Forskningsprojekt om tidlig interventions betydning for familier får millionbevilling

Et nyt forskningsprojekt, ledt af professor Pernille Juhl, har modtaget en bevilling på 4.386.657 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet, med titlen The first 1000 days – ambiguities of parental involvement, er en forlængelse af et samarbejde mellem Juhl og lektor Allan Westerling fra Roskilde Universitet, hvor de i de seneste år har undersøgt forandringer i betingelserne for forældreskab i velfærdsstaten. Bevillingen kommer fra DFF's tematiske midler under temaet "Styrkelse af forskning i udsatte børn og unge samt mistrivsel 2024".
I de senere år har der været en politisk satsning på at styrke tidlige indsatser rettet mod familier. Forældre ses som nøgleaktører, men samtidig mødes de ofte med en forståelse af, at de udgør en risiko for deres børn, eksempelvis hvis de er unge, enlige mødre eller psykisk sårbare. Samtidig med at forældresamarbejde ses som afgørende, mødes forældre i stigende grad med en forståelse af, at de udgør en risiko for deres barn. f.eks. ved at være ung, enlig mor, eller psykisk sårbar. Denne risikotænkning udgør et paradoks og en modsætning, som får betydning for, hvordan forældre kan indgå som nøgleaktører i samarbejdet om vanskeligheder i små børns liv.
Kernen af centerets fokusområde
Forskningsprojektet skal undersøge hvordan tidlige, forebyggende indsatser i små børns liv involverer forældre, hvilke institutionelle betingelser, der får betydning for, hvordan forældres perspektiver kan inddrages i samarbejdet, samt hvordan forældre oplever det at være involveret i tidlige forebyggende indsatser. Projektets mål er at udvikle nye teoretiske forståelser af samarbejde, som samtidig kan bidrag til at kvalificere og udvikle professionel praksis med familierettede interventioner.
Projektet rammer kernen af Center for Everyday Life of Families in the Welfare State's formål gennem et fokus på at forstå, hvordan tidlig indsats i de første 1000 dage af børns liv får betydning i familier og specifikt forældres hverdagsliv. Projektets design fokuserer på tidlige, forebyggende indsatser målrettet børn mellem 0 og 2 år Interventionerne udbydes af kommuner under Barnets Lov, paragraf 30, og dækker f.eks. familierettede indsatser, samtalegrupper og lignende i regi af sundhedspleje og/eller dagtilbud.
Med denne bevilling håber forskerne at kunne bidrage til at forbedre og udvikle tidlige indsatser, der kan støtte sårbare børn og deres familier i de første, afgørende år af barnets liv.