Thomas Budde Christensen: “Vi synes jo dybest set, vi er med til at redde planeten”
Hvor oplever du, at du har gjort den største forskel med din forskning?
- Jeg oplever heldigvis ofte, at ting bliver gjort på en ny og bedre måde som følge af de projekter, vi laver. Jeg har f.eks. deltaget i et stort EU-projekt, City Loops, hvor syv europæiske byer bl.a. har arbejdet med genanvendelse af byggematerialer. I Danmark har vi arbejdet sammen med Høje Taastrup Kommune, og det førte helt konkret til, at de genbrugte nogle af byggematerialerne, da de rev nogle store boligblokke ned, som så indgik i deres nye rådhus. Så det projekt har være medvirkende til at genanvende rigtigt mange tons byggematerialer, og på den måde er de værktøjer og metoder vi udvikler, med til at forbedre vores ressourceforbrug.
- Jeg synes også jeg gør en stor forskel i undervisningen, hvor man jo får lov til at uddanne og følge nogle unge mennesker et stykke af vejen, inden de skal ud at varetage meget vitale funktioner i vores samfund. De folk, vi uddanner, kommer til at sidde og lave energipolitik og handlingsplaner i ministerierne, og nogle gange møder jeg dem i min forskning og arbejder videre med dem efterfølgende. Det giver mig en stor glæde – det er fedt at se, at dem, vi har uddannet, rent faktisk er ude i samfundet og rykker ved nogle ting.
- For mig er der ikke noget vigtigere emne i verden, for det handler jo om, hvordan vi kan blive mere klimavenlige og passe på kloden.
Hvorfor har du valgt at forske på Roskilde Universitet?
- Som arbejdsplads og organisation er det et dejligt sted at arbejde, fordi vi har en relativt flad struktur, hvor der er kort vej til ledelsen, hvis man har nogle ideer. For et par år siden etablerede vi f.eks. et tværfagligt forskningscenter for cirkulær økonomi, CIRCLES, som jeg selv leder, og det fik vi ret hurtigt pitchet til ledelsen og fik midler til. Det kan man måske også andre steder, men jeg synes virkelig vi er gode til det her på RUC.
- Jeg oplever også, at vi har en stor grad af forskningsfrihed. Der er tillid til, at vi selv definerer de emner, der er mest relevante, og det giver jo mulighed for at lave samfundsdrevet forskning, der rent faktisk gør en forskel i vores omverden. Og så har jeg superdygtige kolleger, som virkelig brænder for det, de laver. Vi synes jo dybest set, vi er med til at redde planeten, og det er ikke noget 9-til-4-job for os. Vi arbejder meget tværvidenskabeligt og prøver altid at bygge bro mellem det samfundsvidenskabelige og det naturvidenskabelige perspektiv, selvom det da helt sikkert ville være langt nemmere, hvis vi alle var i det samme kernefelt. Men den mest spændende tværfaglighed kommer jo, når man arbejder sammen med nogen, der ser verden fundamentalt anderledes end en selv.
Hvad ønsker du for RUC i anledning af 50-årsjubilæet?
- Mange af de ting, som RUC startede med, har jo været så store succeser, at de ikke rigtigt er et kendetegn for RUC længere. Hele den måde, man tænkte undervisning på her, med gruppearbejde og deltagerstyring., er jo blevet samlet op af mange andre universiteter, både herhjemme og internationalt.
- Når det så er sagt, synes jeg stadig, at RUC gør det anderledes. Vi holder fast i, at halvdelen af undervisningen er projektorienteret, og at de studerende selv udvikler projekterne og definerer problemstillingen. Så mit ønske for fødselaren er, at vi formår at holde fast i de her kendetegn, og at vi fastholder og udvikler det problemorienterede projektarbejde. Det er hele tiden under pres, men jeg tror det er sindssygt vigtigt for RUC's plads i det danske universitetslandskab, både som forskningsinstitution og for alle de mange kandidater, vi uddanner.
Kort om Thomas Budde Christensen
- Forsker i cirkulær økonomi, dvs. hvordan vi som samfund kan bruge vores ressourcer på den mest effektive måde. Hvordan kan vi f.eks. reducere eller genbruge det affald, man genererer i byggebranchen og industrien, og hvordan kan vi minimere de ressourcer, der går ind i produktionen.
- Uddannet fra Roskilde Universitet. Har en samfundsvidenskabelig baggrund, men i dag arbejder han også med tekniske spørgsmål. I de fleste projekter samarbejder han med myndigheder, brancheorganisationer, private virksomheder og ofte udenlandske forskere.