Godt eller skidt: Er plastik en stor miljøsynder eller et fantastisk materiale?
Vi bruger plastik til at lave mademballage, legetøj og mange andre ting, men vi ved også, at plastikaffald forurener vores planet. Er vi nået til det punkt, hvor plastik skal afskaffes, eller er materialet bare for vigtigt i vores produktion?
Af Cecilie Sølvsten
Plastforureningen i særligt verdenshavene får meget opmærksomhed i medierne, og billeder af menneskeskabte plastikøer fylder mere og mere. Men hvad er det egentligt ved plastik, som er så skadeligt?
”Altså der er to sider af problemet ved plastik”, siger Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø.
”Den ene side er de åbenlyse problemer, hvor vi ser havfugle, der har fået maverne fyldt med plastik, eller havskildpadder, der er filtret ind i gamle fiskenet og drukner”.
”Men udover det er udledningen af plastik også et symptom på et massivt overforbrug af ressourcer. Det er virkelig kardinaleksemplet på, at vi bare er ved at bruge vores ressourcer på jorden op i et tempo, som er lidt skræmmende”, siger han.
Danmark har store udfordringer med forbrænding af affald
Det er typisk fjerne dele af verden som f.eks. Sydøstasien, der får meget af skylden for plastforureningen, men ifølge Kristian Syberg har vi også alvorlige forureningsudfordringer herhjemme.
”Hvis man ser lidt bredere på problematikken og også ser på ressourceforbrug og bæredygtig udvikling, så har vi et stort ansvar i Danmark. En af de udfordringer, vi står over for, er, at vi brænder alt vores affald af”, siger han.
Selvom det er positivt, at plastikken ikke ender i naturen, så er forbrændingen dybt problematisk. Dels fordi det er et spild af ressourcer, og dels fordi det bidrager til drivhusgasudledningen, som skaber klimaforandringer. Hvis det fortsætter, ser fremtiden mørk ud, mener Kristian Syberg.
”Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at gøre noget nu, hvis der skal være noget tilbage til vores børn”.
”Plastik er jo et helt fantastisk materiale”
Thomas Budde fra Institut for Mennesker og Teknologi er enig med Kristian Syberg i, at Danmark skal blive bedre til at håndtere plastikaffald, men minder om, at det udskældte materiale også har været en stor gevinst.
”Som materiale har det jo været en del af den økonomiske vækst, vi har haft i verden. Det, at vi har brugt plastik, har jo skabt en masse fordele for vores samfund”, siger han.
”Plastik er jo et helt fantastisk materiale – det er let, det er billigt, det er formbart, og man kan lave en hel masse forskellige ting ud af det. Og det har gjort det muligt at levere alle de typer af produkter, vi bruger i vores moderne verden. Så på den måde kan man sige, at plastik historisk set har været en kæmpe gevinst for vores samfund”.
Plast skal produceres og sorteres, så det kan genanvendes
Ifølge Thomas Budde kræver det store omstillinger i håndteringen af plast, hvis vi skal få det ud af materialet, som ressourceudfordringerne byder os. Der findes mange forskellige typer plastik, og hvis de blandes, risikerer man at få et materiale, som er vanskeligt at genanvende.
Det princip gælder i både i produktion og affaldshåndtering, og derfor er det vigtigt, at vi tænker genbrug ind i alle led af produktets livscyklus. Særligt fordi vi, ifølge begge forskere, ikke kan undvære plasten.
”I mange henseender er plast det mest miljøvenlige materiale at anvende”, uddyber Kristian Syberg.
Det handler altså ifølge Kristian Syberg ikke om, hvorvidt plast skal spille en rolle i fremtiden, men om, at vi er nødt til at forvalte det på en måde, der er hensynsfuld overfor de miljø- og ressourcemæssige udfordringer, vi står overfor.
”Det er urealistisk, at vi i 2030 ikke har plastik. Det kan jeg simpelthen ikke se for mig. Der er så mange gode grunde til at bruge plastik. F.eks. har vi biler i stål, men i stigende grad propper vi plast ind i bilerne – så vejer de ikke lige så meget, og så bruger de mindre benzin. Det er jo en god ting! Men så skal bilproducenterne jo sørge for at designe bilens plastkomponenter på en måde, så plasten kan genanvendes, når bilen skrottes”, siger Thomas Budde.
”Så vi er nødt til at bruge plastik for at opretholde det samfund, vi har i dag. Men vi skal være smartere i den måde, vi gør det på”.