| Nyhed

Den perfekte skateboardrampe sat på matematisk formel 

Adam Bøgelund Hansen fra Skt. Josefs skole i Roskilde blev en af vinderne i konkurrencen Unge Forskere, der hvert år samler de 100 største forskningstalenter fra danske grundskoler og gymnasier. Adam Bøgelund Hansen vinder RUC Challenge-prisen for sit projekt, hvor matematik er udgangspunktet for at designe den optimale rampe til skate- og snowboards. 
Vinder af RUC Challenge til Unge Forskere 2019
Adam Bøgelund Hansen fra Skt. Josefs skole i Roskilde. Foto: Torben Jarl Jørgensen


Årets modtager af RUC Challenge-prisen for juniorer er selv hverken skater- eller snowboarder. Han interesserer sig for matematik. Alligevel har Adam Bøgelund Hansen fra Skt. Josefs skole i Roskilde i sit vinderprojekt konstrueret den optimale halfpipe - den rampe som skateboardere og snowboardere kører på. Idéen kom da han så skaterne konkurrere i X-games: 

”Jeg tænkte, at hvis man udskifter de sædvanlige kurver på halfpipen med en særlig matematisk kurve, der hedder brachistochron-kurven, vil tyngdekraften hjælpe skaterne til hurtigere gennemførselstid, højere hop i begge sider og maksimal tid i luften. Hvis altså de er dygtige.”
 

Hård konkurrence blandt Danmarks dygtigste forskerspirer

Adam Bøgelund Hansen modtog prisen fra RUC 30. april foran flere hundrede gæster i Bella Center. Prisen er en del af konkurrencen Unge Forskere, der er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. I alt har næsten 2000 projekter deltaget i konkurrencen.  

RUC Challenge-prisen uddeles for første gang i år og gives til et projekt, der anvender naturvidenskab til løsning af virkelighedens problemer. Roskilde Universitet ønsker med prisen at motivere unge til at undre sig og finde kreative løsninger med en naturfaglig tilgang. 

"Unge har en særlig evne til at finde kreative løsninger på problemer og udfordringer. Det skal vi støtte, for fremtidens løsninger kræver evne til at kombinere viden og bringe den i spil i nye sammenhænge. Med prisen vil vi fremhæve de talenter, som er i stand til netop det”, fortæller Susanne Sørensen, institutleder ved Institut for Naturvidenskab og Miljø.  

 

Foto af model af skateboardrampe
Adam Bøgelund Hansens model af den ideelle skateboardrampe. Foto: Torben Jarl Jørgensen