Et Horizon 2020-projekt om værdikæder og fremme af kvælstoffikserende afgrøder
Landbruget i EU er præget af en massiv import af sojabønner som følge af flere selvforstærkende lock-in mekanismer i det nuværende socio-tekniske system. Det medvirker til meget stor følsomhed overfor globale prissætninger, og derudover påvirkning af global arealanvendelse, herunder ændret brug af jordarealer og skov (LULUCF). Der er et stigende behov for at udfordre de institutionelle rammer (kollektive regler) for at påvirke aktørernes innovationsevne i overensstemmelse med normer og traditioner (standarder), der kan fremme anvendelsen af kvælstoffikserende afgrøder som for eksempel ærter, bønner og kløver. Jf. EU-Parlamentets 2011-forslag om at øge selvforsyningen på proteinrige plantematerialer.
-
Et øget brug af kvælstoffikserende afgrøder af den enkelte landmand er stærkt afhængig af de øvrige aktører i værdikæden, enten opstrøms (såsom planteforædlere, der tilbyder nye og tilpassede sorter) eller nedstrøms (såsom foder- eller fødevareindustrien, som værdisætter de høstede produkter). Projektet tager sigte på at udvikle bæredygtige og konkurrencedygtige landbrugssystemer med fokus på både fødevare- og foderværdikæder i EU. Herunder inddragelse af både de økonomiske, miljømæssige og sociale fordele og/eller ulemper. Specifikke værdikæder vil blive evalueret for at afspejle lokale, nationale og regionale produktionspraksisser og markedsdiversitet for efterfølgende at kunne identificere brugbare løsninger iht øget økonomiske interesse for hver enkelt aktør involveret i de konkrete værdikæder.
Projektets har en aktørinddragende tilgang, hvor den eventuelle afstand mellem forskning og praksis vil blive overvundet igennem et tæt samarbejde mellem ikke-akademiske aktører og forskere (multi-actor approach). Projektet vil styrke indsigten i, hvordan man understøtter aktørernes koordinering for bedre merværdi indtjeningsmuligheder, og herunder teknologiske tiltag.
LEGVALUE øger den nuværende markedsgennemsigtighed og derigennem designes nye transitions muligheder for EU og nationale politiske beslutningstagere med henblik på at øge produktion af kvælstoffikserende afgrøder med støtte til både teknologisk og organisatorisk innovation i de nuværende værdikæder
-
- At foreslå realistiske vurderinger af potentialet for bæredygtige og konkurrencedygtige dyrkningssystemer med øget brug af kvælstoffikserende afgrøder i Europa
- At identificere og dele succesfulde dyrkningssystemer og øge tilgangen hertil
- At give bedste praksisstrategier for vidensdeling og opskalering af bæredygtige lokale systemer
- At identificere innovationsmuligheder og flaskehalse for udvikling
- At identificere teknologiske gennembrud og nye foderstoffer og fødevarer, der kan medvirke til at fremme øget dyrkning af kvælstoffikserende afgrøder og afsætning i forskellige værdikæder
- At udvikle strategier for institutionelle ændringer, der identificerer muligheder (window of oppertunity) for at ændre traditionel landbrugspraksis i nye socio-tekniske konfigurationer
- At identificere mulige EU og nationale politikker for at fremme udvikling, herunder analyse af den nuværende fælles landbrugspolitik (CAP)
Projektet er principielt tilgængeligt for alle kommercielle virksomheder, der ønsker at bidrage til projektets succes gennem bidrag omkring fx nye markedsspecifikke casestudier og/eller andre projekter, der opfylder målene for LEGVALUE.
-
Roskilde Universitet er den danske partner og lægger særlig vægt på de værdikæder der indeholder hestebønner og kløvergræs. Arbejdet udføres i tæt samarbejde med den anden danske projektpartner SEGES. Som partner er Roskilde Universitet ansvarlig for at udfolde nuværende praksis, støtte videndeling og involvering af aktører, samt at lave socio-tekniske analyser af muligheder for øget brug af kvælstoffikserendeafgrøder i de europæiske landbrugssystemer og værdikæder.
-
LEGVALUE finansieres af EU's Forsknings- og Innovationsprogram (Horizon 2020: Aftale nr. 727672) med en varighed på 4 år fra 1. juni 2017 og et samlet budget på 6.000 k€ - EU-tilskud: 5.000 k€ med en konsortiestørrelse på 24 partnere fra 10 forskellige lande.
Læs mere om projektet
Du kan følge LEGVALUE på:
- Hjemmeside: www.legvalue.eu
- Twitter: @LEGumeVALUE
Projektet er principielt tilgængeligt for alle kommercielle virksomheder, der ønsker at bidrage til projektets succes gennem bidrag omkring fx nye markedsspecifikke casestudier og/eller andre projekter, der opfylder målene for LEGVALUE.
LEGVALUE projektet er opdelt i seks arbejdspakker (se figuren herunder) med en kombination af flere videnskabelige discipliner i hver WP, der fremmer en effektiv integration mellem det videnskabelige videnskredsløb, rådgivningsvirksomheder, landmænd og øvrige private aktører, samt det politiske system.
