| Nyhed

En ny undervariant af mpox truer med at sprede sig bredt

Det er nødvendigt med tæt overvågning og vaccination af risikogrupper for mpox, for en ny undervariant kan sprede sig globalt. Det viser en ny videnskabelig artikel fra forskningscenteret PandemiX på Roskilde Universitet.
Lone Simonsen
Lone Simonsen, leder af PandemiX Center

 

Verdenssundhedsorganisationen WHO har af flere omgange erklæret virussygdommen mpox for en global sundhedskrise.

Mpox, der tidligere blev kaldt abekopper, har udviklet sig fra at smitte fra dyr til mennesker til nu også at kunne overføres fra menneske til menneske ved tæt kontakt – herunder seksuel kontakt. Sygdommen har to hovedtyper, og i 2022 spredte én ny undervariant, klade IIb, sig fra Afrika til bl.a. Europa, Nordamerika og Danmark.

Nu har en ny undervariant, kaldet klade Ib, potentiale til også at sprede sig globalt, og det er derfor vigtigt at overvåge sygdommen og vaccinere risikogrupper for at kontrollere den. Risikogrupper i øjeblikket er bl.a. rejsende til højrisikoområder i Centralafrika. Det understreger forskere i en ny artikel i det videnskabelige tidsskrift ’International Journal of Infectious Diseases’.

Professor Lone Simonsen fra forskningscenteret PandemiX står bag artiklen sammen med en række kolleger. 

”Den nye variant, klade Ib, har sandsynligvis potentiale til at sprede sig på samme måde, som den forrige klade IIb gjorde, og tilfælde er fundet i USA, Canada og flere lande i Europa. Alle enten smittet i Centralafrika eller gennem tæt kontakt med en patient uden for Centralafrika,” siger Lone Simonsen.

Udviklingen af mpox-varianterne blev diskuteret på et seminar med titlen ”Mpox – Danish, European and global Implications” den 1. oktober 2024. Seminaret var arrangeret af PandemiX Centeret sammen med Statens Serum Institut.  


Mangel på vacciner

I den videnskabelige artikel understreger forskerne, at den største risikogruppe tæller op mod 100 millioner mennesker især børn, som bor i Centralafrika, hvor smitten hovedsageligt sker fra dyr til mennesker, men kun én million vaccinedoser forventes at være tilgængelige det kommende år.

Forskerne kommer desuden ind på, at det er mere vanskeligt at kontrollere sygdommen i fattige områder, hvor muligheden for diagnostik er begrænset. Mpox har især spredt sig blandt mænd, der har sex med mænd, ligesom sexarbejdere er i risikogruppen. Det giver særligt udfordringer i områder, hvor der er stærk stigmatisering omkring det at have en seksuelt overført sygdom. 

Læs mere i den videnskabelige artikel, som PandemiX har udgivet.