Trin 1: Hvad er adgangskravene?
Du kan søge ind på en kandidatuddannelse på Roskilde Universitet, hvis du har en relevant bachelor- eller professionsbacheloruddannelse på min. 180 ECTS. For at blive optaget skal du:
- Opfylde de specifikke adgangskrav for den kandidatuddannelse, du gerne vil optages på
- Opfylde de gældende sprogkrav
Specifikke adgangskrav og forhåndsgodkendelse
Specifikke adgangskrav
Hver kandidatuddannelse har en række specifikke adgangskrav, som din bacheloruddannelse skal leve op til for at give adgang til kandidatuddannelsen. Du kan finde de specifikke adgangskrav under hver enkelt kandidatuddannelse.
Forhåndsgodkendte uddannelser
Roskilde Universitet har på forhånd godkendt en række bacheloruddannelser og professionsbacheloruddannelser, som opfylder de specifikke adgangskrav. Du kan se, om din bachelor er forhåndsgodkendt på to måder:
- Besøg siden med adgangskrav for den kandidatuddannelse, du er interesseret i. Tjek, om din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang
- Brug adgangsguiden: Et værktøj, hvor du kan tjekke, om din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til en eller flere af vores kandidatuddannelser
Hvis din uddannelse ikke er forhåndsgodkendt
Hvis din bacheloruddannelse ikke er forhåndsgodkendt, laver Roskilde Universitet en konkret, individuel vurdering af, om din uddannelse opfylder de specifikke adgangskrav. Vi kan ikke foretage en vurdering af dine kvalifikationer, før du har søgt om optagelse.
-
Universitetet vurderer din ansøgning på baggrund af det faglige indhold i din bachelor- eller din professionsbacheloruddannelse. Hvis din bacheloruddannelse ikke er forhåndsgodkendt, anbefaler vi at du vedlægger:
- Detaljeret indhold i bacheloruddannelsen - fx særligt relevante kurser eller en bestemt linjer på din bachelor- eller professionsuddannelse. (Vedhæft studieordning og/eller kursusbeskrivelser, med beskrivelse af specifik retning når du søger).
Universitetet kan også inddrage:
- Studieelementer taget før du afslutter din bacheloruddannelse - fx ekstra ETCS-givende kurser du har taget samtidigt med din bacheloruddannelse eller studieelementer, der er bestået på en anden bacheloruddannelse, som du ikke har afsluttet. Dog maks. 30 ECTS.
Du kan ikke blive vurderet på:
- Erhvervserfaring
- Motiveret ansøgning
- Kurser du har taget på eget initiativ efter du har afslutte din bacheloruddannelse
- Kurser taget på en kandidatuddannelse/kandidatniveau
-
På nogle uddannelser kan du blive tilbudt supplerende kurser, inden du starter på din kandidatuddannelse. Læs mere om at blive optaget med supplering her:
-
Som udgangspunkt kan du ikke blive optaget på en kandidatuddannelse. Du kan dog søge, hvis du opfylder følgende kriterier:
- Du har uddannelsesmæssige kvalifikationer på bachelorniveau.
- Du skal have gennemført minimum 180 ECTS-point på en faglig relevant uddannelse.
- Uddannelsen skal være sammenhængende og der skal være progression i uddannelsen.
Det er universitetet, der laver en konkret vurdering af dine faglige kvalifikationer.
-
Som udgangspunkt kan du kun starte på en ny kandidatuddannelse, hvis der er ledige pladser. Det gælder, uanset om du har afsluttet en dansk eller en udenlandsk kandidatuddannelse, så længe uddannelsen i niveau svarer til et dansk kandidatniveau.
Hvis du vil optages på en ny kandidatuddannelse, skal du søge til den almindelige ansøgningsfrist. Derefter afklarer vi, om der er ledig plads på uddannelsen. Du kan søge om dispensation fra reglen, hvis du på grund af usædvanlige forhold ikke længere kan bruge din kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet.
Dispensationsansøgningen skal uploades med din ansøgning om optagelse.