Projektet er opdelt i seks arbejdspakker (WP) med en organisationsstruktur, der skal fremme maksimal interaktion mellem projektets forskellige aktiviteter.
Projektdeltagere fra Roskilde Universitet
Professor, METRIK, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet.
Henrik Hauggaard-Nielsen er uddannet agronom fra den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (nu Københavns Universitet SCIENCE) i 1996. Siden 2014 har han været professor ved Roskilde Universitet ved Institut for Mennesker og Teknologi med fokus på klima, miljø og omstillingsprocesser inden for landbrug og bioenergisystemer. I et forskningsmiljø med fokus på både tekniske såvel som samfundsvidenskabelige traditioner produceres viden, værktøjer og aktiviteter til interessenter, der har fokus på et mere biobaseret fremtidigt samfund (fødevarer, foder, energi og materialer) i et internationalt, nationalt, regionalt og lokalt udviklings- og planlægningsperspektiv. Tidligere ansættelser ved Danmarks Tekniske Universitet med fokus på bæredygtige bioenergiteknologier og på Københavns Universitet med fokus på agroøkologiske løsninger danner basis for ovenstående forskning (og undervisning).
Gennem sin forskning har Henrik altid arbejdet med dynamisk omstilling til mere bæredygtige landbrugssystemer, typisk fra et socio-teknisk perspektiv. Fokus har blandt andet været på kulstof- og næringscyklus (kvælstof og fosfor) med inspiration fra naturens effektive kredsløb, hvor intet er spildt; hver del af kredsløbet skaber næring til næste del (closed-loop). Dette omfatter bælgplanters symbiotiske fiksering af atmosfærisk N2, selvforsyning med protein, herunder arealanvendelse, ændring af arealanvendelse og skovbrug (LULUCF), der er forbundet med proteinimport, samt fremme af større tidsmæssig (rotation) og rumlig (interkulturel) afgrødediversitet. Alt sammen skal bidrage til mere selvforsynende og selvregulerende landbrugssystemer - typisk inspireret af de dominerende landbrugssystemer vi kendte til før øget forbrug af fossil energi tog sit indtog (kunstgødning og øget mekanisering). Det hele tager udgangspunkt i den nuværende og gældende samfundsdagsorden for både klima, miljø og sundhed. I de senere år er øget fokus lagt på sociale forhold som en afgørende faktor for omstillingsprocesser. Som menneske skaber vi vores egne forhold såvel som vi er en del af den virkelighed, som nye initiativer / teknologier / anerkendelser skal baseres på.
Henriks rolle i projektet
Henrik er ansvarligt for RUCs forpligtelser i LEGVALUE projektet og beskæftiger sig med alle aktiviteter i et tæt samarbejde med Lektor Rikke Lybæk.
Lektor, METRIK, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet
Rikke Lybæk har erhvervet sin kandidat - og Ph.D. grad fra Roskilde Universitet, og har arbejdet med vedvarende energiplanlægning - både som rådgiver i et privat konsulentfirma og som klimaekspert i Københavns kommune - i flere år, førend returneret til Roskilde Universitet igen.
Rikke’s særlige forskningskvalifikationer og interesser er ressource-forvaltning med fokus mulige transitions-veje, bæredygtig anvendelse af naturressourcer, cirkulær og bio-økonomi samt folkelig deltagelse. Dette udforskes via miljømæssige, økonomiske og socio-tekniske analyser og studier (gerne cases), hvor de forskellige aktører har en væsentlig rolle. Sidstnævnte er vigtige at inkludere ifht at kunne udarbejde holdbare strategier og handlingsplaner, samt mulige transitions-veje, ifht de eksisterende systemer.
Rikke har arbejdet med mange typer af forskningsprojekter indenfor ovennævnte felter, i særdelshed vervarende energiteknologier og –systemer. Herunder indgående kendskab til de fleksible mekanismer under Kyoto-protokollen; JI (Joint Implementation) og CDM (Clean Development Mechanism).
Som et resultat af de mange forskningsaktiviteter og udadvendte aktiviteter har Rikke et meget stort nationalt, europæiske såvel som internationalt netværk til forskellige aktører, herunder centraladministrationen, regioner/provinser og kommuner. Også til fx NGO’er, universitetsforskere, private konsulenter, landmænd, producenter af vedvarende energi -og landbrugsudstyr, samt erhvervsledere. Rikke er en meget erfaren interviewer, og har udført utallige interview i Danmark, som i udviklingslande. Semi-strukturerede åbne interviews har bl.a. været en anvendt tilgang til disse undersøgelser, hvor data og information er erhvervet og kondenseret, herunder også ifht. livsformer
Rikkes rolle i projektet:
Rikke er tovholder på RUCs mange forpligtigelser i projektet, og herunder i særdelshed kontakt med aktører, interviews, udarbejdelse af værdikæder og yderligere socio-tekniske analyser.