Samfundsforsker fra RUC vinder Undervisningsprisen 2023
Når Lena Brogaard taler, lytter de studerende. Hvad enten det gælder projektvejledning i mindre grupper eller undervisning til de større forelæsninger.
”Lena Brogaards undervisning er altid tjekket, og hun er super struktureret. Man kan mærke, hun virkelig gør noget ud af det. Det gør, at man som studerende også selv får lyst til at gøre sig umage,” fortæller specialestuderende Julie Jøhl Steffensen, der læser Politik og Forvaltning på RUC.
I dag modtager Lena Brogaard undervisningsprisen 2023 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Prisen bliver uddelt i Operaen af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
I indstillingen, der ligger til grund for udnævnelsen til årets bedste underviser, lyder det bl.a. om Lena Brogaard:
"Hun tegner idealet af nutidens og fremtidens universitetsunderviser (...) Lena Brogaard arbejder forskningsbaseret og kreativt med de pædagogiske udfordringer, hun møder i sin dagligdag. Hun udviser stort engagement i sine bestræbelser på at uddanne kompetente og engagerede samfundsvidenskabelige studerende."
Differentieret undervisning
I indstillingen fremhæves det også, at Lena Brogaard arbejder systematisk med differentieret undervisning. Og Lena Brogaards blik for den enkelte studerende er netop en af de ting, der går igen i beskrivelserne af hende:
"Lena Brogaard har et meget skarpt blik for at tilrettelægge undervisningen, så alle de studerende får mest muligt ud af det. Og så er hun ganske enkelt utroligt dygtig på sit felt både som underviser og forsker," siger prodekan for uddannelse på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv Bodil Damgaard.
Et af de tiltag, som illustrerer hvorfor hun blev indstillet til undervisningsprisen, er hendes håndtering af en problemstilling, som stadig flere universitetsundervisere står over for.
Brogaard oplevede, at de studerendes engagement og udgangspunkt for at opnå den samme læring i undervisningen blev udfordret af en stor diversitet i de studerendes akademiske forudsætninger. Hendes egne observationer samt kursus-evalueringer viste, at det resulterede i demotiverede studerende, som manglede udfordringer eller blev hægtet af. Lena Brogaard læste derfor op på den universitetspædagogiske litteratur om differentieret undervisning og betydningen af ”readiness” - de studerendes forudgående videns- og erfaringsniveau.
På den baggrund designede og gennemførte hun en intervention på et kvantitativt metodekursus for ca. 90 bachelorstuderende – et fagområde, som mange studerende oplever som vanskeligt. Her eksperimenterede hun med at måle og bruge de studerendes udviklingstrin som et udgangspunkt for kursusplanlægningen.
”Jeg ser ikke mig selv som den typiske karismatiske underviser. Men jeg arbejder til gengæld kontinuerligt på at skabe variation i undervisningen, så de studerende har mulighed for at lære stoffet på forskellige måder, og gøre det relaterbart og konkret for dem. Og så gør jeg meget for at anerkende de studerendes bidrag. Det er jo dem og deres læring, det handler om," fortæller Lena Brogaard.
Lena Brogaard blev glad men noget overrasket, da hun fik besked om, at hun var kåret til årets bedste underviser.
"Jeg tror, at jeg roligt kan sige, at jeg læste den e-mail fra ministeriet ca. 10 gange, før jeg tænkte, at det faktisk var rigtigt. Det føles som en stor anerkendelse og et stort skulderklap," siger Lena Brogaard.
Med prisen følger 500.000 kr. Af det beløb går 300.000 kr. til at understøtte undervisningsmiljøet, mens 200.000 kr. er en personlig hæderspris.
Man kan møde Lena Brogaard som underviser på Samfundsvidenskabelig Bachelor og kandidatuddannelsen Politik og Forvaltning.
Om Lena Brogaard
- Født 1986 i Holstebro
- Kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet 2013
- Ph.d. fra RUC og Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning 2017
- Lektor i politik og forvaltning på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC, siden 2019
- Modtager af RUC's undervisningspris 2022 sammen med lektor i Tourism Management Mathias Thuen Jørgensen