Tjek din adgang
Dansk sprogkrav til dansksprogede kandidatuddannelser
Alle ansøgere til dansksprogede kandidatuddannelser skal opfylde et sprogkrav om Dansk på A-niveau.
Hvis du har en dansksproget bacheloruddannelse fra et dansk universitet, har du allerede dokumenteret Dansk på A-niveau ved optagelsen på din bacheloruddannelse, og du skal derfor ikke dokumentere det i din kandidatansøgning.
Hvis du har en professionsbacheloruddannelse eller en ikke-dansksproget bacheloruddannelse eller din bacheloruddannelse ikke er fra Danmark, skal du dokumentere Dansk på A-niveau.
Sprogkravet kan dokumenteres på følgende måder:
- Dansk på A-niveau, iht. bekendtgørelse om gymnasiale uddannelser, med et opnået vægtet gennemsnit på mindst 2,0 uden oprunding.
- Studieprøven i Dansk”
Engelsk sprogkrav
Alle ansøgere skal opfylde et sprogkrav om Engelsk på B-niveau.
Hvis du har en bacheloruddannelse fra et dansk universitet, har du allerede dokumenteret Engelsk på B-niveau ved optagelsen på din bacheloruddannelse, og du skal derfor ikke dokumentere det i din kandidatansøgning.
Hvis du har en professionsbacheloruddannelse eller din bacheloruddannelse ikke er fra Danmark, skal du dokumentere Engelsk på B-niveau.
Sprogkravet kan dokumenteres på følgende måder:
- Engelsk på B-niveau med et opnået vægtet gennemsnit på mindst 2,0. Kravet kan også opfyldes med engelsk på A-niveau med et opnået vægtet gennemsnit på mindst 2,0 uden oprunding.
- IELTS-test (Academic): 6.5*
- TOEFL-test: Internet-baseret: 83*
- Cambridge C1 Advanced
- Cambridge C2 Proficiency
- En gymnasial uddannelse eller hel bacheloruddannelse gennemført i Australien, Canada, Irland, New Zealand, Singapore, Storbritannien eller USA med dokumentation fra din hjeminstitution på, at undervisnings- og eksamineringssproget var engelsk under hele uddannelsen.
*) Bemærk, at fra 1. september 2025 skal ansøgere til kandidatuddannelsen Business Administration and Leadership også dokumentere mindst 6,5 i kategorien ”Writing” i den akademiske IELTS test eller minimum 21 i kategorien ”Writing” i en TOEFL test.
En sprogtests gyldighedsperiode må ikke være overskredet. IELTS- eller TOEFL-test er f.eks. kun gyldige i to år.
Roskilde Universitet godtager TOEFLs Special Home Edition af den internet-baserede test.
Roskilde Universitet godtager ikke ”MyBest” resultater.
High school, IB og EB
Du har mulighed for at indsende dit high school-, IB- eller EB-bevis fra et EU, EØS eller nordisk land med din ansøgning for at afsøge, hvorvidt det opfylder kravet om Engelsk på B-niveau, men vi anbefaler kraftigt, at du i stedet benytter en af de ovennævnte sprogtests. Vi understreger, at det er en faglig vurdering om dit high school-, IB- eller EB-bevis opfylder kravet om Engelsk på B-niveau, og den vurdering foretager vi samtidig med behandlingen af din ansøgning om optagelse. Dette betyder, hvis universitetet vurderer, at din uddannelse ikke opfylder sprogkravet, så vil din ansøgning blive afvist på det grundlag. Du vil ikke efterfølgende have mulighed for at indsende en sprogtest, når du har modtaget din afgørelse.
Det er desværre ikke muligt at få foretaget en forhåndsvurdering af din high school-, IB- eller EB-uddannelse.
Hvis du ønsker at dokumentere dine Engelsk sprogfærdigheder via din europæiske high school-uddannelse, skal du også indsende en ”verification form”, som skal udfyldes samt underskrives og stemples af din uddannelsesinstitution.