| Tæt på videnskaben

Filosofistuderende fra RUC publicerer i anerkendt tidsskrift

Det velrenommerede tidsskrift Neuroethics har netop publiceret dele af Sebastian Holmens speciale, der handler om at ændre kriminelles moralske kompas ved hjælp af neurologiske interventioner i hjernen. Artiklen er blevet til i et samarbejde med højtprofilerede forskere fra Filosofi på RUC. 
Sebastian Holm
Sebastian Holmen, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab (privatfoto).


Det er ikke kun på naturvidenskab, men også på humaniora, at studerende kan indgå i samarbejder med forskerne.

Filosofistuderende, der interesserer sig for etik og retsfilosofi, har i det sidste år deltaget i arbejdet hos forskningsgruppen ’Research Group for Criminal Justice Ethics’.

Inddragelsen af de studerende har foreløbigt bl.a. haft det resultat, at der er lykkedes studerende Sebastian Holmen at publicere en forskningsartikel i det anerkendte tidsskrift Neuroethics. Artiklen er skrevet som en del af Holmens specialearbejde.
 

Bedre moral hos kriminelle

Artiklen handler om brugen af neurologiske interventioner, der ændrer kriminelles moralske præferencer eller overbevisninger. Ved hjælp af medicin, magnetisk påvirkning af hjernen eller hjernekirurgiske indgreb kan man potentielt forebygge, at tidligere dømte kriminelle begår ny kriminalitet.

I artiklen problematiserer Holmen filosoffen Elizabeth Shaws argumenter mod brugen af de neurologiske interventioner.
 

Sparring med etablere forskere

”Det at være blevet inddraget i arbejdet i forskningsgruppen har uden tvivl været afgørende for, at
mit speciale har fået så høj en kvalitet, at Neuroethics har valgt at udgive en del af det. Udover at man nærmest ikke kan undgå at blive inspireret og motiveret af de andre medlemmers arbejde og faglige entusiasme, så har det været en fantastisk mulighed for at sparre med etablerede forskere og få feedback på mine ideer ’fra hestens egen mund’. Jeg kan kun anbefale andre studerende til at opsøge muligheden for forskningssamarbejde,” siger Sebastian Holmen.         

Forskningsgruppen ’Research Group for Criminal Justice Ethics’ ledes af eliteforsker og professor i etik og retsfilosofi Jesper Ryberg, som også er begejstret for samarbejdet og håber fremover at kunne arbejde sammen med flere studerende:

”Vi håber i fremtiden at kunne gøre endnu mere for at inkludere dygtige og interesserede studerende i vores forskning”.
 

Fakta

Om specialet: 
Den fulde titel på specialet er ‘Direct Brain Interventions and Criminal Offender Rehabilitation – Two papers discussing three objections to the use of mandatory value-modulating DBIs as part of rehabilitative schemes’, og bevæger sig i krydsfeltet mellem neuroscience og strafteori. Specialet består af to artikler, hvori tre indvendinger mod brugen af neurologiske interventioner bliver kritisk diskuteret. Det er den ene af de to artikler, som netop er blevet udgivet i Neuroethics under titlen ’Direct Brain Interventions, Changing Values and The Argument from Objectification – a reply to Elisabeth Shaw’