| Nyhed

Millionbevilling til udvikling af ny medicin mod resistente bakterier

Professor Håvard Jenssen modtager 13 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et forskningsprojekt, der kan føre til nye behandlinger af bakterieinfektioner, der er resistente over for lægemidler.
Apotek. Foto: Unsplash
Foto: Unsplash


FN forudsiger, at i 2050 kan op til 10 mio. mennesker årligt dø på verdensplan på grund af bakterieinfektioner, der er resistente over for medicin. Derfor er udviklingen af nye lægemidler og behandlingsformer utrolig vigtig.

I et nyt forskningsprojekt skal professor Håvard Jenssen undersøge nogle særlige proteiner, antimikrobielle peptider, med henblik på at opdage ny medicin. Antimikrobielle peptider er små proteiner, der findes i alle levende organismer. De findes også i vores immunceller og er blandt andet en komponent i sved, spyt og på huden.

”Forskere har længe vidst, at en nøgle til at løse dette problem kan være at forstå, hvordan visse antimikrobielle peptider, som er til stede i de fleste arter på jorden, fremmer immuniteten. Disse peptidmolekyler er blevet studeret i årtier med henblik på at bane vejen for nye lægemidler. Men uden succes,” siger Håvard Jenssen. 

Håvard Jenssen vil bruge både traditionelle kemiske og biologiske analyser, og RUC’s avancerede røntgenanlæg, RUCSAXS, vil også komme i spil. Ved hjælp af røntgenanlægget vil forskeren kunne studere peptiderne og deres interaktion med hinanden.

”At forstå disse molekylers interaktion med deres omverden er essentielt, da man skal kunne bruge dem som referencer for udvikling af nye lægemidler,” fortæller Håvard Jenssen og fortsætter:
 
”Mit håb er, at vores forskning kommer til at spille en afgørende rolle i udviklingen af nye lægemidler, der kan bruges i kampen mod multiresistente bakterier. Men jeg har også en oprigtig interesse i bedre at forstå, hvordan peptiderne, der produceres i vores celler, giver beskyttelse,” siger Håvard Jenssen.