergfondet.
Lasse Horne Kjældgaard er i gang med forskningsprojektet ’Digitale Hovedstrømninger’, som er støttet med en af Carlsbergfondets Semper Ardens-bevillinger. Projektet handler om at gøre et af Georg Brandes’ hovedværker ’Hovedstrømninger i det 19. Aarhundredes Litteratur’ tilgængelig for nye læsere, både i Danmark og i udlandet. Det omfatter blandt andet en digitaliseret udgave af ’Hovedstrømninger i det 19. Aarhundredes Litteratur’ med kommentarer, der forklarer forskellige forhold i teksten.