Strategi RUC 2030: Interconnected
Hvad er Roskilde Universitet sat i verden for?
Forskning og uddannelse er Roskilde Universitets vigtigste bidrag til en bæredygtig udvikling af samfundet. Udviklingen kræver et højt niveau af mobilisering og partnerskab, og her har Roskilde Universitet med vores historie og erfaring inden for samarbejde og samskabelse en vigtig rolle.
Derfor vil vi de næste ti år løfte vores ansvar som ’universitetet i virkeligheden’ ved at skærpe og videreudvikle en infrastruktur, der understøtter bæredygtig udvikling, hvor forskning uddannelse og samarbejde spiller tæt sammen.
Mission
Roskilde Universitet flytter samfundet med banebrydende tværfaglig forskning og uddannelse.
Vision
Roskilde Universitet vil være blandt de foretrukne europæiske universiteter inden for tværfaglig videnskabelse med lokal forankring og globalt udsyn og anerkendt for sit bidrag til forskningsbaseret bæredygtig forandring.
Hvorfor "Interconnected"
Verden er forbundet. Og ønsker vi at bidrage til en bæredygtig fremtid, kræver det, at vi både forstår sammenhænge i verden og indgår i dem. Det vil Roskilde Universitet bidrage til ved at være et åbent netværk af viden med banebrydende tværfaglig forskning som det fælles udgangspunkt.
Vi styrker vores forskning og uddannelser ved at forbinde samfundsvidenskab, humaniora, naturvidenskab, teknologi og sundhedsvidenskab, og derved udfordre rammerne. For når vi arbejder på tværs af kendt viden, bygger bro og udvikler relationer, skaber vi sammenhæng og udvikling i en kompleks verden.
Strategiens overskrifter og pejlemærker
Strategien har 4 overordnede overskrifter, som foldes ud i en række pejlemærker, der er gensidigt afhængige af hinanden.
Banebrydende tværfaglig forskning
- RUC udfører banebrydende forskning på højeste internationale niveau og skal udvikle en tydelig tværfaglig profil, som baseres på samfundsvidenskab og humaniora kombineret med kernebidrag fra naturvidenskab, teknisk videnskab og sundhedsvidenskab.
- RUC’s forskning er excellent og udfordringsdrevet, og skal bidrage til bæredygtig udvikling i et tæt samspil med det omgivende samfund, både lokalt, nationalt og internationalt.
- RUC’s samfundsmæssige impact skal altid bygge på grundlæggende principper om forskningsfrihed, forskningsintegritet og open science.
- RUC skal være et internationalt samlingssted for kritisk tværfaglig forskning.
- RUC skal skabe sammenhængende tid til forskning, velfungerende forskningsorganisering og en solid administrativ forskningsunderstøttelse.
Problemorienterede og kritisk nødvendige uddannelser
- RUC’s uddannelser skal give de studerende bred tværfaglig viden og metodiske kompetencer med udgangspunkt i universitetets hovedområder og med fokus på digital, etisk og demokratisk dannelse.
- RUC’s uddannelser skal bibringe tværfaglig fordybelse, hvor studerende og forskere i fællesskab skal arbejde med at bringe forskningen og dens metoder i spil.
- RUC’s uddannelser skal tiltrække engagerede danske og internationale studerende, der er motiveret af at udvikle en bæredygtig fremtid. Underviserne skal beherske og videreudvikle RUC’s pædagogiske model Problemorienteret ProjektLæring (PPL), så de studerende kan anvende denne tilgang i deres studier og akademiske professionelle virke.
- RUC skal i samarbejde med arbejdsmarkedet udbyde fremtidens videre- og efteruddannelse.
Miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed
- RUC vil være foregangsuniversitet for bæredygtig institutions- og campusdrift, hvor økonomiske, sociale og miljømæssige hensyn altid indgår i universitetets langsigtede prioriteringer.
- RUC’s campus skal være et levende forsknings-, studie- og arbejdsmiljø, hvor studerende, ansatte, alumner og samarbejdspartnere er til stede, trives og samarbejder på tværs af faglige styrkepositioner og interesser.
- RUC skal sikre reel ligestilling og mangfoldighed - i forhold til samvær og samarbejde og i forhold til tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere og studerende.
Medskaber af samfundsforandring
- RUC’s forskere og forskningsmiljøer skal bidrage til samfundsforandring og til at udvikle universiteternes rolle i samfundet gennem forskningsformidling, åben innovation og citizen science.
- RUC’s kandidater skal være fagligt stærke forandringsagenter og kompetente projektledere, der er dygtige til at omsætte viden på det etablerede arbejdsmarked, og som selvstændige entreprenører og meningsdannere.
- RUC’s ansatte og administrative enheder skal understøtte samarbejdsrelationer i forhold til forskning og uddannelse, internationale alliancer og lokale og regionale partnerskaber.
Strategien som dialogværktøj
Roskilde Universitets strategi er både et mål, en rettesnor og et konkret værktøj. Ambitionen er, at vi kan bruge strategien som afsæt for løbende dialog og prioritering.
Derfor er strategien også udarbejdet som et dialogværktøj, der kan tydeliggøre sammenhængene mellem projekter på tværs af RUC, og hvordan de spiller sammen med universitetets fælles formål.