Fatima AlZahra'a Alatraktchi: ”RUC har jo helt fra starten været front-runner på den tværdisciplinære forskning”

Fatima AlZahra'a Alatraktchi er civilingeniør, virksomhedsejer, forfatter, TEDx-taler og siden 2019 adjunkt på Roskilde Universitet. Hun blev tiltrukket af tværfagligheden og faciliteterne, der giver hende optimale rammer til at fortsætte sin forskning i brugen af nanoteknologi til diagnosticering af infektioner.
 Fatima AlZahra'a Alatraktchi
"Det vigtigste er den tværdisciplinære tilgang, som også er kernen i min egen forskning" siger Fatima AlZahra'a Alatraktchi. Foto: Stine Heilmann

 

Hvad forsker du i, og hvorfor valgte du netop det det forskningsfelt?

- Jeg forsker i, hvordan måling af biomarkører kan bruges til at forstå sygdomsforløb. Det kan vi fx måle ved hjælp af nanoteknologi – og når vi bruger nanosensorer til at måle biomarkører i f.eks. en blod- eller spytprøve fra en patient, kan vi meget hurtigt få information om patientens sygdom, uden at skulle oprense prøven og køre den gennem store apparater. Vi kan måle på stedet og i nogle tilfælde opdage infektioner, som de traditionelle målemetoder endnu ikke kan detektere, så det giver nogle helt andre data og muligheder at arbejde med.

- Jeg har været enormt interesseret i naturvidenskab, siden jeg var helt lille, og jeg blev uddannet som civilingeniør fra DTU og tog en ph.d. i nanoteknologi og mikrobiologi. Min interesse for det biologiske felt blev vakt, da jeg hørte om ”qourom sensing”, som er bakteriers måde at kommunikere på. Det var helt vildt for mig at opdage, at bakterier taler sammen! Det måtte jeg vide mere om, og på den måde kom jeg ind i mikrobiologien. Så var det jeg tænkte: kan man ikke lave sensorer til at måle bakteriers kommunikation? Det var sådan, jeg fandt mit nuværende forskningsfelt, og generelt ligger min forskning i feltet mellem nanoteknologi, medicinal- og molekylærbiologi.

Hvor oplever du, at du har gjort den største forskel med din forskning?

- Jeg håber, at brugen af nanosensorer kan gøre en forskel for, hvor hurtigt man kan blive diagnosticeret, og dermed hvor stor chance man har for at overleve en sygdom. Jo hurtigere lægerne kan komme til en konklusion om en tilstand, jo bedre behandlingsmuligheder er der, uanset hvilken sygdom man har. Vi kan også bruge det til at stille nogle prognoser i løbet af et sygdomsforløb, som gør, at vi bedre kan tilrettelægge et behandlingsforløb.

Hvorfor har du valgt at forske på RUC?

- Det startede med, at jeg havde et samarbejdsprojekt her på RUC, og der fik jeg øjnene op for den vilde forskning, der foregår her. En ting er, at faciliteterne virkelig er up to date, men det vigtigste er den tværdisciplinære tilgang, som også er kernen i min egen forskning. De problemstillinger, vi har på hospitalerne, er jo ikke noget, der kan løses med en enkelt faglighed – vi er nødt til at have forskellige faglige perspektiver med, og der har RUC jo bare været foran alle andre. Her sidder jeg sammen med kemikere, fysikere, matematikere og selvfølgelig biologer, og vi kan nemt mødes og udveksle ideer.

- Man mærker det også meget på de studerende her, som kombinerer fag og udveksler og modellerer på hinandens data på tværs af fag. Det er så motiverende, for det er jo sådan, virkeligheden er, og jo tidligere man lærer at tale andre fagsprog, jo bedre. De lærer også at arbejde med konkrete problemstillinger og finde de teorier og metoder, der er nødvendige for at løse problemet. Det er jo i virkeligheden meget forskningsorienteret og en fremgangsmåde, jeg selv tror meget på. Jeg har selv været vant til klassiske forelæsninger, hvor professoren kommer, taler og går igen, men her kommer de studerende tæt på forskerne og vores arbejdsprocesser. Det giver dem en stor fordel, når de kommer ud på ud arbejdsmarkedet, fordi de er vant til at arbejde med komplekse projekter og samarbejde med andre.

Hvad ønsker du for RUC i anledning af 50-årsjubilæet?

- RUC har jo helt fra starten været front-runner på den tværdisciplinære forskning, og jeg glæder mig til at bevidne, hvad RUC ellers kommer foran med – eller allerede er foran med – som omverdenen først kommer til at implementere om nogle år.

 

Kort om Fatima AlZahra'a Alatraktchi

Født i 1989 og vokset op i København. Er uddannet ingeniør og ph.d. fra DTU og har modtaget en række priser og hædersbevisninger for sit arbejde, herunder ‘årets afhandling’ fra DTU og Lundbeck-fondens forskningstalentpris. Hendes TEDx Talk, der handler om at bruge bakteriers kommunikation til at forudse sygdomsfremkaldende aktivitet, har været set mere end 1,9 mio. gange og er tekstet på 22 forskellige sprog. I februar 2019 figurerede hun på Forbes' liste '30 under 30 - Europe', der hylder de aktuelt mest indflydelsesrige personer under 30 år inden for deres felt.

"Man mærker det også meget på de studerende her, som kombinerer fag og udveksler og modellerer på hinandens data på tværs af fag. Det er så motiverende, for det er jo sådan, virkeligheden er"