| Nyhed

Forskning om livet med Parkinson formidlet på en ny, grafisk måde

En grafisk fortælling med tegninger fra et Parkinson-dansehold skal fortælle om livet med sygdommen. Nu er bogen udkommet på engelsk.
Parkinson-hold danser
Parkinson-danseholds opvarmning bliver faciliteret af danseinstruktør. Opslag fra bogen 'Mens vi bevæges' (siderne 24 og 25).


Hvordan kan dans give glæde og fællesskab, når en kronisk sygdom vender op og ned på ens verden? Og hvilke udfordringer oplever man, når man lever med Parkinsons sygdom?

Det er nogle af spørgsmålene, som forskere undersøger i en bog, som ikke er den klassiske videnskabelig bog. I stedet er det en grafisk fortælling, en slags tegneserie, med illustrationer fra et dansehold for mennesker med Parkinsons sygdom.

Bogen er blevet til på baggrund af et forskningsprojekt, som er støttet med en bevilling fra VELUX FONDENs HUMpraxis-program. I projektet har forskerne fulgt Parkinson-dansehold i Storkøbenhavn og Nordsjælland, og resultaterne er blevet formidlet i bogen, der udkom på dansk med titlen Mens vi bevæges på Forlaget Fahrenheit i 2021, og som nu er udkommet i en engelsk udgave med titlen Moving along: a co-produced graphic novel about Parkinson’s dance på forlaget Peter Lang.

 

Forsker interviewer deltager i forskningsprojekt
Interviewsituation med forsker Lisbeth og et par, Helene og Anne-Marie, om, hvordan Parkinsondans minder Helene om farverne i Asger Jorns billede Livshjulet. Opslag fra bogen 'Mens vi bevæges' (siderne 70 og 71).
Deltager forklarer forsker, hvordan Parkinson-dans føles
Interviewsituation mellem forsker Maria og Eskild, som fortæller om, hvordan dans og musik kan hjælpe ham med at bevæge sig igen. Der vises et flashback, hvor han går i stå pga. Parkinsons sygdom. Opslag fra bogen 'Mens vi bevæges' (siderne 106 og 107).

Fakta om bogen 'Mens vi bevæges'

Bogen er skrevet til en bred læsergruppe:

  • Mennesker med Parkinsons sygdom eller andre kroniske sygdomme.
  • Pårørende til mennesker med Parkinson eller andre kroniske sygdomme.
  • Fagprofessionelle behandlere, som anvender dans og beslægtede kunstneriske aktiviteter.
  • Studerende eller undervisere på social- og sundhedsområdet med interesse for patienters og pårørendes erfaringer.
  • Personer, der arbejder med inddragelse af patienter og pårørende i behandling eller i patientforeninger.
  • Mennesker, der bruger kunstbaserede visuelle og narrative metoder i forskning og formidling.
  • Bogens illustrationer er tegnet af Clara Jetsmark og Thomas Vium.