Jacob Torfing: ”Første gang jeg skulle vejlede en gruppe på RUC, blev jeg fuldstændigt lamslået”
Hvor oplever du, at du har gjort den største forskel med din forskning?
- Jeg og mine gode kolleger var faktisk nogle af de første til at forske i offentlig innovation, og derigennem har vi været med til at skabe en helt ny innovationsdagsorden ude i kommunerne. Vi havde bl.a. et stort strategisk forskningsprojekt fra 2009 til 2013, CLIPS, som helt konkret mundede ud i, at regeringen og KL etablerede et Center for Offentlig Innovation – der nu er blevet til Center for Offentlig-Privat Innovation. Det var et forslag, jeg kom med i forlængelse af CLIPS-projektet, og så blev jeg simpelthen ringet op af nogle ministeriefolk, som spurgte til, hvad det skulle koste, og hvordan man kunne gøre det. Så det har virkelig været med til at forandre den offentlige sektor.
- Jeg interesserer mig særligt for, hvordan offentlige og private parter – både virksomheder, men også borgere og civilsamfundsorganisationer – kan arbejde sammen om at skabe nye og bedre samfundsløsninger. I sidste ende handler det om at finde måder, vi kan styrke demokratiet ved at inddrage flere parter i samtalen, for vores demokrati er jo truet og presset fra mange sider i de her år.
Hvorfor har du valgt at forske på RUC?
- Da jeg kom hertil som ung forsker, blev jeg støttet i mine ideer og virkelyst på en helt anden måde, end jeg havde oplevet andre steder – der var virkelig gode muligheder for at sætte noget i gang. At jeg så er blevet på RUC, hænger nok sammen med den positive udvikling, hvor der i stigende grad er blevet satset på forskning i topklasse.
- På Roskilde School of Governance arbejder vi tæt sammen med offentlige og private aktører i hele forskningsprocessen, fordi vi mener, at det giver bedre kvalitet i forskningen, når man spiller sammen med den viden, som et praksisfelt selv producerer. Den form for interaktiv forskning bliver understøttet og anerkendt på RUC, mens andre universiteter måske kan mene, at vi skal blive oppe i elfenbenstårnet og være på afstand af vores forskningsfelt for ikke at påvirke det. Der har vi altså en helt anden filosofi på RUC, og det kan jeg godt lide.
- Og så er der selvfølgelig vores studieform, som jeg oplever som en kæmpe styrke. Første gang jeg skulle vejlede en gruppe studerende på RUC, blev jeg fuldstændigt lamslået! Til vores andet møde kom de og fortalte, at de siden det første møde havde interviewet departementschefen og en direktør i indenrigsministeriet. Jeg var ved at falde bagover, for jeg var slet ikke vant til studerende, som var så nysgerrige og gik ud på egen hånd for at søge data. Selv havde jeg i hele min studietid aldrig lavet et interview – al undervisning foregik med udgangspunkt i lærebøger, og vi blev supergode til teori, men vi blev aldrig opfordret til at gå uden for murene. Der bliver studerende på Roskilde Universitet altså klædt anderledes på, og siden har jeg opdaget, at den projektrettede del af undervisningen også giver mig meget som forsker, fordi jeg får lov at følge med i det, de undersøger. Som en kommunaldirektør, jeg kender, engang sagde: ”Jeg ender altid med at ansætte kandidater fra RUC, for jeg ved jo, at jeg ikke først skal omskole dem fra at være teoritunge til at forstå, hvad der sker i en kommune – jeg kan sætte dem til at løse konkrete problemer fra dag ét.”.
Hvad ønsker du for RUC i anledning af 50-årsjubilæet?
- Jeg ser med stor glæde på, at RUC er begyndt at topprioritere forskning efter mange år, hvor vi har arbejdet med at fintune vores uddannelser. Vi er rigtigt godt klædt på til at rykke på det felt – vi har både styrket os ved at rekruttere dygtige forskere, opbygge stærke forskningsmiljøer og fokusere på forskningspublicering på øverste hylde. Jeg ser excellent forskning som det, der skal give RUC noget mere pondus det næste årti.
Kort om Jacob Torfing
- Forsker i, hvordan man organiserer, styrer og leder den offentlige sektor.
- Er oprindelig uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og tog en Master og en ph.d. på University of Essex i England. Var allerede dengang meget interesseret i den omstilling af velfærdsstaten, der foregik med de store reformer i 90’erne, og hvordan samarbejdet mellem stat, marked og civilsamfund kan skabe forandring i den offentlige sektor, og i samfundet i det hele taget.
- Blev ansat på Roskilde Universitet i 1995 og var med til at grundlægge Center for Demokratisk Netværksstyring, som i dag hedder Roskilde School of Governance. Er leder af centret, som har en stærk international profil og har været ramme om en lang række store kollektive forskningsprojekter.