| Nyhed

Historiker fra RUC modtager Blixenprisen

Lektor i historie Claus Bundgård Christensen vinder Blixenprisen i kategorien ’Årets biografi’ for hans værk ”Følg Wilfred!”.
Claus Bundgård får Blixen-pris
Historiker Claus Bundgård til prisuddelingen. Øverst til højre.


Den prestigefyldte litteraturpris Blixenprisen blev i sidste uge uddelt for syvende gang. Blandt vinderne er Claus Bundgård Christensen, der er lektor i historie på Roskilde Universitet. Han får prisen for sin velskrevne skildring af den rabiate, danske nazist Wilfred Petersen.

Med sin bog ”Følg Wilfred!” sikrede han sig prisen for ’Årets biografi’. Det skyldes, ifølge juryen modtager ”Følg Wilfred” prisen, fordi bogen formår at gøre os klogere på blandt andet højreekstremisme i vores egen tid. 
Bogens hovedperson, Wilfred Petersen, anførte en revolutionær politisk sekt med et par hundrede medlemmer, som – på trods af deres beskedne antal – fik skelsættende betydning for dansk nazismes historie.
 
”Med Wilfred Petersen som prisme kaster Claus Bundgård Christensen nyt lys på mellemkrigstidens og besættelsens voldsparate subkulturer og fortæller dermed en meget vigtig historie om, hvordan politisk radikalisering bliver til,” lyder juryens begrundelse.

Sørgeligt aktuel

At bogen trækker tråde til nutiden, er ikke tilfældigt. Fra sin forskning på Roskilde Universitet er Claus Bundgaard Christensen vant til, at historieforskning altid skal have en nutidig relevans – og historien om Wilfred og ekstremisme på de politiske yderfløje har desværre en sørgelig aktualitet i dag, fortæller han. 

Selvom Claus Bundgård Christensen modtager sin pris i kategorien ’Årets biografi’, er bogen dermed mere end blot historien om Wilfred Petersen: 

”Jeg fik bevilliget midler til at undersøge højreekstremismes udvikling i undergrundskulturen – fra simpelt hærværk til ekstrem vold, bomber og sågar mord. Derfor er bogen også fortællingen om alle de unge mænd og kvinder omkring Wilfred Petersen og deres subkultur,” uddyber han. 

I den nazistiske undergrundskultur flyttede unge fra det ordinære samfund ud i isolerede minisamfund. Her radikaliserede de hinanden, så grænserne for, hvad de var villige til at gøre for det politiske mål, hele tiden blev udvidet. 

Det voldelige miljø, som Wilfred Petersen var en del af, trækker dog ikke blot tråde til politiske strømninger i dag, men viste sig også at blive et helt konkret benspænd i Claus Bundgård Christensens forskning: Den nazistiske gruppes arkiver, som normalt ville være grundstenen i en historikers arbejde, blev sprængt i luften under krigen og spredt ud over Gothersgade i 1943. 

”Det har været en meget svær bog at skrive. Billedet af Wilfred Petersen og hans gruppe har skulle sættes sammen fra mange forskellige kilder. Men netop derfor er jeg også så ekstraordinært glad for at få denne fornemme pris og for anerkendelsen. Som forsker er det rart med et skulderklap, og at andre også synes, det er vigtigt, det man laver,” siger han. 

Blixenprisen har siden 2015 hyldet det bedste indenfor dansk litteratur.